De mengverhouding van de voegmortel is 4 delen voegzand op 1 deel cement. De hoeveelheid water is gemiddeld 2,5 liter op 25kg voegmortel. Maak geen meer voegmortel aan dan binnen een uur te verwerken is. Voegmortel is namelijk maar voor een beperkte tijd verwerkbaar.
Mengverhouding. Voor het bereiden van voegmortel neem een deel cement en vier delen voegzand geel. De inhoud van 25 kg voegzand geel is gelijk aan 17,2 liter. Bij het aanmaken van de voegmortel geldt de volgende volgorde: eerst de helft van het zand en cement gedurende 1 minuut droog mengen.
De kleur van de voeg is belangrijk bij het gewenste uiterlijk van de gevel. Bij gebruik van een voegmortel met nagenoeg dezelfde kleur als de stenen, krijgt de gevel een egaal uiterlijk. Bij een lichte voeg zal de gevel een lichtere uitstraling hebben, terwijl dit donkerder zal zijn bij een donkere voeg.
Voegmortel bestaat uit een mengsel van Portland cement, zand en water. De juiste verhouding van cement en zand is cruciaal om het beste resultaat te krijgen.
Voor een klassieke kleur meng je één deel witte cement met 1 deel schepkalk en zes delen scherp zand. Je kunt kiezen tussen drie zandsoorten, naargelang de tint die je wenst. Rijnzand geeft een grijze kleur, duinenzand een crème kleur en wit zand een bleke witachtige kleur.
Verdiepen van voegen
Voordat u alle voegen gaat verwijderen en opnieuw gaat voegen kan u proberen uw voegen donkerder te maken door ze te verdiepen met deze handige tip. Meng 1/3e deel terpentijn met 2/3e deel lijnolie. Na het goed mengen kan u de voegen verven met deze mengeling.
Bij traditionele voegmortel word er gebruik gemaakt van zand, cement en zavel. Hiermee zijn ook verschillende combinatie's mogelijk. Meestal kunt u hieruit kiezen voor een witte voeg, enkele tinten in een grijze voeg of enkele tinten in een beige voeg. Deze worden vaak toegepast.
BAGOUT VOEG
Dit is een platte voeg met diepe lijn in. In die lijn wordt een bolle of vierkante witte voeg opgezet. Veel voorkomende voeg in België.
De kleur van de steen wordt (bijna) niet beïnvloed door de kleur van de voeg. Voor een uniform effect kiest u best voor een toon-op-toon voegmortel, bijvoorbeeld een rood ingekleurde voegmortel voor een rode gevelsteen.
Er zijn daardoor geen hechtingsproblemen tussen metselwerk, metselspecie en voegspecie. (De later uitgevoerde voegactie met speciale voegspecie, nadat het metselwerk is uitgehard, is hier dus niet van toepassing.) De metselspecie dient vol en zat te worden aangebracht.
Voegzand is bijzonder fijn zand met een korrelgrootte van 0 – 1 mm. De fijne structuur maakt het zand geschikt als toeslagmiddel voor het samenstellen van voegspecie, waarbij geldt: hoe fijner het zand, hoe dichter de voeg uiteindelijk wordt. Dit maakt de voeg minder vatbaar voor de veranderende weersomstandigheden.
Als je zelf een muur gemetseld hebt, dan is het een logische conclusie om ook zelf het voegwerk te doen. Soms is het ook alleen nodig om voegwerk te doen, zonder dat er van te voren sprake was van metselwerk. Hoe het ook moge zijn, voegen kun je eenvoudig en snel zelf leren.
Wat kost een voeger per uur? Het uurloon van een voeger ligt gemiddeld tussen de € 20 en € 40 per uur. Het uurloon verschilt per voegbedrijf. We raden je daarom aan om gratis en vrijblijvend offertes aan te vragen om een beeld te krijgen van de totale kosten voor jouw project.
Hoe snel kun je verder na het voegen? De totale uithardingstijd van voegen bedraagt 28 dagen. Dit houdt in dat de voegen na 28 dagen de maximale hardheid bereiken. Maar dat betekent niet dat je altijd 28 dagen hoeft te wachten met je werkzaamheden.
Bredere voegen kun je opvullen met cement. Dat kan niet wegspoelen en is een probaat middel tegen onkruid tussen de tegels of klinkers. Cementvoegen kunnen wel barsten en scheuren door de werking van de ondergrond, dus deze methode vraagt om een goed gestabiliseerde fundering, bijvoorbeeld een ondergrond van beton.
Veeg direct nadat het voegmiddel gedroogd is de tegels schoon met een natte spons. Om te weten wanneer het juiste moment is aangebroken, strijk je met een vinger over de voegen. Als er niets aan je vinger blijft plakken, is het voegmiddel voldoende gedroogd.
Welk cement is geschikt om mee te voegen? CEM I 42,5 N is het meest gebruikte cement voor grijze voegen.
Mengverhouding. Voor het bereiden van voegmortel neem een deel cement en vier delen voegzand wit. De inhoud van 25 kg voegzand wit is gelijk aan 17,2 liter. Bij het aanmaken van de voegmortel geldt de volgende volgorde: eerst de helft van het zand en cement gedurende 1 minuut droog mengen.
Je kunt de voegen verven in wit, in zwart en natuurlijk in andere kleuren. Daarvoor kun je gebruik maken van de meest gebruikelijke verfsoorten, die je normaal gesproken bijvoorbeeld op de muur aanbrengt. In de kleur die je wilt, aan te brengen in twee lagen voor een goede dekking.
Donker Belgisch hardsteen past qua kleuren goed bij warme tinten. Denk aan beige bruin combinaties.
Zilvergrijs voegmiddel in combinatie met beige tegels zorgt voor een subtiele benadrukking van het tegelwerk. Zo krijgt de ruimte een neutrale en ruime look. Ook bij witte tegels zijn zilvergrijze voegen een goede keuze, omdat witte voegen na verloop van tijd verkleuren.
Verkleuren en vlekken van voegen ontstaan vaak na het drogen. Dat effect treedt onder andere op als het materiaal niet goed en niet onder de juiste omstandigheden wordt verwerkt.
Met de voegcoating en speciale applicatie kun je de bestaande voeg laten zitten en de voegen herstellen. De voegcoating beschermt de voeg ook tegen schimmel. Vooral voegen in de badkamer en dan specifiek de voegen in de douche, gaan in de loop van de tijd verkleuren of laten los.