Meng 2 liter water met 125 ml glasreiniger/afwasmiddel en ongeveer 120 ml schoonmaakalcohol. Giet het met een trechter in het ruitensproeivloeistofreservoir en laat die winterse temperaturen maar komen.
Of je houdt een verhouding van 1 deel glasreiniger op 16 delen water aan. Je kunt dus ook 125ml glasreiniger mengen met 50ml azijn en 2 liter water als je niet weet hoeveel er precies in je tank gaat. Je giet vervolgens je ruitenwisservloeistof in de tank zoals je normaal ook doet et voila!
U kunt ruitenvloeistof gemakkelijk zelf mengen. Alles wat u nodig hebt is een schone bak, kraanwater, wat afwasmiddel en, in de winter, een beetje spiritus als antivries.
Antivriesmiddelen bevatten ethyleenglycol, methanol, isopropanol of een combinatie van verschillende bestanddelen. De samenstelling van antivriesmiddelen voor de ruitensproeiers kan variëren van merk tot merk. Het risico voor vergiftiging zal dus afhangen van het ingenomen product.
Koelvloeistof is een vloeistof die wordt gebruikt om de temperatuur van de motor te verlagen, terwijl antivries de vloeistof is die aan de koelvloeistof wordt toegevoegd om te voorkomen dat de koelvloeistof bevriest.
Niet doen! Door de menging van koelvloeistof en antivries ontstaan er vlokken, en dus vervuiling in het koelsysteem. Ook Het mengen van twee verschillende kleuren koelvloeistof zal voor een bepaalde reactie zorgen, en ook daardoor zal het koelsysteem worden vervuild.
In noodgevallen kun je het koelvloeistofreservoir bijvullen met water. Daarna moet je wel zo snel mogelijk met je auto naar de garage om de koelvloeistof te laten controleren of vervangen.
Je kunt kant en klare ruitontdooier kopen, maar je kun dit ook zelf maken. Ruitenwisservloeistof in een plantenspuit doen, en dit op je voorruit sprayen werkt ook voor voorruit ontdooien. Bij de Kruidvat heb je al een sprayfles ruitontdooier voor 1,99.
Het is echter zeer giftig: een inname van 30 ml ethyleenglycol kan voor een volwassen persoon al dodelijk zijn.
Antivries zit in je koelvloeistof maar ook in je ruitenvloeistof. En het mooie is: je kunt het zelf controleren en bijvullen. Hier lees je hoe je dit doet! De naam koelvloeistof zegt eigenlijk precies wat het is: een vloeistof die ervoor zorgt dat de motor niet oververhit raakt tijdens het rijden.
Het bevriest ook niet. Antivries laat een vettige laag achter op de ruit en dat kan heel erg nadeling werken. Met spiritus heb je dat niet.
Ruitenwisservloeistof voor de winter met anti-vries
Je kan eventueel de bovenstaande zomer ruitenwisservloeistof maken, daarbij vervang je de ammoniak door een halve liter brandspiritus / spiritus.
De vloeistof bevat namelijk ook antivries. Behalve voor de ruiten, kan De-Icer spray 500ML ook gebruikt worden om de sloten te ontdooien. Nooit meer met de krabber aan het werk en dan nog snel kunnen rekenen op een ijsvrije ruit: met de Ruitontdooier DC-Icer – Sprayfles 500 ml is dat allemaal wel mogelijk.
Het hoofdingrediënt van ruitenwisservloeistof is een type alcohol. Bij de commerciële producten is dat vaak ethanol. Tussen de verschillende merken zit niet zoveel verschil. Wel kun je vaak kiezen uit een kant-en-klare of een geconcentreerde variant.
Zomervloeistof met wintervloeistof mengen zal de vries beveiliging verkleinen. Andersom is de reinigende werking die je inde zomer nodig hebt ook verminderd worden. Zit er dus nog te veel in van het ene, dan is mengen met de andere niet aan te raden. Verder leegmaken of nog even wachten zou dan beter zijn.
Bij GAMMA vindt u ook ruitensproeiervloeistof speciaal voor de zomerperiode. Deze vloeistof bevat geen antivries, maar is wel uiterst actief in het verwijderen van vuilaanslag e... Bij GAMMA vindt u ook ruitensproeiervloeistof speciaal voor de zomerperiode.
Het antivries-gedeelte bestaat uit ethyleenglycol. Ethyleenglycol een heldere en stroperige vloeistof. Het smaakt zoet en is zeer giftig.
Botulinetoxine is de meest giftige stof voor zover bekend. Het verlamt de zenuwen die de spieren aansturen, die hierdoor verslappen. Ca. 15 nanogram van de stof is voor de mens al dodelijk en het gif behoort daarom tot de meest gevaarlijke klasse biologische wapens.
Warm je auto eerst op
Hoewel het niet goed is voor het milieu, laten veel autorijders hun auto stationair draaien om de ruit te ontdooien. Ons advies is om de auto te starten terwijl je de ruiten ijsvrij krabt. Naarmate je rondom de auto de ruiten ijsvrij maakt, ontdooit een deel van het ijs dat nog blijft zitten.
Koelvloeistof is koelvloeistof, behalve als er silicaten inzitten (Action is silicaat vrij) na verloop van tijd zal het je pomp seal aantasten. En let op de concentratie van antivries, het moet volgens de specs meer dan 40% zijn anders bied het te weinig bescherming tegen corrosie.
Heeft u geen koelvloeistof bij u dan is water een alternatief. Vervolgens kunt u uw auto weer starten en voorzichtig door rijden naar een autobedrijf om uw auto te laten controleren. U kunt doorrijden zolang de temperatuurmeter niet in het rood komt of het waarschuwingslampje uit blijft.
Rijden zonder koelvloeistof is niet aan te raden omdat dit snel grote schade aan de motor zal opleveren. Als de motor niet goed gekoeld kan worden zullen onderdelen als de waterpomp, de cilinderkoppakking en onderdelen van de cilinders en zuigers het snel begeven.