De planten die lijken op Fluitenkruid zijn onder andere Gevlekte Scheerling en Dolle Kervel.
De giftige verwanten van het fluitenkruid bloeien gelukkig wat later: vanaf mei tot en met augustus. De gevlekte scheerling herken je vooral aan z'n muizengeur en de purperen vlekjes op de stengel. De waterscheerling is minder algemeen dan het fluitenkruid en groeit voornamelijk naast watertjes.
Het verschil tussen fluitenkruid en berenklauw
Onthoud dat fluitenkruid dunnere stelen en iets fijnere bloemen heeft. Bovendien bloeit deze plant van april tot juni, terwijl de berenklauw van juni tot oktober (de 'gewone' variant) of van juni tot augustus (de 'reuzenvariant') te vinden is.
Fluitenkruid heeft donkerbruine, cilindervormige vruchten van 6-10 mm met een geribde snavel, die ongeveer 1/3 van de lengte van de vrucht uitmaakt. Op de overgang van vrucht naar vruchtsteel staan korte stekelige haren. De bloeiperiode loopt van april tot juni.
Fluitenkruid giftig: Nee, Fluitenkruid is niet giftig. Dit plantje is zelf goed eetbaar. De bloemetjes van Fluitenkruid hebben een kruidige smaak en het blad heeft de smaak van Kervel. Ietwat scherper dus.
Veelvoorkomende plantjes en bloemetjes die worden beschouwd als onkruid zijn: zevenblad, paardenbloem, klaver, vergeet-me-nietje, kamille, fluitenkruid en boterbloem. Het begrip onkruid is zeer breed én subjectief.
Zevenblad vind je vaak op schaduwrijke groeiplaatsen, terwijl Fluitenkruid meestal een groeiplaats in de volle zon zoekt. Sommige leden van de Schermbloemenfamilie zijn uiterst giftig, laat de plant dus zeker staan als je ook maar een beetje twijfelt.
Gevaar berenklauw
Hoe giftig is de reuzenberenklauw? De berenklauw is niet zo giftig als sommige andere planten, maar de sap van de plant bevat furocoumarinen. Na contact met het sap en zonlicht kan de huid rode jeukende vlakken, zwellingen en zelfs blaren vertonen binnen 48 uur.
Bladeren kunnen rauw door een salade verwerkt worden, je kan ze blancheren of roerbakken (net als spinazie). Zevenblad kan ook worden gebruikt om pesto, kruidenboter of een hartige taart mee te maken. Van de jonge bladeren kan ook soep worden gemaakt. Gedroogd smaakt het naar peterselie.
Een schermbloemige soort met een fraai koepelvormig scherm is de Gewone engelwortel, Angelica sylvestris. De planten kunnen erg groot worden en lijken in eerste instantie wat op Gewone berenklauw. Maar de bladeren zijn meervoudig geveerd.
Deze giftige plant veroorzaakt namelijk brandwonden bij mensen én dieren. Het sap dat via de kleine haartjes van de berenklauw op de huid terecht komt bevat het stofje furocoumarine dat in combinatie met zonlicht, roze huid en blaren veroorzaakt, vergelijkbaar met brandwonden.
Hoe herkent u de berenklauw
De stengel kan 10 cm dik worden en is rood gevlekt. Ze heeft enorme bladeren van 1 tot 1,5 meter lang. De bladeren zijn grof gezaagd, behaard en diep ingesneden. De plant bloeit in de periode vanaf juli tot diep in de herfst met witte bloemschermen, zo groot als een paraplu.
De Gevlekte scheerling bloeit met witte schermen in bermen en langs bosschages. De tot 2 meter hoog wordende planten vallen op door hun stevige stengels met rood-bruine vlekken en meervoudig geveerde bladeren met bladschedes. Ze staan op rijke en vochtige grond.
Alle delen van de plant zijn giftig. Jonge planten zijn giftiger dan volwassen planten. Na drogen is de plant minder giftig. Volwassen planten produceren alkaloïden die vaak de smaak van melk beïnvloeden.
Wat de wortelen wel gemeen hebben, is dat ze beide eetbaar zijn. De wortel kan geoogst worden na het eerste jaar. Ook de bladeren, bloemen en zelfs de zaden van de wilde peen zijn eetbaar. De bladeren en bloemen kun je rauw opeten.
Wanneer kun je berenklauw plukken? Eigenlijk kun je het beste de berenklauw plukken als deze al gedroogd is, als deze uitgebloeid is dus. Zo voorkom je dat spelende kinderen of honden alsnog het giftige sap op hun krijgen. Ook scheelt dit veel tijd en energie omdat je de berenklauw niet zelf hoeft te drogen.
De Reuzen-berenklauw wordt ook weleens met Engelwortel verward. Het verschil zit erin dat de bloemschermen van de Reuzenberenklauw plat zijn en van Engelwortel bol.
Berenklauw kan lelijke gevolgen hebben. Honden kunnen net als mensen ontstekingen van de huid en zelfs wonden krijgen door aanraking met het sap van de berenklauw.
De Acanthus mollis ofwel zachte acanthus is een goede concurrent voor zevenblad. Hij heeft grote bladeren die hun schaduw werpen over de jonge uitlopers van het zevenblad. De lange stengels met paarse en witte bloemen zien er daarnaast ook nog eens hartstikke leuk uit.
Een plant sterker dan onkruid onttrekt het zonlicht aan de bodem van je tuin. Ons advies: denk eens aan de Geranium Macroorhizum (Ooievaarsbek). Dit is de ideale bodembedekker tegen zevenblad.
De Nederlandse naam dankt het zevenblad aan haar veerdelig blad meestal bestaande uit 5 tot 7 deelblaadjes. Heel typerend is het topblad bestaande uit drie deelblaadjes en onderaan de 2 andere bladeren die bestaan uit een groot deelblad met 1 of 2 kleinere deelblaadjes die (deels) vergroeid kunnen zijn.
Fluitenkruid plukken voor op de vaas
Pluk ze 's ochtends vroeg op een plek zo dicht mogelijk bij huis en zet ze meteen op water. Knip de stengels onder water nog een keer af, zodat eventuele luchtbellen die de capillaire vaten kunnen verstoppen, worden afgesneden. Op die manier heb je veel langer plezier van je boeket.
Zevenblad. We trappen de lijst af met misschien wel het hardnekkigste onkruid. Deze plant verspreidt zich namelijk via de zaadjes maar ook door de wortels. Als de wortels niet volledig worden verwijderd, komt het zevenblad keer op keer terug.
Plantifier (Welke plant is dit) is een rubriek waar je tuinplanten, bomen, struiken en bollen kan laten identificeren. Dat kan door een foto met een korte beschrijving op te laden. Probeer een foto van de totale plant, struik of boom te maken en niet slechts van een los blad of (gedroogde/geplukte) bloem.