De maan fotograferen kun je niet met de automatische stand van je camera doen. De maan geeft enorm veel licht en de hemel is heel donker. Hierdoor kan de camera zelf niet goed bepalen hoe de belichting moet zijn. De kans is groot dat je dan een uitgebeten maan krijgt met een hele zwarte achtergrond.
Sterrensporen. Je houdt het misschien niet voor mogelijk, maar je kunt zelfs imposante sterrensporen vastleggen met je smartphone. Je richt de telefoon simpelweg op de sterrenhemel, start de opname en laat de telefoon een uur of langer doordraaien. Op het scherm zie je live de sterrensporen ontstaan.
Wanneer je in een donkere omgeving wilt fotograferen, is het belangrijk dat de lens optimaal gebruik maakt van het kleine beetje licht dat aanwezig is. Gebruik daarom een lens met een groot maximaal diafragma, bijvoorbeeld f/1.4 of f/2.0. Door de grote diafragmaopening valt zo veel mogelijk licht op de sensor.
Zoveel dichterbij staat de maan
Om precies te zijn is de maan op woensdagavond op 363.666 kilometer afstand van de aarde. De vorige supermaan stond nog dichter bij de aarde. Op woensdag 13 juli 2022 krijgen we in Amsterdam voor de laatste keer dit jaar een…
Welke sluitertijd moet je kiezen bij beweging? Voor een portretfotografie kun je je camera het beste instellen op 1/250 seconde. Personen bewegen nu eenmaal. Wil je een foto maken van een spelend kind, een sporter of een beweeglijk hier, dan kun je je sluitertijd het beste instellen op 1/1000 tot 1/1250 seconde.
Met Nightshift komt er een oranje gekleurde filter over je scherm. Op die manier wordt het blauwe licht dat er normaal uitstraalt gecontrasteerd en dus verminderd. Met Nightshift wordt het vooral in het donker prettiger om naar je scherm te kijken.
Voor een close-upfoto van de maan heb je een lange lens nodig met een brandpuntsafstand van minimaal 200mm. Een 300mm lens is nog beter.
De Maan staat om 22:30 uur in het hoogste punt aan de hemel, op een hoogte van 12.2° boven de zuidelijke horizon. Let op: tussen ongeveer 06:24 en 20:50 uur is het licht, en tussen 06:59 en 20:16 uur staat de Zon boven de horizon.
De Maan komt op om 05:18 uur, in het oostnoordoosten, bij een azimut van 70.3°. Hij gaat om 19:32 uur onder, in het westnoordwesten, bij een azimut van 284.3°. Zie ook: Hoe laat komt de Maan op?
1/60 seconde is voor een foto uit de hand dan ook prima. Wanneer je een statief gebruikt, kun je nog veel lagere sluitertijden gebruiken. Gebruik bijvoorbeeld juist een hele lange sluitertijd zodat de lucht wel beweegt, maar het landschap niet.
De onderlinge verhouding tussen sluitertijd en diafragma. Hoe groter het diafragma (dus, hoe kleiner diafragmagetal), hoe meer licht er door de lens komt. Hoe sneller de sluitertijd hoe korter er licht op de sensor valt. In die twee zinnen is eigenlijk de onderlinge verhouding tussen sluitertijd en diafragma al genoemd ...
Wat bleek: rond volle maan maakten mensen minder melatonine aan (het hormoon dat je slaperig maakt) en hadden ze dan ook vijf minuten langer nodig om in slaap te komen. Daarnaast sliepen ze minder diep en korter.
De effecten van de volle maan worden namelijk ook nog eens uitvergroot tijdens zo'n supermaan. Daardoor is de kans dat je slecht slaapt nóg groter dan met volle maan, ben je extra emotioneel en kun je zelfs last krijgen van griepachtige verschijnselen en hoofdpijn, duizeligheid en hartkloppingen.
De dagen vlak voor en na de volle maan verandert de energie om ons heen. De nadelen hiervan zijn dat je als HSP wakker kan liggen, onrustig slaapt, intens droomt of zelfs slaapwandelt. De volle maan versterkt alles, het heeft effect op je emoties, gedachten en situaties.
Om het Noorderlicht te fotograferen met een iPhone heb je een langere sluitertijd nodig. Dat betekent ook dat je de camera heel stil moet houden. Dat valt niet mee, want tijdens het Noorderlicht is het ook nog eens vaak heel koud. Trillende handen zijn dan vast geen uitzondering.
Je kan het Noorderlicht filmen. De beste manier om dat te doen, is door een timelapse te maken van het Noorderlicht. Dat is dus een serie van foto's die heel snel achter elkaar zijn geschoten. Bijvoorbeeld met 1 seconde tussen elke foto.
De sluitertijd bepaalt hoe lang er licht op de sensor van je camera valt. Zo lang de sluiter van je camera open staat, komt er licht op de sensor. Hoe lang de sluiter open staat, heeft invloed op hoe een beweging in beeld komt: bewogen of 'bevroren'.