Er is geen dringende vraag naar onderwijsassistenten, maar het aantal vacatures is wel aan het toenemen. De baankansen voor onderwijsassistenten zijn daarom bovengemiddeld. Als onderwijsassistent val je in de categorie 'onderwijsondersteunend personeel'.
Er is een groeiend tekort aan leraren, maar ook aan onderwijsassistenten. De overheid probeert dit recht te trekken door het aanbieden van betere salarissen. Wie voor het beroep onderwijsassistent kiest, heeft een goed toekomstperspectief.
Als fulltime onderwijsassistent ga je gemiddeld tussen de 2.106 en 2.215 euro bruto per maand verdienen. Per jaar is dat 28.006 euro bruto, wanneer je 40 uur per week werkt. Als flexmedewerker verdien je ongeveer 12,84 euro per uur. Meer informatie over werken als onderwijsassistent vind je hier.
Werkzaamheden onderwijsassistent
U kunt als onderwijsassistent werken in het: basisonderwijs. het voortgezet onderwijs;het beroepsonderwijs en volwasseneneducatie (bve).
Een goed afgestemde inzet van onderwijsassistenten zorgt voor een actievere vorm van interactie tussen leerling en leraar, en meer individuele aandacht van de leraar voor de leerling. Schoolleiders en leraren bepalen het takenpakket van onderwijsassistenten.
Uit een rapport van het Arbeidsmarktplatfom Primair Onderwijs (APPO) blijkt dat ongeveer 82% van de pas afgestudeerde onderwijsassistenten een baan op niveau vindt. Het arbeidsmarktperspectief is dus positief.
Onderwijsondersteuners mogen niet zelfstandig instructie geven, of langere tijd zelfstandig, zonder bevoegde leerkracht, voor de klas staan. Pabo-studenten mogen niet zelfstandig lesgeven op een basisschool: zij zijn immers nog niet bevoegd.
De onderwijsassistent C verricht leerlingbegeleiding en onderwijsondersteuning, speelt in op specifieke situaties en handelt naar eigen inzicht, werkt mee aan de vormgeving en planning van leeractiviteiten, werkvormen en/of opdrachten, doet verbetervoorstellen en stemt dit af met de leraar.
Een startende onderwijsassistent verdient amper boven het minimumloon. Met een mbo opleiding pedagogisch werk op zak kan hij of zij ook in de kinderopvang aan de slag. Daar ligt het bruto salaris meer dan 400 euro per maand hoger. Een aantal onderwijsassistenten vindt dit verschil onterecht.
Na het afronden van de mbo-opleiding onderwijsassistent kun jij aan de slag in het basisonderwijs, voortgezet onderwijs, middelbaar beroepsonderwijs of speciaal onderwijs met leerlingen in de leeftijd van 4 tot circa 19 jaar. Ook kun je werkzaam zijn in een brede school of integraal kindercentrum.
Het beroep van pedagogisch medewerker en onderwijsassistent hebben enige overlap. Beide functies zijn namelijk betrokken bij de zorg voor en begeleiding van kinderen. In het vak van pedagogisch medewerker ligt de nadruk alleen meer op de opvoeding en ontwikkeling van kinderen.
Na je opleiding start je op ongeveer 2324 euro bruto*.Na 5 jaar verdien je ongeveer 2676 euro bruto per maand. Per uur is dat omgerekend 15,47 euro bruto. Het loon bij deze opleiding is ongeveer 37 euro meer t.o.v. het gemiddelde van alle MBO Niveau 4 opleidingen.
De opleiding Onderwijsassistent is een BOL-opleiding. Je krijgt 3 jaar lang les en praktijk op niveau 4. Je zit ongeveer 60% van de tijd op school.
Het lerarentekort is het grootst in de grote steden (G5): Amsterdam. Den Haag. Rotterdam.
De laatste arbeidsmarktramingen (december 2021) gaan uit van een verwacht tekort van ongeveer 2.500 in 2030. Dit zal vooral te zien zijn bij de tekortvakken wiskunde, natuurkunde, Duits, Frans, scheikunde, klassieke talen, techniek en informatica.
Stage onderwijsassistent opleiding
Meestal ga je daarom een stage lopen in het onderwijs of in een onderwijsorganisatie. De kansen dat jij tijdens deze opleiding een stageplaats kunt vinden variëren volgens het SBB tussen voldoende en ruim voldoende.
Toch is het moeilijk om met duidelijkheid te zeggen in welke schaal je terechtkomt, dus vraag dit altijd goed na wanneer je gaat solliciteren. Ben je starter?Dan begin je hoogstwaarschijnlijk in schaal 4. Dat betekent dat jij als onderwijsassistent in 2023 een salaris van € 1.733 zult krijgen.
De vakken Nederlands, Engels, rekenen en burgerschap horen standaard bij deze opleiding en je kunt vaak nog extra keuzedelen kiezen om je verder te specialiseren. Je krijgt de vakken pedagogiek, didactiek en ontwikkelingspsychologie zodat je meer inzicht krijgt in kinderen en hoe ze kunnen leren.
Zonder diploma kun je allerlei onderwijsfuncties beoefenen. Je kunt geen docent of leerkracht worden, maar wel onder meer huiswerkbegeleider, bijlesgever of administratief medewerker.
Assistent A verricht leerlingbegeleiding en onderwijsondersteuning die vooraf is afgestemd met de leraar. Type B doet hetzelfde, maar stelt zich proactief op door verbetervoorstellen te doen.
Na de opleiding
Als onderwijsassistent kun je werken op een basisschool, voortgezet onderwijs, middelbaar beroepsonderwijs en in het speciaal onderwijs. Je werkt samen met de groepsleerkrachten, docenten en andere teamleden en assisteert bij het voorbereiden en uitvoeren van lesprogramma's en de begeleiding ervan.
Stageduur. De stage is een verplicht onderdeel van de mbo Onderwijsassistent opleiding en duurt 640 uur.
Verkorte pabo na mbo-opleiding Onderwijsassistent
Om te beginnen zijn er 2 verschillende mbo-opleidingen tot onderwijsassistent: Onderwijsassistent als onderdeel van de opleiding Sociaal Pedagogisch Werk (SPW); Mbo-opleiding Onderwijsassistent (niveau 4).