als trefwoord met bijbehorende synoniemen: beslissen (ww) : afspreken, bedisselen, beklinken, bepalen, berechten, beschikken, beslechten, besluiten, decideren, decreteren, oordelen, stellen, uitmaken, vaststellen.
bepaling, beschikking, besluit, decisie, determinatie, doorslag, oordeel, oplossing, optie, resolutie, uitslag, uitsluitsel, uitspraak, vaststelling, vonnis.
Beslissen en besluiten hebben beide de betekenis 'de knoop doorhakken', 'bepalen wat er moet gebeuren'. Deze werkwoorden kunnen in de meeste zinnen allebei gebruikt worden.
Bij beslissen ligt de nadruk op het doorhakken van een knoop, zodat aan bestaande onzekerheid een einde gemaakt wordt. Bij besluiten ligt het accent op na rijp beraad komen tot een keuze tussen alternatieven.
Geen beslissingen kunnen nemen is vaak een teken van perfectionisme. Je neemt geen genoegen met 'goed genoeg', maar alleen met het allerbeste. Je wilt zeker weten dat je het juiste doet. Een goede eigenschap zul je denken.
Iemand is wilsonbekwaam als hij: de informatie over zijn ziekte of behandeling niet begrijpt; zelf niet kan beslissen; de gevolgen van een beslissing niet begrijpt.
Een besluit kan worden genomen uit initiatief van de overheid zelf, maar ook op aanvraag van een burger. Het nemen van een besluit is een proces waarbij aan een flink aantal regels voldaan moet worden. Hierna worden enkel de hoofdregels benoemd.
In dit geval is er na een verschil van mening iets beslist. Als het besloten was, was er voorafgaande aan het besluit niet per se sprake van tegenstrijdige gevoelens. Beslissen betekent: iets waarover verschil van gevoelens is, voorgoed tot een einde brengen.
als trefwoord met bijbehorende synoniemen: besluiten (ww) : beklinken, bepalen, beschikken, beslissen, concluderen, decideren, opmaken, oordelen, overeenkomen, resolveren, sluiten, uitmaken.
Beide zinnen zijn correct. Standaardtaal in het hele taalgebied is Ze besloot de pillen toch maar niet te nemen. De zin Ze besliste de pillen toch maar niet te nemen is standaardtaal in België.
goed (bn) : betrouwbaar, bevredigend, bruikbaar, degelijk, deugdelijk, geldig, gepast, geschikt, handig, passend, proper, solide. goed (bn) : behoorlijk, tevredenstellend, voldoening gevend.
als trefwoord met bijbehorende synoniemen: bestuderen (ww) : analyseren, bekijken, beoefenen, doorlichten, exploreren, instuderen, leren, onder de loep nemen, onderzoeken, ontleden, opnemen, overdenken, overpeinzen, overwegen, studeren, uitpluizen, verkennen.
Er zijn drie soorten besluiten van algemene strekking, namelijk algemeen verbindende voorschriften, beleidsregels en concretiserende besluiten van algemene strekking. Art.
Iemand is wilsonbekwaam als hij de informatie van de arts niet (meer) kan begrijpen en afwegen, niet begrijpt wat de gevolgen van zijn besluit zijn en/of geen besluit kan nemen. Wilsbekwaamheid is afhankelijk van de context en de vraag die gesteld wordt.
Bij beginnende dementie geldt dat je naaste in eerste instantie altijd over zichzelf beslist. Bij de eerste tekenen van wilsonbekwaamheid mag een ander dus zeker niet zomaar alle beslissingen van haar overnemen.
Bij het gebruik van beslissen ligt de nadruk op het doorhakken van een knoop, zodat aan bestaande onzekerheid een einde gemaakt wordt; bij besluiten ligt het accent op na rijp beraad komen tot een keuze tussen alternatieven.
De keuzes die je maakt hebben altijd een gevolg en dat is nou juist waar eeuwige twijfelaars zo door gaan twijfelen. Wat ook mee speelt is dat eeuwige twijfelaars een beslissing willen maken die voor iedereen goed is en het kan gebeuren dat er iemand minder blij is met de keuze.
Keuzereiziger = iemand die voor zijn verplaatsing de vrije keuze heeft tussen verschillende vervoermodi, waaronder meestal de auto.
Iemand met een afhankelijke persoonlijkheidsstoornis heeft een extreme behoefte om verzorgd te worden. De persoon heeft weinig zelfvertrouwen en bijzonder veel behoefte aan bevestiging en goedkeuring van anderen. Dit leidt tot zeer afhankelijk en soms onderdanig gedrag, 'claimen' en verlatingsangst.