Risico's verbonden aan zout in chips Chips zijn relatief zout. Gemiddeld bevatten ze 1,4 % zout. Overmatig vet of zout (obesitas, hoog LDL-cholesterol en hoge bloeddruk) behoren tot de risicofactoren voor het ontwikkelen van hart- en vaatziekten.
Te hoog cholesterol door voedsel
De meeste mensen krijgen een te hoog cholesterol doordat ze te veel vet voedsel eten, zoals friet, chips en gebak. In vet eten zitten veel verzadigde vetten en cholesterol. Uw lever ruimt het cholesterol op.
Snacks worden ook nauw in verband gebracht met hogere percentages obesitas en hoge cholesterolwaarden. Vermijd ongezonde snacks, zoals chips, crackers, gefrituurd voedsel en andere verpakte voedingsmiddelen . Koekjes en andere zoete lekkernijen – Meer dan 75% van de verpakte en bewerkte voedingsmiddelen in de VS bevat een vorm van toegevoegde suiker.
Wees matig met suiker en zout. Beperk het gebruik van sterk gezouten en erg zoete producten zoals kant-en-klare sauzen en soepen, zoutjes, snoep en frisdrank. Eet voldoende bonen, soja, noten en zaden (een bron van onverzadigde vetten). Kies volkoren graanproducten voor voldoende vezels.
Zo kan bijvoorbeeld het eten van een banaan cholesterol helpen verlagen omdat ze rijk zijn aan die onverteerbare vezels. Daarnaast vind je deze vezels ook in biologische peulvruchten, psyllium, zoete aardappelen, appels, aardappels, citrusvruchten en peren.
De vezels in fruit (pectine) hebben directe invloed op het cholesterol en kunnen het LDL-cholesterol verlagen. Appels, aardbeien, druiven en citrusfruit zitten er vol mee. Daarnaast heeft veel groente en fruit eten een gunstig effect op de bloeddruk en andere gezondheidsvoordelen.
Ook in veel vlees zitten ongezonde vetten. Zeker in orgaanvlees, worst en andere bewerkte vleeswaren. Ga daarom eens voor kipfilet, biefstuk of tartaar om het cholesterol te verlagen met voeding. Of nog beter: vervang dat stukje vlees wat vaker door een gekookt eitje of wat peulvruchten zoals linzen of kikkererwten.
Soja-eiwit, blauwe bessen, avocado, bonen, appels en donkergroene bladgroenten zoals spinazie moet je meermaals per week eten. Voeg knoflook toe aan je gerechten. Het verhoogt de goede cholesterol en verlaagt de slechte cholesterol. Hetvoorkomt bovendien dat slechte cholesterol blijft hangen in de aderen.
Hoewel frieten geen dieetcholesterol bevatten , kunnen ze veel transvet en verzadigde vetten bevatten. Transvet en verzadigde vetten kunnen het "slechte" LDL-cholesterol verhogen en het "goede" HDL-cholesterol verlagen.
Chips, cakes en gebak bevatten allemaal verzadigd vet en verhogen uw cholesterol. Bekijk deze simpele vervangers voor gezondere snacks.
Kies voor maïstortilla's .
Maistortilla's zijn veel gezonder dan bloemtortilla's. Maistortilla's hebben over het algemeen een lager vet- en cholesterolgehalte, samen met minder toegevoegde ingrediënten. Bloemtortilla's hebben over het algemeen meer calorieën en vet, en ze bevatten veel meer ingrediënten.
Ongezonde ingrediënten
“Chips heeft een hoog zoutgehalte, waardoor je met het eten van chips al snel boven de dagelijkse zoutlimiet zit”, vertelt Van der Kruk. “Dat is niet goed, want een te hoog zoutgehalte kan op de lange termijn voor een hoge bloeddruk zorgen en uiteindelijk zelfs leiden tot hart- en vaatziekten.”
Gewone boerenkoolchips zonder toegevoegd vet of kaas kunnen een veilige snackoptie zijn voor mensen met een hoog cholesterolgehalte.
Daarom is mijn advies om te kiezen voor broodbeleg met veel vezels. Zoals hummus en pindakaas. Onverzadigde vetten. Deze vetten helpen om je cholesterol op een gezond peil te houden en verkleinen de kans op hart- en vaatziektes.
Kip eten als onderdeel van een uitgebalanceerd dieet kan helpen om het cholesterolgehalte onder controle te houden. Dit hangt echter af van het deel van de kip dat iemand eet en hoe hij het bereidt. Cholesterol is noodzakelijk voor een gezonde lichaamsfunctie, maar te veel kan ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken .
Yoghurt of andere zuivelproducten zijn niet positief of negatief voor het cholesterolgehalte in uw bloed. De Gezondheidsraad raadt dagelijks 2 porties zuivel, waaronder melk en yoghurt aan omdat het bijdraagt aan een gezonde voeding. Met name yoghurt beschermt tegen diabetes.
De verhouding tussen LDL- en HDL-cholesterol kun je verbeteren door matig te zijn met verzadigd vet en verzadigd vet te vervangen door onverzadigd vet. Dat kan door magere producten te kiezen, en harde vetten te vervangen door halvarine, zachte margarine en vloeibaar bak- en braadvet of olie.
Verzadigde vetten zitten vooral in dierlijke producten, zoals rood vlees, volvette kaas en volle melkproducten. Ze verhogen het LDL-cholesterol in het bloed, oftewel het slechte cholesterol.
Walnoot koekjes zijn gezond
Walnoten bevatten bijzonder veel onverzadigde vetten en die zijn erg belangrijk voor ons. Walnoten zorgen voor een toename van het goede HDL cholesterol en een afname van het slechte LDL cholesterol in ons bloed.
Paranoten, cashewnoten en macadamianoten bevatten meer verzadigd vet. Te veel hiervan kan bijdragen aan een verhoogd cholesterolgehalte, dus eet ze alleen af en toe. Kastanjes zijn een uitzondering: ze bevatten minder vetten en meer zetmeelrijke koolhydraten dan andere noten.
11. Bananen en appels zijn de meest gegeten fruitsoorten in Nederland, maar vergeleken met appels bevatten bananen 4x zoveel proteïnen, 2x zoveel koolhydraten, 3x zoveel fosfor en 5x zoveel vitamine A en ijzer.
Ze zitten boordevol vezels, antioxidanten en andere voedingsstoffen die je hart gezond helpen houden. Is water drinken goed voor je cholesterol? Hoewel water drinken op zichzelf je cholesterol niet rechtstreeks verlaagt, helpt voldoende hydratatie wel bij veel processen in het lichaam.