Natuurrubber wordt doorgaans geproduceerd uit latex (caoutchouc), gewonnen uit de Braziliaanse rubberboom. Ongeveer 33% van dit sap bestaat uit rubber. De latex wordt vervolgens gefiltreerd en verdund met water. Het resultaat hiervan wordt met zuur behandeld om de rubberdeeltjes te doen stollen.
Rubber is een rekbaar en veerkrachtig materiaal. Natuurrubber (latex) wordt gemaakt van vloeistoffen uit de rubberboom. Synthetisch rubber wordt gemaakt van aardolie.
Voor het synthetisch produceren van rubber is polymerisatie vereist, een proces dat ook gebruikt wordt in de productie van plastics. Voorbeelden van synthetische rubbers zijn chloropreenrubbers, 1,3-butadieenrubbers en butylrubbers. Als grondstof voor synthetisch rubber wordt doorgaans aardolie gebruikt.
Onderzoek EU
' De Europese Unie zou bezig zijn met een onderzoek om te bepalen hoeveel van de giftige stoffen in een kilogram rubber mogen zitten. Die grens ligt nu op 1 milligram per kilogram voor volwassenen en een halve milligram per kilogram voor kinderen.
Rubber is een natuurproduct van de rubberboom: de hevea. Onder de bast van die boom zit een witte, kleverige vloeistof. Dat is latex. Door een sneetje in de bast te maken, loopt die latex eruit en kun je het opvangen.
Roet, gebruikt om de rubbermassa te versterken, heeft een zodanig kleine deeltjesgrootte dat het het rubber zwart kleurt. In de toekomst kunnen we mogelijk roet vervangen als een versterkende verbinding en dan kunnen we in principe banden van elke kleur maken.
EPDM is bestand tegen glycol, hydraulische vloeistoffen en ozon- en uv-straling. Daarentegen is dit rubber niet bestand tegen aardolie, benzine, diesel, kerosine en propaan (gas).
Simpelweg kun je zeggen dat er twee soorten rubber zijn. Natuurrubber en synthetisch rubber. Synthetisch wil zeggen dat het door de mens wordt gemaakt.
(Natuur)rubber is een bijzonder polymeer, doordat het ontstaat in de natuur. Uit de boom Hevea Brasiliensis wordt dagelijks sap getapt waarvan ongeveer 30% van het opgevangen sap bestaat uit rubber (genaamd Latex). Het is een melkachtig vloeistof wat een mengsel is van eiwitten en rubberdeeltjes in water.
Met weinig zwavel, dus weinig dwarsverbindingen krijg je een hele soepele, zachte rubber. Met veel zwavel wordt de rubber steviger en harder. En met heel veel zwavel (eigenlijk te veel zwavel) heb je zoveel dwarsverbindingen dat je eigenlijk een thermoharder hebt gekregen.
Wat is latex precies? Latex wordt ook wel rubber genoemd. Het is een zeer rekbaar en veerkrachtig materiaal. Het wordt gemaakt van synthetische of natuurlijke latex.
Natuurrubber wordt doorgaans geproduceerd uit latex (caoutchouc), gewonnen uit de Braziliaanse rubberboom. Ongeveer 33% van dit sap bestaat uit rubber. De latex wordt vervolgens gefiltreerd en verdund met water. Het resultaat hiervan wordt met zuur behandeld om de rubberdeeltjes te doen stollen.
Rubber kan duurzaam uit de bomen gewonnen worden voor ongeveer 35 jaar. Tijdens deze periode neemt de boom ongeveer 20 kg CO2 op uit de lucht. Op deze manier gaan HEVEA producten de opwarming van de aarde tegen. Rubber bomen groeien in tropische klimaten over de hele wereld.
Charles Goodyear (New Haven (Connecticut), 29 december 1800 – New York, 1 juli 1860) was een Amerikaan die bekend is geworden als uitvinder van het vulkaniseren van rubber, waarvoor hij op 15 juni 1844 een octrooi ontving.
Het is erg goed bestand tegen oliën, vetten, smeermiddelen, koolwaterstoffen en een aantal verdunde zuren. Daarnaast is het goed bestand tegen hitte, NBR rubber kan namelijk gebruikt worden bij temperaturen tussen de -30°C en 120°C.
Silicone rubber is een uitmuntend hittebestendig rubber, aangezien het gebruikt kan worden bij temperaturen tot wel boven de 200°C. Bij deze extreme hitte, maar ook bij koude temperaturen tot circa -60°C kan het rubber gebruikt worden zonder zijn mechanische eigenschappen te verliezen.
Een natuurlijk rubber moet zo min mogelijk worden blootgesteld aan UV, terwijl een synthetisch rubber wordt behandeld om de zon te weerstaan, het ene is bestand tegen chloor en het andere is bestand tegen oliën.
In Thailand staan rubberplantages waar het sap uit rubberbomen getapt wordt. Daarna kunnen er bijvoorbeeld autobanden van worden gemaakt. Natuurlijk rubber is eigenlijk het sap van een tropische boomsoort. Duizenden jaren geleden wisten ze in Midden- en Zuid-Amerika al dat dit sap elastisch werd als het stolt.
Tijdens de belasting mag het product niet kruipen of relaxeren. Daarnaast is de stijfheid van rubber honderd tot tienduizend keer lager dan die van normale vaste stoffen zoals metalen, kunststoffen en steen. Deze combinatie van eigenschappen is uniek.
Hard rubber kan gemaakt worden van diverse grondstoffen, zoals EPDM, neopreen, SBR, silicone en butyl. Ook zijn er verschillende hardere celrubber soorten die toegepast kunnen worden, bijvoorbeeld van 25 shore A t/m 25 shore A. Wij maken het harde rubber op maat in diverse vormen, ook zelfklevend.
Producten zoals WD40 en vaseline (petroleum) bevatten veel oplosmiddelen, welke helaas in je rubbers trekken en het rubber kunnen aantasten en op laten zwellen.
Rubber wordt van latex gemaakt, dat uit de sap van bepaalde bomen wordt gewonnen. Hierin zitten bepaalde stoffen die heel makkelijk kunnen verdampen en zo die bekende geur veroorzaken. Wanneer een rubberen product aan de lucht wordt blootgesteld, komen die stoffen vrij en na verloop van tijd wordt het steeds minder.
Je kunt siliconenspray o.a. gebruiken om scharnieren en sloten, elektrische installaties, rubber, plastic, chroom en leer te beschermen tegen vocht. Siliconenspray heeft namelijk een prima vochtafstotende werking.