Sommige eenpersoonsmatrassen zijn afgewerkt met een rits, zodat je twee losse matrassen makkelijk aan elkaar kan koppelen. Leg de matrassen naast elkaar en verbind ze door de rits te sluiten. Niet alle matrassen zijn verkrijgbaar met deze optie. Ergosleep®-matrassen bijvoorbeeld wel.
Oplossing 1: Bedbinder of liefdesbrug
Een liefdesbrug is een tussenstuk van schuimrubber dat je tussen twee matrassen klemt. Er zijn verschillende namen voor: matraswig, bedbinder, T-stuk of in het Frans: pont d'Amour. Met een liefdesbrug of bedbinder maak je van twee matrassen één matras.
Tip klant: twee matrassen op elkaar in het bed
Nog een ludieke tip die wij van één van onze klanten kregen: Charlotte:“Wij leggen de logeermatras altijd onder de matras van onze dochter. Zij slaapt dus op 2 matrassen en dat gaat altijd heel goed. Blijft een vriendin slapen, dan hebben we de matras kant en klaar!.”
Lig je meestal alleen in een 2-persoonsbed, dan kun je het best voor een 2-persoonsmatras kiezen. Voor 2 personen kunnen 2 losse matrassen handiger zijn. Bijvoorbeeld als: Je bedpartner een heel ander postuur en/of lichaamsgewicht heeft dan jij.
Een matrasdek (soms ook: matrasbeschermer) wordt tussen bedbodem en matras gelegd. Allereerst beschermt een matrasdek een matras tegen beschadigingen van de bedbodem, stof en de inwerking van condensvocht. Een bedbodem kan namelijk scherp zijn en dat is zonde van je (nieuwe) matras.
Tegenwoordig zijn de matrassen minimaal 16 a 18 centimeter dik, beter zijn de matrassen rond de 20 a 25 centimeter dik. De dikte van het matras bepaald het niveau van het comfort van het matras. Hoe dikker het matras hoe meer comfort het matras zal bieden dan een dunne variant.
Een matrastopper, ook wel oplegmatras, topmatras of topper genoemd, is een (dun) matras dat op een bestaand matras gelegd wordt. Er zijn diverse redenen om een matrastopper aan te schaffen, meestal schaft men een matrastopper aan omdat het huidige matras te kort schiet of om de naad tussen de matrassen niet te voelen.
Ideaal bij electrisch en manueel verstelbare bodems, ieder partner stelt afzonderlijk zijn bodem in om bijvoorbeeld TV te kijken, te lezen of te slapen.
Door de stugheid van het koudschuim is er nauwelijks sprake van kuilvorming, hierdoor zijn deze toppers ook ideaal voor mensen van 100 kg of zwaarder. Daarnaast zijn koudschuim matrastoppers een perfecte keuze voor mensen die het snel warm hebben en/of veel transpireren in bed.
Gemiddeld genomen is het aan te raden om iedere acht tot tien jaar je matras te vervangen. Zo zorg je ervoor dat je lichaam de juiste ondersteuning blijft krijgen. Tegelijkertijd voorkom je dat je matras erg onhygiënisch wordt. De precieze levensduur van een matras is echter afhankelijk van een aantal factoren.
Maakt u gebruik van een topper (topdekmatras)? Dan hoeft u het matras minder vaak te keren en volstaat eens per 6 maanden. In alle andere gevallen adviseren wij om uw matrassen om de 3 maanden te draaien en of te keren.
Zeker als je matras wat ouder wordt en niet meer zo comfortabel ligt, kan een topper ervoor zorgen dat je er weer een comfortabel bed van kunt maken. Ook veel hotels maken gebruik van een topper om hun gasten comfortabel te laten slapen.
De matraswig ken je misschien ook wel als de liefdesbrug. Het is een hulpstuk waarmee je de naad tussen twee eenpersoonsmatrassen kan opvullen. Je verbindt de twee losse matrassen met elkaar waardoor je een tweepersoonsmatras krijgt.
Twee losse lattenbodems in een tweepersoons bed
U kunt zelf kiezen of u een tweepersoons matras op het bed legt. We adviseren om voor u en uw partner allebei een eigen matras te gebruiken, zeker als u veel in lengte of gewicht verschilt van uw partner. U heeft op die manier allebei het meest comfortabele bed.
Toegestane matrasmaat afwijking
De toegestane afwijking voor matrassen is vastgesteld door de Europese Norm EN 1334. De regels zijn duidelijk: Voor de opgegeven lengte: maximaal 20 milimeter. Voor de opgegeven breedte: maximaal 20 milimeter.
Wat kost een goed M line matras? De prijs van het matras is afhankelijk van het type M line matras. De goedkoopste M line Wave Light begint rond de € 200,-. De duurdere M line matrassen (Cool Motion) begint rond de € 650,-.
Wanneer je jouw matras op de grond gaat leggen, kan dat vocht nergens naar toe. Er is geen ventilatie, waardoor je de ideale omgeving voor schimmels en bacteriën creëert in je matras. Die schimmels en bacteriën zorgen op hun beurt dan weer voor allerlei allergieën en vieze geurtjes. Niet erg rustgevend dus.
Pocketmatrassen zijn koele matrassen en niet geschikt voor mensen die het snel koud hebben. Een pocketmatras is iets minder hygiënisch. Een pocketmatras is hierdoor minder geschikt voor mensen met allergieën. Het ijzer van de pocketveren creëert een magnetisch veld en verhoogt zodoende spierspanning.
Met een topmatras ontlast je de onderliggende matras, waardoor deze langer meegaat. Een topmatras is lichter en gemakkelijker te keren. Het tijk van een topmatras is veel kleiner en past beter in de wasmachine dan die van een gewone matras.
Mensen die overmatig zweten adviseren wij onze Pantera® koudschuim matrassen. De matras in combinatie met de Thermo-Cool® matrashoes maakt de ideale combinatie. Zowel de matras als de matrashoes reguleren de warmteafgifte van het lichaam. Daarnaast zorgt de matrashoes ervoor dat vocht sneller verdampt.
De lengte van het matras moet goed passen bij uw bed én uw lichaamslengte. Bij een gemiddelde lengte voldoet een standaard matras van 200 cm prima. Bent u echter lang, dan is een matras van 210 cm of zelfs 220 cm beter. Het ideale matras is circa 20 centimeter langer dan uw lichaamslengte.
Ben je licht van gewicht, dan heeft je lichaam minder ondersteuning nodig en volstaat een matras met een middelzachte hardheid (H2). Een middelharde matras (H3) kan voor jou te hard aanvoelen. Het spreekt voor zich dat iemand met een hoger gewicht wél een hardere matras nodig heeft, voor een betere ondersteuning.