Iedere keer als je een denkfout opmerkt, zet je er een positieve gedachte tegenover. Denkfouten zijn aangeleerd en dat kun je dus ook weer afleren. Spreek jezelf steeds weer bemoedigend toe. Doe dat door je voornaam te gebruiken in plaats van 'ik'.
Gedachten waar je normaal gesproken niet echt bij stil staat, worden automatische gedachten genoemd. Ze zijn er wel, maar u denkt er niet echt over na. Door er echter bewust bij stil te staan is het mogelijk om ze boven tafel te krijgen.
Negatieve cognitie (NC) De gevoelde negatieve betekenis die past bij het targetbeeld, geformu- leerd in een zelfuitspraak ('Ik ben...'). Positief afsluiten Aan het einde van een EMDR-zitting wordt aan de cliënt gevraagd wat voor positiefs hij tijdens deze sessie over zichzelf heeft geleerd.
Zoek leuke dingen op en maak er tijd voor vrij. Skip desnoods één van je mobiele avonden. Ga mediteren, lezen, stappen, sporten, minimaliseren, creëer een positieve mindset in 1 minuut of pak iets op wat je al veel eerder had willen doen. Verhoog het aantal leuke dingen en je verhoogt je positieve energie.
Ondermijnende gedachten zijn vaak gedachten die je toestemming geven om te zondigen. De beginzin is dan meestal “ik weet dat ik dit eigenlijk niet moet eten, maar…'' Deze gedachten zijn een aanslag op je zelfvertrouwen.
Het invullen van een G-schema is een oefening uit de cognitieve gedragstherapie en geeft je inzicht in het verband tussen wat je denkt, voelt en doet. Op die manier kom je er ook achter welke gedachten vervelende gevoelens oproepen. Dat zijn niet-helpende gedachten.
Gebruik alleen optimistische en positieve woorden voor jezelf en wanneer je met anderen praat. Begin iedere dag met een positieve gedachte over jezelf. Wees bewust van negatieve gedachten en vervang deze door een positieve. Geef niet op, ga door met het vervangen van negatieve gedachten door positieve.
Gedachten spelen zich af in het bewustzijn en kunnen opkomen uit het onderbewustzijn. Door waarnemingen (van de zintuigen) bereikt informatie de hersenen, waar deze bewust of onbewust in het geheugen wordt opgeslagen. Het geheugen kan worden onderzocht, er kan iets uit het geheugen worden opgediept.
Het leven is zwaar op het moment dat je het leven als zwaar beleefd. Die beleving kan heel logisch zijn, omdat sommige mensen heel nare ervaringen achter de rug hebben. Ook kun je last hebben van de aangeboren neiging om dingen negatief te zien en en te ervaren.
Citrien heeft een positief effect op de ruimte en op je humeur. Het is een steen die vrolijk maakt, positieve energie geeft, je productief maakt en je organisatievermogen stimuleert. Vaak erg welkom wanneer je maximaal wilt presteren en wanneer je samenwerkt met mensen.
Goede affirmaties zijn zinnen die je kracht, zelfvertrouwen en positiviteit geven, of iets anders wat jij graag wilt ervaren. Zorg er dus ook voor dat je dit al voelt als je je affirmatie gebruikt. Er zijn heel veel affirmaties die je kunt vinden, maar het kan zijn dat deze niet allemaal met jou resoneren.
Helpende gedachten zijn gedachten die je een prettig gevoel geven of die je helpen en ondersteunen om dingen te doen. Helpende gedachten helpen je ook om je stress en overbelasting aan te pakken. Ze ondersteunen je in sterke mate bij het bereiken van een bepaald doel.
Gebeurtenis > Gedachten > Gevoelens > Gedrag > Gevolg
Gedrag is namelijk vaak een reactie op een bepaalde gebeurtenis, die gedachten en gevoelens bij je teweeg brachten. De volgorde kan ook anders zijn; soms begint het met een gevoel, waar je vervolgens over na gaat denken.
Bij de taartpunt techniek gaat u niet één alternatieve gedachten bedenken voor uw automatische negatieve gedachten, maar probeert u zo veel mogelijk alternatieve gedachten te verzinnen. Bijvoorbeeld uw klasgenoot kijkt al de hele dag wat nors en praat niet tegen u (gebeurtenis).
Het 5 G-model brengt je gedachtes, gevoelens en gedrag in kaart waardoor je patronen en niet functioneel gedrag bij jezelf kunt ontdekken. Niet de gebeurtenissen zelf zorgen voor hoe jij je voelt, maar de manier waarop je ernaar kijkt. In lastige situaties reageer je op een manier waarop je altijd al reageert.
Negatief denken komt voort uit angst. Angst voor het onbekende, angst voor verlies aan controle, angst dat het niet goed komt. Niet voor niets is er de uitspraak: 'de mens lijdt nog het meest aan het lijden dat hij vreest'.