Kortdurende stress kan je herkennen doordat een hond bijvoorbeeld gaat hijgen, blaffen of zich uitschudden. Langdurige stress kan je ook herkennen aan de gezondheid van de hond.
Stress bij honden kan zowel met vrolijkheid als met angst te maken hebben. De hond wordt bijvoorbeeld vrolijk als hij aan jouw activiteiten merkt dat hij zo meteen uitgelaten zal worden. Ook deze opwinding wordt onder stress geschaard, maar dit zorgt in principe niet voor problemen.
Het kan maanden of zelfs jaren duren voordat dit weer onder controle is en de stress enigszins uit het lichaam is. Ondersteuning is dan ook noodzakelijk! Afhankelijk van hoe het gaat met de hond kan na ongeveer 3 maanden strikte stressvermindering langzaam weer wat worden opgebouwd.
Honden hebben net als mensen emoties. Ze kunnen blij, boos bang of verdrietig zijn. Je kunt die emoties ook herkennen aan de lichaamstaal van de hond. Een boze hond kan zijn tanden laten zien.
Praat op een enthousiaste manier tegen je hond en laat niet zien dat je bang bent. Straf je hond absoluut niet, dit maakt het alleen maar erger. Wees geduldig, probeer bij je hond te zitten en rustig aaien zal al flink fijn zijn voor je vriend(in). Beloon de hond wanneer ze kalmeert.
Indien een hond zich absoluut niet op zijn gemak voelt in een bepaalde situatie, zal hij dit zeker laten merken. Honden kunnen hier verschillend op reageren. Een vaak vertoond gedrag is vermijding. Je hond zal zijn staart plat tussen zijn benen hebben en je bezorgt / gestrest aankijken.
De voornaamste reden dat honden likken is plezier. Je hond heeft het naar zijn zin of ontmoet nieuwe mensen die met hem willen spelen. Wanneer een hond je gezicht, handen of voeten likt bij thuiskomt, is het erg waarschijnlijk dat hij blij is dat je thuis bent. “Welkom thuis en geef mij aandacht!”.
Een hond houdt namelijk wel echt van het baasje. Dit geeft hij onder ander aan door tegen je aan te komen liggen of leunen. Dit is voor honden een teken van affectie. Zelfs als hij bang is en tegen je aankomt leunen of bij je komt liggen bedoelt hij dit lief.
Hoe weet je nu of je hond of kat zich verveeld? Honden die zich vervelen uiten dit meestal door overal op te gaan kauwen, uw eigendommen zijn niet meer veilig, schoenen, meubels, voorwerpen en zelfs het behang moet eraan geloven.
Wanneer dit moment is verschilt enorm per hond. Zo kan het zijn dat je hond al iets rustiger wordt bij een leeftijd tussen de 6 en 9 maanden. Wanneer je hond volwassen is, dit is tussen de 1 en 2 jaar, zie je vaak dat de grote hoeveelheid puppy energie is verdwenen.
Alhoewel de betekenis iets heel anders veronderstelt, nu even letterlijk: maak geen slapende honden, met name dromende honden, wakker. Want juist in die dromen consolideren, oftewel verwerken en bewaren, honden hun nieuwste herinneringen.Net als bij mensen dus.
In de eerste plaats geeft chronische stress een verhoogd risico op hart- en vaatproblemen. Eerst raakt namelijk de vethuishouding verstoord en de bloeddruk verhoogd, wat kan leiden tot aderverkalking en trombose, en dus een verhoogde kans op een hart- of herseninfarct.
De ziektes ADHD, Autisme, Post traumatische stress stoornis (PTSS) en ook dementie komen bij honden vrij veel voor. Veel baasjes weten dat alleen niet en herkennen de symptomen niet. Dat is jammer, want in sommige gevallen is er medicatie of training waardoor het dier er echt op vooruit gaat.
Honden zijn ook heel goed in het zich aanstellen, waarbij de eigenaar vaak zijn smekende blik niet kan weerstaan en zijn hond toch weer wat geeft. Snoepjes, hondensnacks, beloningskoekjes etc. doen ook mee als veroorzaker van overgewicht, zeker als ze niet met mate worden gegeven.