U mag in overleg met uw werkgever meer of minder uur per week gaan werken. Daarbij maakt het niet uit of u een tijdelijk of vast contract heeft. Om meer of minder te werken moet u een schriftelijk verzoek doen en voldoen aan een aantal voorwaarden. Uw werkgever moet een goede reden hebben om uw verzoek te weigeren.
Onder de Wet flexibel werken blijft de werknemer de mogelijkheid behouden om de werkgever te vragen om meer of minder uren te mogen werken. Daarnaast krijgt de werknemer de mogelijkheid om de werkgever te verzoeken de werktijden of arbeidsplaats te wijzigen.
Voorwaarden. U kunt maximaal 1 keer per jaar een verzoek indienen. Daarnaast moet u minimaal 6 maanden in dienst zijn op het moment dat de aanpassing op uw arbeidsduur ingaat. Bij onvoorziene omstandigheden kan van deze voorwaarden worden afgeweken.
Uw werkgever mag uw werktijden veranderen als dit in uw contract, cao of bedrijfsregeling staat. Deze afspraak heet een wijzigingsbeding. Het betekent dat uw werkgever zonder uw toestemming uw werktijden mag veranderen. Hij moet daar wel een belangrijke reden voor hebben, bijvoorbeeld een verplichte reorganisatie.
Je dient minimaal zes maanden in dienst te zijn; het bedrijf moet meer dan tien werknemers hebben; je verzoek dien je schriftelijk in te dienen (uiterlijk twee maanden voor de gewenste ingangsdatum), verzoek mag je maar één keer per jaar aanvragen.
Eenzijdige wijziging alleen bij zwaarwegend belang
Met een eenzijdig wijzigingsbeding heeft uw werkgever het recht om de arbeidsovereenkomst eenzijdig te wijzigen. Uw werkgever mag echter niet zomaar eenzijdig een aanpassing doen in uw arbeidsvoorwaarden. Er moet namelijk sprake zijn van zwaarwichtige belangen.
Een arbeidscontract wijzigen moet in overleg
Wil je medewerker iets veranderen aan zijn contract? Dan moet hij daarover met je overleggen. En als je de arbeidsvoorwaarden wilt veranderen, moet je dat met je medewerker bespreken. Beide partijen moeten instemmen met een verandering.
Een werkgever mag niet zomaar het aantal uren verminderen! Wanneer je uren zijn vastgelegd in je contract, dan dient je werkgever zich hieraan te houden. Uiteraard staat het jou en je werkgever vrij om in overleg tot een oplossing te komen waar zowel jij als je werkgever mee akkoord kunnen gaan.
De Wet flexibel werken (voorheen Wet aanpassing arbeidsduur) maakt het mogelijk meer of minder uren te werken. U kunt een verzoek daartoe uiterlijk 2 maanden van tevoren indienen bij uw werkgever. Voor zo'n verzoek moet u minstens een half jaar in dienst zijn. Uw werkgever moet akkoord gaan met uw verzoek.
Rooster op tijd bekend
Volgens de wettelijke regeling moet het rooster ten minste vier weken van te voren bekend gemaakt worden. Als het rooster eenmaal bekend is mag deze niet zomaar meer gewijzigd worden.
Geen eenzijdig wijzigingsbeding in contract
Het uitgangspunt is dat partijen elkaar houden aan de gemaakte afspraken en de arbeidsvoorwaarden. Slechts bij uitzondering mag uw werkgever een voorstel doen om uw arbeidsvoorwaarden te veranderen. Bijvoorbeeld omdat anders een onacceptabele situatie op het werk ontstaat.
Uw arbeidsduur is het gemiddelde aantal uren dat u wekelijks werkt en waarvoor u wordt betaald. U maakt hierover bij uw indiensttreding afspraken met uw werkgever.
Vraag schriftelijk om meer of minder uren. Vraag uw werkgever schriftelijk om meer of minder uren. Gebruik hiervoor onze voorbeeldbrief aanpassen uren, werktijden of werkplek. Doe dit minimaal 2 maanden voor de datum waarop u met de nieuwe uren wil beginnen.
Per 1 augustus 2022 mag je voor opleidingen die verplicht zijn op basis van de wet of de cao geen studiekostenbeding meer afspreken. Verplichte opleidingen zijn: opleidingen die uit het nationaal recht, het Europees recht, een cao of een rechtspositieregeling voortvloeien.
Als je 55-jaar of ouder bent kun je op verzoek vier dagen (gemiddeld 32 uur) gaan werken. Je arbeidsovereenkomst wijzigt niet, die blijft uitgaan van een vijfdaagse werkweek. Hierdoor zijn er geen gevolgen voor de opbouw van je pensioen, vakantietoeslag en het aantal vakantiedagen en (extra) roostervrije dagen.
Vragen om minder uren is vrij eenvoudig. Je hoeft alleen maar een schriftelijk verzoek in te dienen. Daarop moet je werkgever binnen een maand reageren. Doet hij dat niet, dan is de vermindering van uren vanaf 2 maanden na je verzoek een feit.
In de wet staat niets over overwerk. Maar je werkgever kan en mag verwachten dat je soms overwerkt. We raden dus aan overwerk niet meteen te weigeren. Je werkgever laat je vast ook wel eens wat eerder naar huis gaan om een persoonlijke reden.
Overwerk is een incidentele betaling waardoor je loon wordt verhoogd. Tegenwoordig zijn de heffingskortingen degressief en dat betekent dat deze steeds lager worden bij steeds hoger loon. Hierdoor wordt extra belasting gerekend en om dit te compenseren wordt extra hoog inhouden.
De werkgever heeft, volgens de wet, een 'instructiebevoegdheid'. Dat is ook logisch: zou een werkgever zijn medewerkers niets mogen verplichten, dan heeft hij niets aan zijn werknemers. Die blijven dan thuis, omdat het niet mogelijk is om ze te verplichten op het werk te verschijnen.
Vormen van arbeidsduurvermindering
Effectieve vermindering van de wekelijkse arbeidsduur: je verlaagt de wekelijkse grens van de arbeidsduur, bijvoorbeeld door de laatste werkdag van je medewerkers met een uur in te korten. Vermindering van de arbeidsduur door bijkomende inhaalrustdagen (ADV-dagen).
Als de werknemer zijn arbeidsduur al wel heeft gewerkt, betaalt de werkgever drie uur aan de werknemer. De werkgever is verplicht op iedere loonstrook de min-uren op te nemen.
Je bent niet verplicht om in het weekend te werken. Behalve als je dit vooraf met je werkgever hebt afgesproken. Werk je wel in het weekend, dan heb je ieder jaar recht op tenminste 13 vrije zondagen. Je mag in ieder geval weigeren om meer dan 40 zondagen te werken.
In het addendum staat welke artikelen er zijn veranderd. Ook wordt er een artikel opgenomen waarin wordt vermeld dat de overige artikelen uit de al bestaande arbeidsovereenkomst ongewijzigd blijven. Het is van belang dat het addendum door zowel de werknemer als de werkgever wordt ondertekend.
In het arbeidsrecht moet een functiewijziging in beginsel worden overeengekomen tussen de werknemer en werkgever. Daarbij is van belang dat de werknemer welbewust instemt met de wijziging. Instemming mag niet te snel worden aangenomen.
Als je werkgever jouw uitdrukkelijke toestemming heeft, kan je loon tijdelijk of permanent worden verlaagd. Je moet wel minimaal het wettelijk minimumloon verdienen. Als er een cao is, moet de loonsverlaging wel zijn toegestaan volgens de cao.