In de mitochondriën worden suikers en vetzuren stapsgewijs afgebroken, waarbij energie vrijkomt. Suikers worden door enzymen (eiwitten) gesplitst in de kleinste uitvoering van suiker, de brandstof glucose. Met behulp van zuurstof wordt energie gemaakt uit de verbranding van glucose.
De klassieke rol van mitochondriën is oxidatieve fosforylering , die ATP genereert door gebruik te maken van de energie die vrijkomt tijdens de oxidatie van het voedsel dat we eten. ATP wordt op zijn beurt gebruikt als de primaire energiebron voor de meeste biochemische en fysiologische processen, zoals groei, beweging en homeostase.
De hersenen hebben energie nodig om te kunnen denken, spieren gebruiken energie om te bewegen. Energie wordt aangeleverd via voedingsstoffen. De meeste lichaamscellen bevatten 500 tot 2.000 mitochondriën. Mitochondriën of mitochondria is het meervoud van mitochondrion.
Je doet er verstandig aan de volgende voedingsmiddelen te vermijden: alcohol, suikers, gebakken en gefrituurde gerechten en transvetten.Eet juist méér antioxidantrijke producten zoals groenten en fruit. Ook vette vis (zoals sardientjes, makreel, haring en zalm) draagt bij aan goed werkende mitochondriën.
Regelmatige fysieke activiteit stimuleert mitochondriale biogenese , het proces waarbij nieuwe mitochondriën worden gevormd. Aerobische oefeningen, zoals hardlopen en zwemmen, en weerstandstraining kunnen de mitochondriale efficiëntie verbeteren en hun aantal vergroten, wat de algehele energieproductie en het uithoudingsvermogen verbetert.
Belangrijke toxinen die mogelijk schade aan de mitochondriën kunnen veroorzaken, zijn onder andere: Sigarettenrook. Luchtvervuiling, waaronder fijnstof. Polyaromatische koolwaterstoffen (PAK's)
Deze drie energiesystemen zijn: het aerobe systeem, het anaerobe lactische en tot slot het anaerobe a-lactisch systeem. Laten we deze eens onder de loep nemen, als je weet hoe deze systemen werken dan weet je ook waarop je de nadruk moet leggen bij jouw trainingen.
Mensen halen energie uit drie soorten brandstofmoleculen: koolhydraten, lipiden en eiwitten .
Het grootste deel van het adenosinetrifosfaat (ATP) dat tijdens glucosemetabolisme wordt gesynthetiseerd, wordt in de mitochondriën geproduceerd door oxidatieve fosforylering . Dit is een complexe reactie die wordt aangestuurd door de protongradiënt over het binnenste membraan van de mitochondriën, die wordt gegenereerd door mitochondriale ademhaling.
Duursporters: Hebben een hoger aantal mitochondriën in hun spiercellen om langdurige, aerobe energieproductie te ondersteunen. Dit maakt hun spieren efficiënter in het produceren van energie over langere tijd.
Mitochondriën zijn een dubbellaags celorganel dat een van de energieproducerende organellen in de cel is. Mitochondriën produceren en slaan energie op in de vorm van ATP (adenosinetrifosfaat) door cellulaire ademhaling .
De meeste ATP wordt geproduceerd in mitochondriën via een reeks reacties, bekend als de citroenzuurcyclus of de Krebs-cyclus . Energieproductie vindt voornamelijk plaats op de plooien of cristae van het binnenste membraan. Mitochondriën zetten chemische energie uit het voedsel dat we eten om in een energievorm die de cel kan gebruiken.
Je kunt niet genezen van een mitochondriale ziekte. Er is vaak wel een behandeling om kenmerken minder te maken.
Om goed te functioneren en gezond te blijven, hebben mitochondriën bepaalde voedingsstoffen nodig die worden aangeleverd via ons dieet. Essentiële moleculen zoals co-enzymen, antioxidanten en andere voedingsstoffen spelen een rol bij de energieproductie en het behoud van de mitochondriale functie.
Glycogeen is een vorm van glucose, een belangrijke energiebron die uw lichaam voornamelijk opslaat in uw lever en spieren . Uw lichaam heeft koolhydraten uit het voedsel dat u eet nodig om glucose en glycogeen te vormen.
Veel processen zijn in staat om ATP te produceren in het lichaam, afhankelijk van de huidige metabolische omstandigheden . ATP-productie kan plaatsvinden in aanwezigheid van zuurstof uit cellulaire ademhaling, bèta-oxidatie, ketose, lipide- en proteïnekatabolisme, evenals onder anaërobe omstandigheden.
Koolhydraten: een belangrijke bron van energie zijn voor het lichaam. Suikers, zetmeel en vezels zijn vormen van koolhydraten in onze voeding. Suikers en zetmeel zijn koolhydraten die een belangrijke bron van energie zijn voor het lichaam.
Je hersenen verbruiken meer energie dan ieder ander orgaan in ons lichaam. Die energie komt voor een groot deel uit de dingen die je eet.
De belangrijkste methoden om je glycolytische systeem te trainen zijn herhaalde, intensieve activiteiten met minder dan volledige hersteltijd tussen de inspanningen, bijvoorbeeld sprints van 20 tot 30 seconden met een minuut rust ertussen, of krachttrainingssets van dertig seconden tot een minuut (6, 10, 13).
De stap om van koolhydraten ATP te maken wordt glycolyse genoemd. Hierbij wordt glucose, glycogeen of glycerol afgebroken tot pyrodruivenzuur. Dit is een snel en anaeroob proces en levert 2 ATP per glucosemolecuul (3 ATP als er glycogeen wordt gebruikt) en 2 moleculen pyrodruivenzuur op.
De belangrijkste functie van de mitochondriën is het produceren van energie. Er zijn meer mitochondriën nodig om meer energie te produceren, met name in organen met een hoge energiebehoefte zoals het hart, de spieren en de hersenen. Wanneer het aantal of de functie van mitochondriën in de cel verstoord is, wordt er minder energie geproduceerd en resulteert dit in orgaandisfunctie .
Mitochondriële aandoeningen omvatten de ziektes, waarbij de energievoorziening van het lichaam onvoldoende is door slecht functionerende mitochondria, de energiecentrales van de lichaamscellen. Dat gebrek raakt vooral organen met een hoge energiebehoefte, zoals hersenen en spieren.
Een van de belangrijkste natuurlijke manieren om de aanmaak van ATP een boost te geven is dus het regelmatig beoefenen van een gematigde fysieke inspanning. Duurtrainingen (hardlopen, snelwandelen, fietsen op een lage intensiteit, etc.)