Een eenvoudige methode is door gebruik te maken van een garde of een elektrische mixer. Verwarm de gewenste hoeveelheid melk in een steelpan tot net onder het kookpunt. Klop tijdens het opwarmen de melk krachtig met een garde totdat er luchtbellen ontstaan, het volume verdubbelt en je mooi melkschuim krijgt.
Als het stoompuntje helemaal niet zichtbaar is, zal het oppervlak niet breken ; de melk zal nog steeds opwarmen door de hete stoom, maar er zal geen lucht worden aangevoerd en er zal dus ook geen schuim ontstaan.
Het eiwit zal zich tijdens het opschuimen aan het oppervlak van de luchtbellen hechten. Eiwitten zorgen voor de stabiliteit van de schuimkraag. Kies daarom altijd voor volle koemelk.Eiwit zorgt voor het schuim en het vet zorgt ervoor dat het melkschuim compact en lobbig wordt.
Hang het stoompijpje voor ongeveer 2 centimeter in de melk en zet de stoomfunctie aan. Doe het kannetje vervolgens iets omlaag, zodat het pijpje voor ongeveer één tot een halve centimeter in de melk steekt. Beweeg het kannetje wat heen en weer of houdt 'm schuin, zodat de melk goed kolkt.
Giet melk in een kleine steelpan en zet de pan op het vuur op laag tot middelhoog vuur. Klop de melk snel op met een garde terwijl deze opwarmt, maar wees voorzichtig dat u niet te veel melk spat! U kunt ook een handzame opschuimer gebruiken die klopt terwijl de melk opwarmt in de pan.
Je kan het een volgende keer voorkomen door het stoompijpje iets onder het oppervlak te houden. Gebruik volle koemelk of plantaardige melk met een hoog vetgehalte. Let beter op de temperatuur. Zorg ervoor dat tijdens het stretchen de temperatuur niet boven 37°C komt.
Bij stomen wordt het stoompijpje dieper in de melk gedompeld om de melk te verwarmen. Hierbij ontstaat er maar een dun laagje schuim op de melk.
Klop. Dit is de eenvoudigste manier om melk op te schuimen en het gebruikt standaardgereedschap voor de meeste thuiskeukens: gewoon een steelpan en een garde. Voor deze methode verwarmt u de melk in een steelpan op middelhoog vuur en terwijl het opwarmt, gebruikt u een garde om het krachtig te kloppen tot het luchtig en schuimig begint te worden .
Misschien wel de meest klassieke vorm van melk opschuimen: zet een pannetje met melk op het vuur.Tijdens het opwarmen met de garde kloppen tot dat je een mooi melkschuim krijgt. Bij weinig melk helpt het om het pannetje een beetje schuin te houden. Eventueel kun je ook een elektrische mixer gebruiken.
Wanneer de beker bijna vol is, laat u de kan zakken tot aan het oppervlak van de melk in het midden.U zou het schuim op het oppervlak moeten zien spatten en een witte stip moeten creëren . Als dat zo is, gefeliciteerd! U hebt zojuist geweldige melk gestoomd en de eenvoudigste vorm van latte art gecreëerd.
Als je een beginner bent, kun je overwegen om magere of halfvolle melk te kiezen. Maar als het om smaak gaat, is volle melk de beste melk voor opschuimen.
Wanneer je warmte aan melk toevoegt, breken de suikers af, waardoor de melk veel zoeter wordt. Als je het echter overdrijft, kan het gaan schiften, zuur smaken en het schuim verpesten . Idealiter zou de uiteindelijke temperatuur tussen de 130-150 graden moeten liggen, met een algemene regel van alternatieve melk op iets koelere temperaturen.
Om koude melk op te schuimen voor uw ijskoffie of espressodrankje, slaat u de bovenstaande verwarmingsstappen over en gebruikt u gewoon een garde of pot met deksel om de melk te beluchten . Het opschuimen van koude melk zonder opschuimer duurt wat langer en vereist meer moeite, dus geduld is de sleutel. Zodra er een dik schuim ontstaat, giet u het over uw drankje en geniet ervan.
Gebruik gekoelde melk
Wanneer de melk goed koud is, schuimt deze veel beter. Het is een veelgemaakte fout dat koffieliefhebbers eerst de melk warm maken en dan gaan kloppen.
De hitte helpt het schuim te stabiliseren, zodat het niet meteen inzakt. Om dit te doen, kun je de melk ongeveer 45 seconden in de magnetron doen, of in een pannetje verwarmen tot het 150 graden F bereikt (je kunt een direct afleesbare thermometer gebruiken om dit te controleren), net voordat het begint te sudderen.
Je kunt ook gekoelde melk indikken. De vetbolletjes uit de koude melk zorgen ervoor dat membra- nen sneller dichtslibben, waardoor de capaci- teit daalt. Je kunt de gekoelde melk in de tank laten circuleren door de indikinstallatie. De melk in de tank wordt dan steeds dikker.
U wilt een eetlepel maizena gebruiken voor elke kop melk die u wilt verdikken . 3. Gebruik andere verdikkingsmiddelen. Als u geen maizena hebt, kunt u andere verdikkingsmiddelen gebruiken, zoals gelatine, aardappelzetmeel, tapiocameel, pijlwortelmeel, rijstmeel, xanthaangom, enzovoort.
Gebruik een roestvrijstalen kannetje, zodat u de temperatuur van de melk kunt voelen. Om de perfecte cappuccino te bereiden, steekt u het uiteinde van het stoompijpje in de melk.Als het apparaat klaar is, draait u de stoomknop voorzichtig helemaal open. Dan wordt de melk opgeschuimd.
Zowel opschuimen als stomen houdt in dat je melk verwarmt met een stoompijpje. Maar er is een subtiel verschil. Opschuimen gebeurt vlak onder het oppervlak om fluweelzachte 'microbellen' te creëren en het volume op te pompen. Voor stomen wordt het pijpje dieper ondergedompeld om de melk te verwarmen met slechts een dun laagje schuim dat bovenop verschijnt.
Tip 4: maak melkschuim met een cafetière
Schenk koude melk in de beker en plaats de deksel erop. Beweeg de platte zeef in een constant ritme op en neer. De zeef beweegt zo van boven naar beneden door de melk heen. Je voelt de melk steeds iets dikker worden.
Het maakt niet uit welke melk je gebruikt voor het opschuimen, maar volle melk geeft het mooiste resultaat en de beste smaak. Ook is volle melk het meest geschikt voor latte art.
In de supermarkt vind je ook speciale opschuimmelk. Alleen is het verschil tussen volle melk en opschuimmelk niet groot. Deze melk bevat wat meer suiker en smaakt dus zoeter.
Zet de stoom aan en laat de kan onmiddellijk zakken zodat de punt aan de oppervlakte blijft om lucht toe te voegen — je hoort een sissend geluid alsof er papier scheurt. Til de kan ongeveer 15 seconden iets op zodat de punt net onder het oppervlak zit als dat nog niet is gebeurd. Laat de melk in een draaikolk ronddraaien om de bubbels glad te strijken.