Het kan echter een uitdaging zijn om een opgekomen verstandskies met een gewone tandenborstel te reinigen. Om het schoonmaken te vergemakkelijken kun je een speciale borstel met een schuine hals gebruiken, bijvoorbeeld de TePe Compact Tuft™.
Bij een ontstoken verstandskies heeft u last van: pijn en roodheid van het tandvlees rondom de verstandskies. vieze smaak in de mond en slechte adem. soms zwelling van de kaak waardoor u uw mond niet zo ver open kunt doen en pijn heeft bij het slikken.
In de volgende gevallen is het beter om een verstandskies te laten trekken: Tandbederf (gaatjes) doordat de kies niet goed schoon te houden is. Tandvleesontstekingen door het half doorgekomen van de verstandskies. Parodontitis met botverlies (ernstige tandvleesontsteking)
Als de verstandskiezen helemaal doorgebroken zijn door het tandvlees en u ze goed schoon kunt houden, hoeven ze niet verwijderd te worden. Ook als ze diep onder het tandvlees zitten en omringd zijn door gezond weefsel, kunnen ze blijven zitten. Helaas is het vaak zo dat de verstandskiezen maar half doorbreken.
U moet antibiotica nemen om een infectie van een verstandskies te verhelpen. Het kan zijn dat u deze ten minste een week moet innemen voordat u de aangetaste verstandskies laat herstellen of verwijderen. Antibiotica helpen bij de genezing van een ontstoken tand of kies en voorkomen dat bacteriën zich verspreiden.
Pijn bij verstandskiezen trekken
De behandeling bij verstandskiezen trekken is pijnloos. De plaatselijke verdoving die u krijgt schakelt het pijngevoel op de betreffende plek volledig uit. U voelt wel dat er iets gebeurt, zoals druk op de behandelde plek en het trillen van de boor, echter geen pijn.
De lymfeklieren kunnen zich hierdoor vergroten. Als gevolg hiervan straalt de pijn vaak uit naar het oor of de slaap. Daarnaast wordt het slijmvlies in het gebied waar de kies doorkomt erg zacht, rood en prikkelbaar. Ook het tandvlees zwelt op en de mond of kaak kan niet meer breed worden geopend.
Meer informatie over: Zwelling Je koelt de wang aansluitend aan de behandeling, 3 keer voor 20 minuten. Koelen doe je meteen de eerste dag, daarna heeft het nauwelijks tot geen effect meer. Slaap de eerste nacht wat meer rechtop door een extra hoofdkussen te gebruiken en niet op de behandelde zijde te gaan liggen.
Verstandskiezen die nog geen klachten geven worden op grote schaal verwijderd om problemen in de toekomst te voorkomen. Maar bij het verwijderen kunnen ook complicaties als wondinfectie of schade aan de zenuw optreden. Deze complicaties leiden tot een verminderde kwaliteit van leven.
Bij kaakchirurg
Wat kost dit? Voor het trekken van twee verstandskiezen liggen de kosten op circa 400 euro voor de chirurgische ingreep met plaatselijke verdoving. Zijn er complicaties of moet er bijvoorbeeld een nieuwe foto worden gemaakt van de kaak? Dan zijn daar nog extra kosten aan verbonden.
Het is verstandig om op de dag van de behandeling alcohol en aspirine te vermijden. Begint de verdoving uit te werken? Gebruik dan paracetamol of ibuprofen als pijnstiller. Je kan na de behandeling overigens gewoon weer aan het werk!
Niet iedereen krijgt (alle) verstandskiezen. Bij 25% van de mensen zijn 1 of meer verstandskiezen niet aangelegd.
Het eten van vast voedsel kan een probleem zijn, omdat je mond niet goed kan openen en de wond kan weer open gaan. Zorg daarom, in ieder geval voor de eerste dag, voor vloeibaar voedsel, zoals yoghurt, vla en soep. Let ook op dat je eten niet te zout is en eet bijvoorbeeld je soep ook niet te heet.
Op de leeftijd van 17 à 18 jaar verschijnt een derde molaar op het toneel, namelijk de 'verstandskies' of 'wijsheidstand'. Met de wijsheidstanden meegerekend bestaat het volledig volwassen gebit dus uit 32 tanden.
Tandvlees ontsteking (parodontitis) met botverlies rondom de verstandskies. Voorkomen van (verdere) beschadiging van de kies ervoor, doordat de verstandskies er tegenaan duwt (resorptie), of door bijvoorbeeld de aanwezigheid van tandbederf en/of tandvleesontsteking.
Een wortelkanaalontsteking gaat niet vanzelf over. Wanneer het tandweefsel eenmaal is ontstoken, zal het niet meer genezen. Het ontstoken tandweefsel dient u te laten verwijderen met een wortelkanaalbehandeling. Wanneer u dit niet doet sterft het tandweefsel af en kan de ontsteking zich naar het kaakbot uitbreiden.
Zoenen. Hoe graag je iemand ook een dikke pakkerd zou willen geven: zoenen gaat niet. Mocht je het toch niet kunnen laten:, met de andere kant van je mond is niets mis, dus met wat improvisatie zou het kunnen lukken.
Ongeveer 2 tot 4 dagen na de ingreep kan de pijn erger worden en gepaard gaan met een vieze smaak en geur in de mond. Dit gaat vanzelf over in ongeveer 14 dagen. Bij erge pijn kan de MKA-chirurg de wond spoelen en de pijnstilling aanpassen.
De wond - Het duurt een dag of tien voordat de wond helemaal dicht is. Als het bloed in de wond goed kan stollen, geneest de wond het beste. Met spoelen verwijdert u het stollende bloed.
Het is beter om de eerste vijf dagen na de behandeling niet te roken en geen alcohol te drinken. Roken en alcohol zijn niet goed voor de genezing. Ook is het verstandig om het 2 á 3 dagen lichamelijk rustig aan te doen, dus niet tillen, voorover hangen et cetera. U mag ook even niet sporten.
Een uur na de behandeling mag u alles eten of drinken, mits het niet te warm is. Als het bloed goed kan stollen, geneest de wond het beste. Daarom mag u de eerste dag de wond niet schoonspoelen. Na het eten kunt u de tanden normaal poetsen.
Wanneer moet u het wondje uitspuiten? U moet het wondje uitspuiten als: • er voedsel in het wondje terecht is ge- komen en • u een vieze smaak in uw mond krijgt. Deze vieze smaak kan enkele dagen na de verwijdering van uw verstandskies ont- staan.
Maar niet iedereen krijgt verstandskiezen, en bij degenen die verstandskiezen krijgen, groeien ze ook niet noodzakelijkerwijs alle vier. Bij 25% van de mensen zijn 1 of meer verstandskiezen niet aangelegd, en 4 procent heeft geen enkele verstandskies!
Pijn aan verstandskies
Als de verstandskies maar half doorkomt, zit er vaak wat loszittend tandvlees omheen. Dat is zeer gevoelig voor infecties en ontstekingen. Ook kan een half doorgekomen verstandskies leiden tot pijn, moeite met kauwen en vaak op de wang bijten.
Symptomen van problemen aan de verstandskiezen
In sommige gevallen veroorzaken getroffen verstandskiezen wel problemen. Misschien ervaar je roodheid en zwelling rond het gebied van de getroffen kies, en pijn aan de kaak, hoofdpijn of een vreemde smaak als je op het gebied in de buurt van de getroffen tand bijt.