Ambachtelijk smout maken is een intensief karwei: het gemalen liesvet wordt gedurende 3 uren onder voortdurend roeren gekookt; nadien volgt het afkoelingsproces waarbij opnieuw regelmatig geroerd wordt. Resultaat is een homogene smeuïge massa die ook nog eens lang bewaart.
Je kan Smout het best op een droge, donkere en koele plaats bewaren, het is ongeveer 1 jaar houdbaar.
Reuzel kun je gebruiken als een vervanger van zonnebloemolie. Zo kun je er vlees in braden of pannenkoeken in bakken. Tevens kan het gebruikt worden in muffins, cupcakes en ander gebak. Naast vervanger van boter kun je het ook gebruiken voor het invetten van schalen.
Smout, ook wel reuzel genoemd, is dierlijk vet. Het wordt verkregen door het spek, voornamelijk van de varkensbuik, te smelten. Wat overblijft is het gesmolten vet en niet-smeltbare restjes. Dit noemen we de kaantjes.
Verzadigde vetten zoals kokosolie, ghee, smout, ossewit, spekvet, eendenvet, en roomboter zijn goede vetten en de beste keuze. Dit zijn stabiele en ontstekingswerende vetten, ze beschermen tegen oxidatie en hebben tevens nog andere belangrijke gezondheidsvoordelen.
Smout, ook wel reuzel genoemd, is dierlijk vet. Het wordt verkregen door het spek, voornamelijk van de varkensbuik, te smelten. Wat overblijft is het gesmolten vet en niet-smeltbare restjes.
Reuzel of smout is dierlijk vet, het niervet van een varken. Gesmolten reuzel wordt verkregen door het spek te smelten.
Reuzel = Reuzel of smout is dierlijk vet, voornamelijk afkomstig van de varkensbuik. Reuzel wordt verkregen door het spek te smelten. Wat overblijft is het gesmolten vet en niet-smeltbare restjes, de zogenaamde kaantjes.
Reuzel waar te koop? De Reuzel producten zijn te koop op hun eigen website Reuzel.com en bij verschillende drogisterijen zoals Kruidvat, Etos en Trekpleister. Maar natuurlijk kun je de haarproducten ook kopen bij bol.com.
Snijd de reuzel in lange repen en vervolgens in blokken (circa 2,5 x 2,5 cm) of laat je slager dat doen. Door de niervet eerst in blokjes te snijden (of zeer grof te malen, 14 mm plaat), laat het vet beter olie los. Smelt de reuzel op (zeer) laag vuur tot het is gesmolten.
Ganzenvet is in potten of blikken te koop bij de goede poeliers en delicatessenwinkels. Het ganzenvet dat na het maken van confit overblijft, kun je gebruiken voor het bakken van aardappels of voor het bereiden van stoofschotels.
Het uitgebakken vet heeft een duidelijk speksmaak, die in bepaalde gerechten goed van pas kan komen. Aardappeltjes uitbakken in een beetje spekvet zorgt bijvoorbeeld voor een aangenaam bruin korstje en een lekkere smaak. En zuurkool stoven in spekvet geeft een extra winterse noot aan de groente.
Saindoux | Reuzel is een gesmolten varkensvet, gefiltreerd en geraffineerd.
Kaantjes komen uit het zachte niervet van het varken. Over kaantjes bestaan nogal eens misverstanden. De naam wordt– ten onrechte – vaak gebruikt als verzamelnaam voor alle soorten uitgebakken spekjes zoals de bekende spekblokjes uit de supermarkt ().
Deze kaantjes, zoals ze worden genoemd, zijn uitstekende smaakmakers voor stamppotten en heerlijk (vers en warm) op roggebrood met een snufje zout. Je moet ze wel op het allerlaatste moment over de stamppot strooien want dan zijn ze nog lekker knapperig.
Zie ook: Reuzel. Onder spekvet verstaat men het vet dat verkregen wordt door het uitbakken van spek. Het uitgebakken spek was knapperig, vooral de zwoerd.
De nederlandse term voor lard is reuzel en is varkensvet wat je prima als vetstof kunt bruiken om mee te bakken. Het wordt met name veel gebruik voor hartig pastei deeg, maar ook in zoete recepten komt het voor zoals bijvoorbeeld in de engelse lardy cake.
Pamapol Reuzel met Ui 460g bestellen? - Koken, soepen, maaltijden — Jumbo Supermarkten.
Er zit 73,2 gram vet in 1 lapje (100 gram) spek, waarvan 28,4 gram verzadigd vet. Voor je hart en bloedvaten is het gezond om vooral producten te kiezen met veel onverzadigde vetten. Onverzadigd vet zit bijvoorbeeld in olie, halvarine, vloeibare bak- en braadproducten, avocado, noten en (vette) vis.
Spek invriezen kan zowel rauw als bereid. Bereide spek is echter minder lang houdbaar in de vriezer dan rauwe spek. Verpak het spek luchtdicht en plaats het zo snel mogelijk in de vriezer. Zo behoudt het spek de beste kwaliteit.
In de vriezer (ja dat kan, heel veel dingen waarvan je het niet verwacht kun je in de vriezer bewaren!) is het tot wel twee maanden houdbaar. En als het eenmaal gebakken is (probeer dat eens op deze spettervrije manier) kun je het nog vijf tot zeven dagen koud bewaren.
"Het eten van ganzen is beter voor het milieu dan varkens of kippen uit de bio-industrie. De verschillende onderdelen van de gans zijn bovendien erg goed bruikbaar. Gans is eigenlijk echt het meest veelzijdige stukje vlees." Waar je bij het bakken op moet letten, is dat het vlees niet te taai wordt.
Bovendien is dat vet niet ongezond , integendeel zelfs. Ganzenvet bestaat voor ong. 25% uit verzadigd vet, ongeveer 60 à 70 % mono-onverzadigde en 10 à 15% meervoudig onverzadigde vetzuren (waaronder omega 3 en omega 6 –vetzuren). Daarmee benadert ganzenvet de samenstelling van de alom bejubelde olijfolie...
Bak er bijvoorbeeld kippenlevers in voor gehackte leber. Mmmm. Ivan Ramen (die je misschien kent van Chef's Table) gebruikt ook schmaltz om zijn ramen op smaak te brengen en het is ook heerlijk om je aardappels in te bakken.