Als een hartspier te weinig zuurstof krijgt, kunt u pijn op de borst krijgen of hartkramp. Dit heet angina pectoris. Vaak komt dit doordat de kransslagader nauwer is geworden.
Pijn op de borst en steken in de bovenarm zijn bij mannen vaak het teken dat er iets mis is, bij vrouwen treden die signalen vaak niet eens op. Vrouwen hebben bijvoorbeeld last van moeheid, kortademigheid bij het sporten of pijn in de schouderbladen.
Het hart krijgt zuurstof en voedingsstoffen via de kransslagaders. Deze slagaders liggen als een krans rond het hart.
Nauwe bloedvaten kunnen pijn in het been geven. Pijn/kramp als u een eindje loopt heet etalagebenen. De pijn kan ook 's nachts komen. U kunt de doorbloeding in uw been verbeteren met: niet roken, veel bewegen en gezond eten.
De eerste verandering in uw aderen zijn doorgaans al opgetreden lang voordat u spataderen of andere zichtbare tekenen opmerkt. Vermoeide of jeukende benen, gezwollen enkels 's avonds, een stekend gevoel of pijn in de benen zijn de eerste signalen van veranderingen in de aderen.
Te weinig zuurstof in het bloed kan leiden tot klachten als benauwdheid, moeheid, verwardheid en onrust. Neem contact op met je huisarts als je deze symptomen ervaart.
Een drukkende pijn op de borst is het meest duidelijke signaal bij een hartinfarct. Het voelt alsof iemand een band om je borst snoert. Bij een hartinfarct gaat dit gevoel niet over.
Klachten kransslagadervernauwing
Signalen zijn: een beklemmende, drukkende of benauwende pijn midden in de borst;uitstralende pijn naar de onderkaak, hals, schouderbladen, armen, rug of maagstreek;zweten en misselijkheid.
Kenmerkende vage klachten
pijn in de bovenbuik, kaak, nek, rug of pijn tussen de schouderbladen;kortademigheid of benauwdheid;misselijkheid en duizeligheid;hartkloppingen.
Zeurderige vage klachten
Daar waar mannen opeens hevige pijn op de borst kunnen krijgen, voelen vrouwen zich bij hartklachten 'gewoon' niet echt goed. Ze voelen zich een beetje slap, zeurderig en moe. Ze hebben last van hartkloppingen, ervaren (extreme) vermoeidheid en slapen slecht.
Andere klachten kunnen zijn: koude handen en voeten. ritmestoornissen. opgeblazen gevoel en een moeilijke stoelgang.
Indien de linker harthelft onvoldoende pompt, raken de bloedvaten van de longen overvol waardoor stuwing en vochtophoping ontstaan en kortademigheid en kriebelhoest kunnen optreden.
Bij hartfalen pompt het hart niet genoeg bloed door het lichaam. Hierdoor kan het lichaam niet meer goed vocht uit het lichaam verwijderen. Vooral de longen, buik, benen en enkels houden vocht vast. Ook krijgen de spieren en organen niet genoeg zuurstof en voedingsstoffen.
BELANGRIJKSTE SYMPTOMEN
Pijn in de bovenbuik, (linker)kaak, nek of rug. Pijn tussen de schouderbladen. Kortademigheid bij (geringe) inspanning. Griepachtige klachten, zoals misselijkheid en braken, koud zweet.
Vermoeidheid of zwakheid. Kortademigheid. Flauwvallen. Duizeligheid of licht gevoel in hoofd.
De klassieke klachten voor hartfalen zijn pijn op de borst met uitstralingen naar de armen en overmatig zweten, misselijkheid en braken.
In vergelijking met andere organen is het brein enorm gevoelig voor zuurstoftekort. Onderzoekers van het Maastricht UMC+ ontdekten waarom: het enzym NOX4, dat vrijkomt in organen die verstokt zijn van zuurstof, richt alleen in de hersenen grote schade aan.
Waardoor ontstaat zuurstoftekort
De belangrijkste oorzaken zijn: hartstilstand door infarct of door hartritmestoornissen. ademhalingsstilstand bijvoorbeeld bij (bijna) verdrinking, verstikking of verslikking. vergiftiging door rook of giftige stoffen.
Welke saturatiewaarde alarmerend is, verschilt per patiënt. 'Een waarde van 95% kan voor de ene patiënt te laag zijn, maar voor een patiënt met COPD normaal', licht José Klunder toe, teamleider Longgeneeskunde in OLVG Amsterdam. 'Het gaat er met name om dat de saturatie stabiel of stijgende is.
Het syndroom van Marfan is een erfelijke aandoening waarbij je lichaam niet goed bindweefsel aanmaakt. Door het syndroom wordt het bindweefsel zwakker en kan het makkelijk kapot gaan. In het hart kan daardoor de aorta wijder worden of de hartklep gaan lekken.
Bij een ernstige vernauwing krijgt een gedeelte van het hart onvoldoende zuurstof en energie en beginnen de hartcellen stillaan af te sterven.
Kortstondig bewustzijnsverlies, het wordt u soms "zwart voor de ogen" Kriebelhoest, die in liggende houding erger wordt. Hartkloppingen, gevoel van een snelle, fladderende hartslag. Vocht vasthouden, opgezette voeten, enkels, buik of nek.