Bij afwezigheid van een moederpoes zult u als verzorger het kitten moeten stimuleren om te ontlasten en urineren. Dit kan door met een lauwwarm nat watje of doekje over de buikstreek en rondom de anus te wrijven.
U moet ook het kitten helpen met poepen en plassen. Dit moet direct na de voeding gebeuren door met een wattenstokje of een doekje rondom de anus te masseren en daardoor de poep en plasreflex te stimuleren. Het kitten gaat dan direct poepen en plassen.
Zo dient een kat normaal gesproken minimaal 1 keer per dag te ontlasten. Is dit een dag niet het geval, dan hoeft u zich niet direct zorgen te maken. Maar als uw dier 3 dagen geen ontlasting heeft gehad, of moeite heeft met ontlasten, dan kan er sprake zijn van obstipatie (het niet kunnen kwijtraken van ontlasting).
De dierenarts zal meestal een pijnstiller in combinatie met laxeermiddelen voorschrijven zodat de ontlasting zacht wordt en makkelijke zijn weg naar buiten kan vinden. Daarnaast kan hij ervoor kiezen de dikke darm te spoelen (onder narcose uiteraard).
De meeste katten poepen 1 of 2 keer per dag. Maar wat belangrijker is dan een richtlijn als 1 of 2 keer per dag, is dat er regelmaat in zit. Dus niet de ene dag helemaal niet, de volgende dag 3 keer en weer een dag later 1 keer.
Normaal gesproken stimuleert het moederdier het kitten te plassen en poepen door het perianale gebied te likken. Op een 2-3 weken leeftijd zal het kitten zonder stimulatie ontlasten. Probeer zo snel mogelijk aan te leren dat een kitten plast en poept buiten hun nestgebied.
Stimuleer zowel vóór als na de voeding, want een kitten drinkt beter met lege blaas en darmen. Vanaf een leeftijd van drie weken kunt u het kitten op een kattenbak zetten en daar op dezelfde manier het kitten stimuleren zijn behoeften te doen.
Om ervoor te zorgen dat een kitten niet verstopt gaat zitten (obstipatie) kunt u de voeding mengen met koffieROOM. Geen koffiemelk, maar ROOM. Bij ernstige verstopping is het van groot belang dat het kitten een klysma toegediend krijgt bij een dierenarts. Niet zelf doen.
Symptomen van constipatie
Minder vaak ontlasten of de productie van kleine, harde, droge ontlasting zijn de meest voorkomende symptomen van een verstopping. Veelvuldig naar de kattenbak gaan, waarbij de kat vruchteloos zit te persen, is een ander veelvoorkomend symptoom.
Katten hebben in hun dieet vetten nodig om hun vacht zacht, glanzend en ongerept te houden. Olijfolie is rijk aan verschillende meervoudig onverzadigde vetzuren, zoals linolzuur. Deze zijn essentieel voor de gezondheid van de kat.
Kat miauwt op de kattenbak
Wanneer uw kat veel miauwt op de kattenbak zou hij wel eens pijn kunnen hebben met plassen. Dit zou kunnen komen door een blaasontsteking, nierstenen of een zogenaamde plug.
Olie. Druppel enkele keren per week een beetje plantaardige olie over de normale voeding van je kat. De beste oliën die je hiervoor kunt gebruiken zijn olijfolie, maïsolie, zonnebloemolie en saffloerolie.
Kittens kunnen niet rillen van de kou. In de 1ste week heeft een kitten een temperatuur van ongeveer 36,5 graden (rectaal). Onder de 36 graden heeft het kitten een ondertemperatuur en mag er niet gevoed worden. Electrolyten is wel toegestaan.
De kittens moeten regelmatig (elke 2-3 uur) gecontroleerd worden of ze de tepel kunnen vinden en of ze genoeg drinken. Als dit niet het geval is kunt u ze helpen door ze aan de tepel te leggen.
De leeftijd van de kat – een kitten dat je net in huis hebt gehaald laat je het beste maximaal 2-3 uur alleen. Een oudere kat kun je het beste niet langer dan 8 uur alleen laten. En een volwassen, gezonde kat kun je prima 8-12 uur alleen laten met een maximum van 24 uur.
de gemiddelde kat plast twee keer per dag en poept één keer per dag op de bak. Katten die buiten komen doen vaker hun behoefte; sommige katten gaan slechts één keer op een bak.
Sommige katten kunnen de urine heel lang ophouden, het kan tot meer dan 24 uur duren voordat uw kat gaat plassen, dit is heel normaal. Als uw kat liever niet op de aangepaste kattenbakkorrel wil plassen kan het verstandig zijn om uw kat met de kattenbakkorrel in de badkamer op te sluiten.
Een kat kun je het beste iets leren door hem te belonen voor goed gedrag. Geef hem aandacht, een voertje of aai hem. Doe dit consequent iedere keer als hij iets goed doet en de kat zal snel leren dat dit gedrag hem iets leuks oplevert. Straffen voor slecht gedrag is meestal niet zo effectief.
Leg de mand van uw kitten op een gezellige, rustig plaats met een deken en zorg ervoor dat hij toegang heeft tot zijn water-, voer- en kattenbak. U kunt het slaappatroon van uw kitten bepalen door het licht uit te doen, maar in de eerste nacht kunt u een nachtlampje laten branden zodat hij kan wennen aan de omgeving.
De eerste weken van hun leven drinken kittens alleen maar moedermelk. Tot 3 à 4 weken volstaat deze moedermelk, daarna kunnen de katjes bijgevoerd worden met blikvoeding. Vanaf 6 à 7 weken kunnen de meeste kittens over op vast voer en hoeven ze niet meer bij hun moeder te drinken.
Betekenis geluid
mieuw (zonder geluid): beleefd verzoek. miauw: een wat eisend verzoek. MIAUW: dwingend bevel tot voeding of aandacht. mie-au-auw (dalend in toonhoogte): jengelend protest omdat de kat niet kreeg wat hij wilde.
Het voordeel van de voedingsmethode waarbij je meerdere voedingen per dag aanbiedt is dat een kitten zich niet snel zal overeten.
Vanaf 3 tot 4 weken na de geboorte kunnen de kittens bijgevoerd worden, liefst met blikvoeding. Dit is zacht en daarom gemakkelijk te eten. Kittens moeten 5 tot 6 keer per dag gevoerd worden. Je kunt het blikvoer op een schoteltje geven.
Wie z'n kat 's nachts binnen wil houden moet hier rekening mee houden: in de nacht gaat hij namelijk het allerliefst jagen, rennen en spelen: dat kan slecht voor je nachtrust zijn :-) Want waar de kat 's nachts op jacht gaat, daar slaapt hij overdag vooral. Uren achtereen kan je kat heerlijk in dromenland zijn!
8eweek (7-8 weken oud)
Wanneer het kitten een week of 6/7 oud is zal het ook beginnen te spelen met voorwerpen (objectspel). Spelen met voorwerpen is een manier om alvast te oefenen met jagen op echte prooien.