Gebruik een roestvrijstalen kannetje, zodat u de temperatuur van de melk kunt voelen. Om de perfecte cappuccino te bereiden, steekt u het uiteinde van het stoompijpje in de melk.Als het apparaat klaar is, draait u de stoomknop voorzichtig helemaal open. Dan wordt de melk opgeschuimd.
Laat je stoompijpje even blazen om restwater of viezigheid te verwijderen. Vul het melkkannetje tot 1 cm onder de aanzet van het tuitje. Dompel de punt van het stoompijpje net onder het oppervlak van de melk en schuim de melk op totdat je bijna het dubbele volume van de melk hebt.
Dompel de punt van de stoompijp onder het oppervlak van de melk en schuim tot de kan warm aanvoelt . Zodra u dit punt bereikt, laat u de stoompijp in de melk zakken, waarbij u de kan kantelt om een draaikolk in de melk te krijgen, tot de kan bijna te heet is om vast te houden. Het resultaat is gestoomde melk met een beetje schuim.
Het beste gebruik je melk direct uit de koelkast, zo'n 4°C. Een barista legt uit: 'De eiwitten in volle melk zorgen ervoor dat de bellen niet kapot gaan en de vetten maken het melkschuim vloeibaar. Hoe vetter de melk, hoe langer het melkschuim mooi vloeibaar blijft. Minder vet zorgt juist voor droog schuim.
Misschien wel de meest klassieke vorm van melk opschuimen: zet een pannetje met melk op het vuur.Tijdens het opwarmen met de garde kloppen tot dat je een mooi melkschuim krijgt. Bij weinig melk helpt het om het pannetje een beetje schuin te houden. Eventueel kun je ook een elektrische mixer gebruiken.
Er zijn meerdere manieren om melk op te schuimen als er geen melkopschuimer in je keukenkastje staat. Heb je zin in een cappuccino of latte macchiato, maar geen melkopschuimer in huis? Klop dan zelf melk op met bijvoorbeeld een garde, staafmixer of cafetière.
Melk stomen in de magnetron
Probeer melk in een afgesloten container in de magnetron te doen, maar schud het van tevoren flink om die o zo belangrijke bubbels te genereren . Een andere truc is om de melk in de magnetron te verwarmen en het dan heen en weer te gieten tussen twee containers totdat je de juiste hoeveelheid bubbels krijgt.
Zorg ervoor dat u de schuimer niet te vol doet . De meeste schuimers hebben een "max fill line" en het is belangrijk om de schuimer niet te vol te doen, zodat deze niet overstroomt en een rommeltje maakt. Niemand wil 's ochtends morsen, vooral niet als u koffie probeert te zetten!
Temperatuur is Cruciaal
De ideale temperatuur voor het opschuimen van melk ligt tussen de 60 en 65 graden Celsius. Een te hoge temperatuur kan de melk laten stremmen en de smaak beïnvloeden, terwijl een te lage temperatuur het moeilijker maakt om dik schuim te krijgen.
De latte is het originele koffiehuis-hoofdbestanddeel. In dit geliefde drankje zit één deel sterke espresso, twee delen gestoomde melk en een scheutje melkschuim voor een romige, heerlijke slok. Houd het klassiek met ons thuis Caffé Latte-recept of maak het uniek met de toevoeging van vanille in een Iced Latte.
Belucht de melk ongeveer 3 seconden door de punt van de staaf dicht bij het oppervlak van de melk te houden. U zou een papierscheurend geluid moeten horen. Dompel de staaf onder in de kan om de melk in een draaikolk te laten draaien. Zorg ervoor dat de staaf in het midden van de kan zit om de melk volledig te laten ronddraaien.
Melk opschuimen met de hand
Verwarm de gewenste hoeveelheid melk in een steelpan tot net onder het kookpunt. Klop tijdens het opwarmen de melk krachtig met een garde totdat er luchtbellen ontstaan, het volume verdubbelt en je mooi melkschuim krijgt.
Gebruik je geen goede koude melk, dan schuimt je melk een stuk minder goed op. Ga je melk ook vooral niet verhitten voor het opschuimen. Je melk schuimt dan bijna niet op en zal ook een vreemde smaak krijgen doordat de temperatuur uiteindelijk te hoog komt.
Wanneer je de melk opschuimt zet het namelijk uit, dus doe het kannetje niet te vol. Gebruik bij voorkeur een rvs melkkan, zodat je de temperatuur van de melk goed in de gaten houdt.
Lucht wordt via het melkschuimkraantje bij de melk gedoseerd, maar als het kraantje niet goed schoon is, zal er ook geen schuim vormen. Werkt je melkopschuimer niet goed, maak dan als eerste alle onderdelen goed schoon om te zien of je daarmee het probleem verhelpt.
Volgens de Consumentenbond is de Philips Senseo CA6500 de beste melkopschuimer.
Giet een kleine hoeveelheid koffie in een apart kopje/glas.Schuim de melk op tot het schuimig en dik is.Meng dan de melk en koffie samen . Als je een schuimigere koffie latte wilt, kun je het overgieten in een apart glas en doorgaan met opschuimen tot de gewenste dikte en schuim is bereikt.
Tip 2: gebruik volle melk
De melk schuimt op eiwitten en niet op vetten. Magere melk schuimt daarom beter op dan halfvolle of volle melk. Maar het feit dat het beter schuimt, betekent niet dat de kwaliteit van het schuim ook beter is. Goed schuim bestaat namelijk uit hele kleine luchtbelletjes.
Het toevoegen van gestoomde melk aan slappe Amerikaanse koffie geeft je niet de echte smaak en ervaring van een latte of cappuccino . Als je thuis een espresso-opstelling hebt, is dat natuurlijk geweldig! En als je een one-touch espressomachine hebt, zoals een Nespresso, kun je die ook gebruiken om dit soort drankjes te maken.
Rauwe melk: Verser kan niet!
Maar het probleem is dat de melk niet alleen alle goede stoffen bevat, het kan ook ziektekiemen en vuil hebben. Daarom wordt in Nederland geen rauwe melk verkocht. De VWA (Voedsel en Waren Autoriteit) heeft het zelfs over risico's bij het niet pasteuriseren van melk.
Ja, je kunt ook melk in je waterkoker verwarmen ! Giet gewoon het water uit je waterkoker, als er nog water in zit, en voeg de gewenste hoeveelheid melk toe. Het enige verschil met het verwarmen van melk in je waterkoker in plaats van water is dat je er meer aandacht aan moet besteden. De meesten raden je aan om de melk niet te laten koken.