Houd na gebruik de deuren een half uur gesloten. Hierna kunt minimaal een uur de kamer ventileren. De werkzame bestanddelen blijven na de behandeling 4 tot 6 weken actief. Gedurende deze periode wordt aangeraden zo min mogelijk andere schoonmaak- of verdelgingsmiddelen op de behandelde oppervlakten te gebruiken.
Vlooienspray zorgt ervoor dat er zich een dun beschermlaagje vormt op je huisdier, waardoor eitjes zich minder makkelijk in de vacht nestelen. Spray de vlooienspray op alle mogelijke schuilplaatsen van vlooien, zodat je de kans verkleint dat vlooien daar gaan zitten.
Na het sprayen de ruimte(n) halfuur gesloten houden. Daarna goed ventileren gedurende minimaal een halfuur. Het is belangrijk dat kruipende kinderen (0 – 4 jaar) geen contact kunnen hebben met de behandelde oppervlakken. Zij zouden via vloer-hand-mond contact bestrijdingsmiddelen binnen kunnen krijgen.
Met vlooienspray creëer je een beschermlaagje, waardoor het voor vlooien lastig wordt om zich in je huis of op jouw huisdieren te gaan nestelen. Vlooienspray is geschikt voor binnenshuis gebruik, je kunt dus de vlooienspray gebruiken op al je meubels, vloeren en muren.
Behandel alle katten elke 4 weken gedurende het hele jaar. Indien je in je omgeving veel vlooien ziet, is het aan te raden om je hond en kat elke 4 weken te behandelen. Als je ook specifiek tegen teken behandelt, dan kun je het beste elke 4 weken behandelen gedurende het hele jaar.
Anti-vlooienmiddelen voor je huisdier zijn vaak zeer giftig. Dat zegt Pesticide Action Network (Pan) Nederland naar aanleiding van een onderzoek. In vlooienbanden, druppeltjes of sprays zitten schadelijke synthetische stoffen. Het is niet alleen slecht voor het dier, maar ook voor het baasje en de natuur.
Vlooien zijn één van de bekendste soorten die je in huis kan hebben en al helemaal wanneer je huisdieren hebt. Vlooien zitten vaak verstopt in kieren en naden. De woonkamer en slaapkamer zijn de meest gekozen plekken van de vlooien, omdat hier veel schuilplaatsen zijn, zoals op de bank of in het tapijt.
Een ander effectief middel is vlooienspray. Dit middel doodt de vlooien niet direct, maar wel binnen 24 tot 48 uur. Daarnaast heeft dit middel voor drie maanden een beschermende werking tegen nieuwe vlooien. Daarom is dit middel zowel geschikt voor het bestrijden als het voorkomen van vlooien.
Deze vroege levensfasen (zoals ei, larve en pop) kunnen vele maanden, mogelijk zelfs jarenlang overleven, gezien de juiste omstandigheden. Onder normale huishoudelijke omstandigheden zal de levenscyclus van de vlo na ongeveer twee weken aflopen (afhankelijk van temperatuur en vochtigheid).
Het huis moet je behandelen met een anti vlooienspray, zoals deze van HG. Het beste is om dit te doen na grondig stofzuigen. Niet alleen omdat de meeste vlooien dan weg zijn, maar door de trillingen komen de vlooien ook uit hun cocon.
Het doodt aanwezige vlooien op het dier en heeft een nawerking van 1 à 2 weken.
Een vlooienprobleem is helaas niet in één uur op te lossen. Na behandeling kan het tot 2 weken duren voor alle vlooien op het dier en in de omgeving gedood zijn.
Vlooien bestrijden met azijn en je huis wassen
Was matten, kleden en kussenhoezen of ander stof regelmatig op 60 graden in de wasmachine. Voeg eventueel een scheut azijn toe, schoonmaken met azijn is niet alleen goed voor de machine maar werkt ook tegen de insecten. Hierdoor dood je de eitjes en larven.
Na 2 tot 3 weken verpoppen de larven zich. De poppen komen na 6 weken tot wel een jaar uit en zijn bestand tegen een hoop invloeden van buitenaf. Onder invloed van trillingen, zoals bij thuiskomst na een periode van vakantie, komen uit die poppen volgroeide vlooien.
Daarom zul je bij mensen vlooienbeten kunnen aantreffen in of rondom liezen of oksels, want dat zijn nogal broeierige plekjes. Wat nog vaker voorkomt, zijn beten op de voeten en onderbenen. Vlooien houden zich namelijk vooral op in de vloerbedekking en kunnen maximaal zo'n 30 centimeter hoog springen.
Zout strooien tegen vlooien
Overal waar je huisdier is geweest en wat je niet kunt dweilen (vloerbedekking, kleden, meubels, etc.), strooi je zout. Laat het vervolgens een paar uur met rust, zodat het goed intrekt.
Hoe vaak katten ontvlooien? Eigenlijk moet je jouw kat het hele jaar door ontvlooien. De werkingsduur verschilt per anti-vlooienmiddel, maar over het algemeen is het maandelijkse kost of eens per twee maanden, zeker als je een buitenkat hebt.
Een volwassen vlo gaat vanzelf dood als er geen gastheer aanwezig is. Zonder een bloedmaaltijd overleven de beestjes zelfs maar een paar dagen. Eitjes en poppen overleven helaas wel lang: tot wel een jaar. Bij trillingen op de grond en bij warme temperaturen kunnen die snel uitkomen.
Al jaren één van de meest gekozen vlooiendruppels in Nederland is Frontline. Hiermee dood je vlooien, teken en bijtende luizen. Je kan besmetting voorkomen van je hond door de druppels aan te brengen. Binnen 24 uur worden de vlooien gedood en binnen 48 uur is je hond beschermd tegen teken en luizen.
Vlooien, larven en poppen kunnen namelijk overal in huis aanwezig zijn. Daarom is het belangrijk om jouw huis goed schoon te maken als je te maken hebt met vlooien. Haal regelmatig de stofzuiger door het huis, maak de slaapplek van de kat of hond goed schoon en was hun dekens op 60 graden in de wasmachine.
De reden daarvoor is dat vlooien zich bij mensen niet kunnen voortplanten. In de 2-4 weken dat ze leven, kunnen ze je wel bijten en een bloedmaaltijd nuttigen. En dat kan je veel jeuk en ongemak bezorgen. Maar als een vlo dus alleen een mens heeft als enige voedselbron kan hij zich niet voortplanten.
Honden en katten die zich veelvuldig krabben, hebben meestal last van vlooien. De hardnekkige plaagbeestjes kunnen behalve jeuk ook infecties overbrengen, zoals de kattenkrabziekte of lintwormen. Op mensen kunnen vlooien niet overleven, maar dat proberen ze wel: vandaar dat jij soms ook gebeten wordt.