Zonnebloemolie wordt gemaakt door de zaden van de Helianthus annuus plant (zonnebloem) te persen. Deze zaden worden koud geperst met een hydraulische draaipers, of expeller. Een zonnebloempit bevat 39% – 49% olie. Eén persing door de draaipers levert koudgeperste zonnebloemolie op.
Voor een euro haal je al een liter zonnebloemolie in huis. Om een liter olie te maken heb je ongeveer 2,5 kilo aan zonnebloempitten nodig. Maar een kilo pitten kost tussen de 5 en 20 euro.
Om je eigen zonnebloemolie te maken, moet je eerst de zonnebloempitten schoonmaken en ze in een blender blenden. Nadat je de zaden tot een dikke pasta hebt gemixt, voeg je twee eetlepels water toe en blijf je een paar minuten blenden. Wanneer je een laagje olie op het mengsel ziet, stop je met blenden.
De zonnebloempitten worden fijngemalen in de vijzel. Vervolgens wordt ofwel de ethanol ofwel het n-hexaan als organisch oplosmiddel toegevoegd. De resulterende oplossing wordt afgefiltreerd. Het filtraat wordt onder goede ventilatie verwarmd tot circa 70 ° C totdat het oplosmiddel is verdampt.
Het korte antwoord op de vraag hoe zonnebloemolie wordt gemaakt? Door de zaden van de zonnebloemplant te persen . Klinkt eenvoudig genoeg, nietwaar? En dat is het ook, vooral als je gespecialiseerde partners als Kumar aan je zijde hebt.
We oogsten zonnebloemen nadat ze fysiologisch volwassen zijn en beginnen uit te drogen, ook na eventuele tussenpozen vóór de oogst. Zonnebloemen zijn fysiologisch volwassen wanneer de achterkant van de bloemkop geel is en klaar om te oogsten wanneer de kop bruin wordt . Het ideale vochtgehalte van zaden voor de oogst is ongeveer 10% of minder.
Je kunt je eigen plantaardige oliën maken van veel noten en zaden met een thuis oliepers . Je kunt ook kleine hoeveelheden avocado- of kokosolie maken met behulp van gewone keukengereedschappen.
Zonnebloemolie wordt gemaakt door de zaden van de Helianthus annuus plant (zonnebloem) te persen. Deze zaden worden koud geperst met een hydraulische draaipers, of expeller. Een zonnebloempit bevat 39% – 49% olie. Eén persing door de draaipers levert koudgeperste zonnebloemolie op.
Oliën worden op commerciële wijze gewonnen met behulp van verschillende technieken, waaronder het drogen van de zaden en het vervolgens pletten ervan. Vervolgens worden de zaden gekookt in water en wordt de olie van het water gescheiden .
Veeg met je hand over het hart van de zonnebloem, zodat de zonnebloempitten zichtbaar worden. De bloemknoppen leg je op een droge, goed geventileerde plek, zodat ze goed na kunnen drogen. Hierna kun je je zonnebloempitten oogsten door over de pitten te wrijven of de bloemknoppen flink te schudden.
Plant een hele tuin vol zonnebloemen ( 90 planten op een afstand van 60 cm ) om te proberen een liter olie te maken.
Doordat zonnebloemolie voornamelijk uit meervoudig onverzadigde vetten bestaat, kunnen deze gemakkelijk oxideren. Er komen dan, volgens onderzoekers vooral bij zonnebloemolie, schadelijke aldehyden vrij. Deze aldehyden kunnen het DNA beschadigen en daarmee ziektes in de hand werken.
Deze zeer eenvoudige extractietechniek houdt in dat de biomassa, meestal fruitschillen, wordt geschraapt of geprikt voordat de oliën worden geperst en weggespoeld met water . Het water en de oliën worden vervolgens gescheiden. Koudgeperste oliën behouden hun natuurlijke smaken, kleuren, sterolen en vitaminen.
Zonnebloemolie weer goedkoper, ondanks voortdurende oorlogNa het begin van de oorlog in Oekraïne werd zonnebloemolie een schaars product. De schappen in de winkels waren leeg, groothandels konden niet meer leveren. De prijs van een fles olie in de supermarkt steeg tot boven de vijf euro.
Proces van het winnen van zonnebloemolie
De olieopbrengst van eetbare zonnebloempitten bedraagt ongeveer 24%, dat wil zeggen dat uit 1 kilogram eetbare zonnebloempitten 240 gram zonnebloemolie kan worden gewonnen.
De eerste persing geeft een opbrengst van ongeveer 10-20% olie bij ongeveer 15 °C, dat wil zeggen voor 1 liter olijfolie is 5-10 kilo olijven nodig.
Onderzoek heeft aangetoond dat oliën van zaden ontstekingen kunnen veroorzaken. Voorbeelden hiervan zijn koolzaad-, maïs- en sojaolie. Deze oliën zijn rijk aan omega-6-vetten. Te veel omega-6 verstoort de balans met omega-3-vetten.
De methode omvat de volgende stappen: eerst worden de chiazaden uitgehard door ohmse verhitting, zodat de eiwitten in de chiazaadcellen voldoende gestold en gedenatureerd worden om de extractie en scheiding van de olie te vergemakkelijken; vervolgens worden de zaden uitgeperst of uitgeloogd om ruwe olie te verkrijgen, en worden onzuiverheden verwijderd door olieraffinage om een chiazaad te verkrijgen.
De hydraulische pers werd lang gebruikt om zonnebloemolie te verkrijgen. Tegenwoordig wordt de olie voornamelijk industrieel geproduceerd met behulp van expellerpersen . Het productieproces bestaat uit twee hoofdfasen: het persen van zaden en het raffineren van ruwe olie.
Zonnebloemolie wordt gemaakt door zonnebloempitten te persen. Na het bezinken krijg je een heldere zonnebloemolie. Deze kun je exact gebruiken zoals je gewend bent om zonnebloemolie thuis te gebruiken. Bijvoorbeeld voor bakken en braden of voor de frituur, al heb je daar wel heel veel voor nodig.
Vetten die op een kunstmatige manier zijn geproduceerd, zoals margarine en zonnebloemolie, zullen je darmen geen goed doen. Kies daarom voor gezonde vetten, zoals avocado's, lijnzaad of zalm. Ze bevatten Omega-3 vetzuren die essentieel zijn voor het lichaam.
Olijfolie en zonnebloemolie bevatten ongeveer dezelfde hoeveelheid onverzadigde vetten en gaan hiermee dus gelijk op. Qua calorieën zit er ook weinig verschil tussen de 2. Net als alle soorten olie zijn het er betrekkelijk veel. Om het gezond te houden, kunt u van beide soorten daarom het best niet te veel gebruiken.
Je kan zelfgemaakte kruidenolie ongeveer 6 maanden bewaren.
Je moet je grove olijvenpasta omzetten in een fijne pasta, met behulp van een blender. Voeg 1 tot 3 eetlepels water toe aan je olijven en blend gedurende vijf tot 15 minuten, afhankelijk van hoe krachtig je blender is. Zodra je ziet dat er oliedruppels op de olijvenpasta ontstaan of een donkere glans over de bovenkant, is het klaar.
Kookoliën worden gewonnen uit planten, dieren of andere bronnen. Dit extractieproces begint over het algemeen met het vermalen van het plantenmateriaal en het vervolgens koken om de olie vrij te maken . De gekookte vloeistof wordt vervolgens door een paar verschillende filters gezeefd om onzuiverheden te verwijderen voordat het wordt afgekoeld en opnieuw wordt gefilterd.