Verwarm je melk voorzichtig met de stoompijp van je espressomachine, je automatische schuimer of in een pan. Let erop dat je stopt met verwarmen, voordat de melk kookt. Schuim de melk op als je de melk in een pannetje verwarmd hebt en schenk de opgeschuimde melk in je warme glas.
Zet twee shots espresso (ongeveer 2 ounces) met een espressomachine. Giet in een kop of mok. Voor een extra hete latte, begin je met het vullen van je mok met kokend water en giet je het eruit vlak voordat je de espresso toevoegt.
Wanneer een klant vraagt om een drankje extra heet, wordt de melk gestoomd tot 180 graden F. Hoewel ze niet moeilijk te maken zijn, zijn extra hete lattes een frustrerende bestelling vanwege hoe gevaarlijk ze kunnen zijn : regelmatig gloeiendhete drankjes drinken kan slecht zijn voor je slokdarm.
Veel mensen vragen in cafés om hun drankjes "extra heet". Extra heet betekent meestal 180°F of hoger . Er zijn een paar goede redenen waarom je om extra hete koffie zou kunnen vragen. Je wilt bijvoorbeeld dat het nog heet is als je op kantoor aankomt, of je wilt het misschien een tijdje rustig opdrinken.
Als je streeft naar de perfecte schuimlaag voor je cappuccino, is het belangrijk om volle melk te gebruiken. De reden hiervoor is dat volle melk zorgt voor een betere textuur en smaak van de schuimlaag. Dit komt omdat volle melk een hoger vetgehalte heeft, wat resulteert in een romiger en steviger schuim.
Het verschil tussen een latte en een latte macchiato zit in zowel de smaak als de de bereidingswijze. Bij een latte wordt de melk direct aan de koffie toegevoegd. Hierdoor mengen de melk en de koffie met elkaar en krijg je een homogene smaak. Bij een latte macchiato wordt juist de koffie aan de melk toegevoegd.
Zorg dat je de juiste verhoudingen hebt . De normale verhouding koffie-melk is 1:2, wat betekent dat als je het verkeerd hebt (bijvoorbeeld – programmeer te veel melk in je latte macchiato), het geen wonder is dat de drank lauw wordt. De juiste verhoudingen = de juiste temperatuur. Verwarm de kop.
Ik word altijd gevraagd om 'extra hete' lattes of zoiets, en ik verhitte/verpestte de melk altijd om het extra heet te maken. Ik heb echter onlangs een handige truc geleerd - vul de kop/het glas letterlijk met kokend water terwijl ik de shot/de melk eruit haal .
" Misschien omdat ze zijn opgegroeid met het drinken van koffie die meestal met kokend water werd gemaakt in plaats van gestoomde melk ," zegt hij. "Ze verwachten dat het heet is, net als een kokende kop thee." Michael zegt ook dat mensen graag lang van een kop koffie genieten en niet willen dat het koud wordt.
Chemisch gezien is de melk het romigst en het zoetst als de melk goed is opgeschuimd en een temperatuur heeft van 60°C. Een espresso zal deze temperatuur niet verder doen stijgen. Een cappuccino of een latte macchiato is dus niet kokend heet maar ongeveer 60°C.
Over het algemeen wordt koffie het beste gezet tussen 91°C en 96°C (195°F en 205°F). Het moet geserveerd worden tussen 49°C en 60°C (120°F en 140°F). Mocht een barista willen dat de koffie langer warm blijft, dan kan deze geserveerd worden op meer dan 82°C (180°F) .
Naarmate melk verder verhit wordt dan het kookpunt, kan het gaan branden. Dit gebeurt meestal wanneer de temperatuur hoger is dan 212°F . De suikers in de melk, met name lactose, kunnen karamelliseren en uiteindelijk aanbranden, wat resulteert in een verbrande smaak en een dikke, plakkerige rest die moeilijk schoon te maken kan zijn.
Een moka pot (ook wel bekend als een espressomaker voor op het fornuis) is ook ideaal voor een espresso . In deze pot met drie kamers verandert kokend water in stoom in het onderste gedeelte en filtert het door gemalen koffie in het middelste gedeelte. Dit produceert een sterke koffie die door een tuit in het bovenste compartiment stroomt, waar het kan worden uitgeschonken.
Hoeveelheid koffie en melk voor 1 glas caffè latte: 16 tot 21 gram vers gemalen koffie voor een dubbele shot espresso. Je hebt maar een enkel shot nodig, maar een dubbele is makkelijker om te zetten. 200 ml melk (volle of halfvolle)
Eigenlijk helemaal niet .
Een van de belangrijkste redenen waarom espresso-koffie niet heet genoeg wordt geserveerd, is het gebruik van koude kopjes . Wanneer de warme drank in het kopje wordt geschonken, absorbeert het koude keramische kopje warmte-energie uit de vloeistof, waardoor deze afkoelt.
De melk die wij adviseren is verse volle melk. De smaak van volle melk is wat ons betreft de lekkerste combinatie met koffie. Het volle romige van de melk combineert uitstekend met een espresso. Ieder merk melk heeft ook zo zijn eigen smaak.
De reden hiervoor is dat espresso doorgaans tot wel 40 graden Fahrenheit verliest voordat het in contact komt met het oppervlak van een HEET kopje of glas. Wanneer espresso in een koud kopje of glas op kamertemperatuur wordt gezet, verliest het zelfs tot wel 75 graden Fahrenheit.
De sleutel is dat je de melk nooit te snel wilt verwarmen - dat is een enkeltje naar verbrande (vertaling: vreselijk smakende) melk. Langzaam en langzaam verwarmen is nodig om de suikers en de zoete smaak in de melk te ontwikkelen. De ideale temperatuur voor gestoomde melk ligt tussen de 155 en 165 graden Fahrenheit , ongeveer.
Drip Coffee: Beginnend met de klassieke drip brewing, ligt de sweet spot meestal tussen de 195 en 205 graden Fahrenheit (90-96 graden Celsius) . Dit brouwtemperatuurbereik helpt om precies de juiste hoeveelheid smaak te extraheren, waardoor uw koffie perfect in balans is. Niet te zwak, niet te sterk - precies goed!
Hot lattes worden gemaakt met espresso, gestoomde melk en een dun laagje opgeschuimde melk erbovenop. Veel cafés maken echter iced lattes met alleen espresso en koude melk, wat betekent dat je al dat goede schuim mist. Koud schuim op een iced latte biedt een meer traditionele lattetextuur voor een verheven ervaring.
Stap 1: Maak een grote hoeveelheid melkschuim. Stap 2: Schenk het melkschuim in een latte macchiato glas (of een hoog glas) tot ongeveer een centimeter onder de rand. Stap 4: Schenk gelijkmatig de espresso in het glas. Er ontstaan nu drie mooie lagen, omdat de espresso tussen de melk en het melkschuim komt te liggen.
Met volle melk krijg je de mooiste schuimlaag. De eerste stap van het proces is dus het zetten van een espresso. Daarna komen de warme melk en het melkschuim erbij.
Een koffie verkeerd is koffie met een grote hoeveelheid warme, opgestoomde melk en een klein laagje melkschuim. De verhouding staat gelijk aan 1/3 koffie en 2/3 melk. Waar we in Nederland de term koffie verkeerd gebruiken, wordt de koffie in België een Lait Russe genoemd en in Italië een Caffé Latte.