Begin met het masseren van de gebieden boven en onder uw litteken. Dit is vooral belangrijk wanner uw litteken recent is genezen. Leg uw gestrekte vingers net boven het litteken op uw buik en duw uw buik zachtjes in.Door deze druk bewegen de weefsels op en neer en heen en weer.
Neem het litteken tussen duim en wijsvinger en maak kleine ronddraaiende bewegingen. Zo houd je het litteken soepel en zorg je voor aanmaak van nieuw collageen. Maar let op: niet te vroeg! Pas als het litteken stevig genoeg is en alle korstjes verdwenen zijn.
Het doel van de massage is om de doorbloeding rondom het litteken en in het litteken zoveel mogelijk te verbeteren. Door een goede doorbloeding wordt ook de huid rondom het litteken beter gevoed, waardoor het litteken steviger wordt en het niveauverschil met de huid vermindert. Ook eventuele pijn wordt verminderd.
Je kunt je litteken na ongeveer twee weken verzorgen met een speciale littekencrème of zalf, of een neutrale crème of huidolie. Hiermee houd je het littekenweefsel soepel, voelt het minder trekkerig aan en stimuleer je de genezing. Masseer je litteken na zes weken regelmatig.
Litteken keizersnede: zo ziet het eruit
Een keizersnede is geen kleine operatie. Je houdt er een litteken van 15 tot 20 centimeter aan over. Dit litteken bevindt zich meestal boven je schaambeen, ongeveer ter hoogte van je bikinilijn, en loopt horizontaal.
Gemiddeld duurt het 6 tot 12 maanden voordat de huid van je buik weer hersteld is en normaal aanvoelt.
Wees dus niet te streng voor jezelf en bedenk je: negen maanden op negen maanden af. Met een keizersnede durven we zelfs te stellen: negen maanden op, twaalf maanden af. Natuurlijk heel fijn als je binnen een aantal weken weer terug op je oude gewicht bent en je al je broeken weer past.
Je voelt het door jeuk en ook door een 'trekkend' gevoel. Dat komt onder andere doordat de beschadigde huid niet zo goed vocht kan vasthouden. Het duurt ongeveer 3 weken voordat de operatiewond geheeld is. Daarna heeft het litteken nog wel zo'n 3 tot 6 maanden nodig voor het herstel.
Siliconengel of siliconenpleisters geven de beste resultaten. Gebruik ze snel na je verwonding of operatie. Het gebruik van een gewone verzorgende crème houdt de huid en het littekenweefsel soepel, waardoor het litteken wat minder zichtbaar kan worden.
Het litteken vet houden door het in te smeren met bijvoorbeeld vaseline. Hierdoor blijft het soepel en geneest het sneller. Bescherm het litteken tegen de zon met een zonnebrandcreme factor 50. U kunt massagetechnieken leren van uw huidtherapeut om het litteken thuis zelf te behandelen.
Breng een wondzalf aan voor het versnellen van het herstel. Onderzoek heeft aangetoond dat vocht in de huid de natuurlijke genezing versnelt. Dit laagje vocht beschermt de wond tegen vuil en voorkomt uitdroging en dus ook korstjes. Korstjes zijn gestold bloed wat de genezing vertraagd.
Een hypertrofisch (Latijn voor verdikt) litteken komt meestal voor bij jonge mensen, met name na brandwonden. Het komt vaak voor bij rossige mensen en mensen met een donkere huid. Dit litteken is meestal rood, verdikt en kan jeuk of pijn veroorzaken. Dit litteken wordt niet groter dan de oorspronkelijke wond.
ALHYDRAN is een medische littekencrème. Volgens veel gebruikers de beste die er is. De crème zorgt voor een afname van de littekenklachten. Maar ook een toename van de huidelasticiteit.
Hoelang blijft mijn litteken rood? We benoemden eerder dat een normaal litteken niet lang rood blijft, hooguit een paar weken/maanden (gemiddeld tot 3 maanden). Daarnaast treedt er geen (erge) verdikking op. Wanneer een litteken (fel)rood of paars blijft (langer dan 3 maanden), kan dit duiden op een afwijkend litteken.
Er is geen maximaal aantal keizersneden dat een vrouw mag krijgen. Toch is het verstandig om deze toenemende kans mee te wegen in je beslissing als je graag nog meer kinderen wilt krijgen.
Tijdens fietsen belast je je buikspieren, ook kan je een duizelig gevoel ervaren. Seks is ook te inspannend voor je lichaam en kun je beter nog even uitstellen (2-4 weken). Zwemmen en badderen is ook af te raden in de eerste 2-4 weken. Dit kun je weer doen zodra het bloedverlies gestopt is.
Symptomen bij verklevingen van je litteken.
Het voelt anders dan dat het zou moeten voelen. Soms is het een specifieke pijn, maar vaker is het een strak gevoel of gevoel van ongemak dat moeilijk te omschrijven is. Veel artsen zeggen dat pijn na een keizersnede normaal is.
Vitamine E zorgt voor een sterke huid. Het ondersteunt een goede doorbloeding van de huidcellen, waardoor cellen sneller herstellen of vernieuwen. De huid wordt mooier en littekens genezen sneller. Vitamine C speelt een rol bij een beschadigde en verouderde huid.
Vochtinbrengende crème: littekens hebben vaak de neiging om droog en schilferig te zijn. Hierdoor worden ze makkelijker gekwetst. Het vet in een crème zal ervoor zorgen dat er minder vocht verdampt doorheen het litteken. Voorbeelden van hydraterende crème zijn: Nivea, Eucerine, dagcrèmes, nachtcrèmes, …
Er is geen bewijs dat littekens vervagen of verdwijnen door de behandeling met een crème of olie. Veel wetenschappelijke studies hebben uitgewezen dat een crème met het befaamde ingrediënt vitamine E helemaal niets uithalen. Soms kan het gebruik van vitamine E het uiterlijk van een litteken zelfs verergeren.
Hangbuik na keizersnede
Naast een litteken hebben sommige vrouwen een 'hangbuik' na de keizersnede. Boven het keizersnedelitteken zit dan een laagje vet, dat over het litteken heen hangt. Het litteken zorgt ervoor dat vet zich minder goed over je buik kan verdelen. Hierdoor kan je onderbuik een soort flap gaan vormen.
Een buikwandcorrectie is een chirurgische ingreep waarbij overtollige huid en onderhuids vet verwijderd. Door deze ingreep wordt de huid strakker. Het herstel hiervoor is zes weken waarbij je geen zwaar werk kan doen of zwaar mag tillen. Hierna ben je wel van je hangbuikje verholpen!
Het belangrijkste is om zoveel mogelijk suikers en verzadigde vetten te vermijden. Daarnaast is een goed gebalanceerd voedingspatroon gewenst, waarbij je voldoende vitamines binnenkrijgt door middel van fruit en groente. Hoewel dit niet veel nieuws is, zien we het hier toch vaak misgaan.