Van een bacterie kunt u ook ziek worden. Dit gebeurt wanneer een bacterie gaat zitten op een plek waar hij niet hoort. Hier zorgt de bacterie dan voor een infectie. Een bacterie kan in uw lichaam zitten, maar ook in een wond of in de bloedbaan.
Bacteriën en virussen zijn ziekteverwekkers. Als ze in je lichaam komen, dan kunnen ze je ziek maken. Gelukkig heeft het lichaam een fantastisch afweersysteem om deze ziekteverwekkers mee te bestrijden. Deze eerste les gaat over wat ziekteverwekkers zijn en hoe het afweersysteem ze te lijf gaat.
Het wordt verspreid via de lucht, via voedsel of aanraking. Om zich te vermeerderen heeft het een levende gastheer nodig: lichaamscellen van mensen en dieren.
Wanneer virussen of bacteriën het lichaam binnendringen worden deze bekleed met antistoffen. De infectie wordt zo efficiënt door afweercellen opgeruimd. Bij een allergie reageert het immuunsysteem niet alleen op schadelijke indringers, maar ook op onschadelijke stoffen op de huid, in de voeding en in de lucht.
Penicilline-antibiotica doden vele soorten bacteriën en hebben een goede opname in het lichaam. Ze remmen een eiwit dat een belangrijk is bij de bacteriegroei waardoor de bacterie doodgaat. Een aantal penicilline-antibiotica heeft een specifieke werking tegen bepaalde soorten ziekteverwekkers.
Infecties die worden veroorzaakt door bacteriën, kunnen worden bestreden met antibiotica. Ze doden de bacteriën of remmen hun groei. Als een antibioticum regelmatig tegen een bacterie wordt gebruikt, kan die bacterie resistent worden. Dat wil zeggen dat de bacterie dan niet meer gevoelig is voor het antibioticum.
Op nummer 1 van de lijst staat volgens de organisatie de Acinetobacter baumannii, een ziekenhuisbacterie. Vooral de luchtwegen en de longen worden aangetast door de bacterie. Maar ook salmonella, staphylociccus aureus of Neisseria gonorrhoeae komen op de lijst voor.
Bij een infectie zijn de bacteriën te bestrijden met antibiotica. Antibiotica doden de bacteriën of remmen ze in de groei. Hierdoor krijgt het lichaam de kans zich te herstellen. Soms zijn enkele bacteriën niet gevoelig voor een antibioticum.
De darmen zijn onbetwist de hoofdstad van jouw microbioom. Hier bevindt zich 99% van de 100 duizend miljard microben die overal in en op je lichaam leven. Een gigantische hoeveelheid met een niet te onderschatten rol voor jouw gezondheid. De darmmicrobiota bestaat vooral uit bacteriën, wel 1.200 soorten.
U wordt misselijk, krijgt buikpijn, moet overgeven en heeft diarree. Drink genoeg en kleine beetjes tegelijk. Bijvoorbeeld elke 10 minuten 1 of 2 slokken. Meestal zijn de klachten na 1 dag tot 3 dagen weer over.
Om te kunnen leven hebben bacterien zuurstof nodig, een lekker temperatuurtje tussen de 20 en 50 graden, voedsel in de vorm van dode organismen en voldoende water. Als alle voorwaarde gunstig zijn kunnen bacterien zich snel delen en uitgroeien tot zichtbare stipjes (kolonies).
Het grootste verschil tussen een bacterie en een virus is dat een bacterie een eencellig micro-organisme is. Het is een levendige cel, iets wat niet voor een virus geldt. Een virus is namelijk geen organisme en het heeft ook geen eigen cellen.
Probiotica herstellen de balans van goede en slechte bacteriën en laten zo je gezondheid en immuunsysteem goed functioneren. Voedingsmiddelen met probiotica zijn bijvoorbeeld karnemelk, kombucha, miso, tempeh, kefir, kimchi, zuurkool en augurken. Het meest bekende voedingsproduct dat probiotica bevat, is yoghurt.
Als u water 3 minuten kookt, gaan alle bacteriën dood. Na het koken kunt u het water veilig drinken. Een kookadvies geldt meestal 3 tot 4 dagen.
Bij gunstige omstandigheden kan bijvoorbeeld een E.coli-bacterie zich in 20 minuten delen. Dat wil zeggen dat één bacterie, over 20 minuten twee bacteriën zijn, over 40 minuten 2x2=4 en over een uur 4x2=8. Over 24 uur zijn dat ruim 1.000.000.000.000.000.000.000 (1 triljard) bacteriën.
U merkt vaak niks van de bacterie. Uw lichaam zorgt er meestal vanzelf voor dat de bacterie weggaat. Als u wel klachten krijgt, is het belangrijk om contact op te nemen met uw huisarts of behandelend arts. Bijvoorbeeld bij koorts of andere klachten die u eerst niet had.
Ziekmakende bacteriën kunnen een voedselvergiftiging of een voedselinfectie veroorzaken. Dat doen zij door gifstoffen of toxines te produceren. Sommige bacteriën kunnen zowel goedaardig als kwaadaardig zijn, zoals de E. coli.
Bacteriën leven in elk klimaat en komen bijna overal voor: van hoog in de lucht tot diep in de oceaan. Ze zijn talrijk aanwezig in de lucht, water, aarde, planten, warmwaterbronnen, radioactief afval, gletchers, dieren en de mens. Ze komen in ons lichaam terecht via verschillende wegen.
Onder ernstige infecties verstaan we infecties die snel erger worden, gepaard kunnen gaan met ernstige weefselschade en zonder behandeling levensbedreigend kunnen zijn. Er zijn 3 types: cellulitis, necrotiserende fasciitis en gasgangreen.
Een antibioticakuur wordt zelden voor minder dan vijf dagen voorgeschreven. Als de behandeling te vroeg stopt vlamt de infectie mogelijk weer op. Het verschilt per antibioticum hoe lang het lichaam erover doet om het te verbruiken. Daarom is er geen vaste regel hoe lang het antibioticum nog in je lichaam blijft.
Vaak kan het lichaam op eigen kracht genezen van een bacteriële infectie. Alleen als dat niet het geval is, wordt gekozen voor een antibioticum, bijvoorbeeld omdat de patiënt niet genoeg weerstand heeft.
Regelmatig uw handen te wassen, bijvoorbeeld na gebruik van het toilet. Goede hoesthygiëne toe te passen: hoest in een papieren zakdoek, gooi de zakdoek weg desinfecteer daarna uw handen. Bij het verlaten van de kamer altijd uw handen te desinfecteren. Niet met uw handen aan wonden, infusen en katheters te komen.
Ja, maar sommige antibiotica kunnen invloed hebben op de overleving van de L.casei Shirota bacteriën van Yakult. Daarom raden we aan Yakult twee uur vóór of ná het nemen van je antibiotica te drinken.