Door het piepschuim te voorzien van een coating is het piepschuim vuil- en waterbestendig. Op die manier kun je het piepschuim zelfs voor diverse buitentoepassingen gebruiken en is het jarenlang bruikbaar. Daarnaast wordt het bruikbaar bij temperaturen van -32° tot 149° Celsius.
EPS mag nat worden; het neemt nagenoeg geen water op. Het materiaal behoudt gewoon z'n isolatiewaarde en wordt ook in vochtige omstandigheden niet aangetast door schimmels. Dit maakt piepschuim onder alle omstandigheden geschikt als isolatiemateriaal aan de buitenkant van het dak.
Omdat piepschuim goed tegen vocht kan en toch ademend is, hoeft u geen speciale dampwerende folie aan te brengen, wat bij andere isolatiematerialen vaak wel het geval is.
Tempex, EPS en polystyreen zijn allemaal geschikt om te gebruiken als opvulling van je plantenbak voor buiten.
EPS (geëxpandeerd polystyreen) is van zichzelf niet waterdicht, maar heeft ook geen capillaire werking. Dat wil zeggen dat deze isolatie het water niet opzuigt en er alleen water zou kunnen binnendringen door druk van buitenaf.
EPS kan goed tegen vocht, is dampdicht en toch ademend. Je kunt het daarom eenvoudig zonder onderliggende folie op het dakbeschot aanbrengen. Let je wel op dat er geen koudebruggen ontstaan. Dit zijn openingen tussen de platen, waardoor warmte toch nog naar buiten kan.
Geëxpandeerd polystyreen (EPS) en geëxtrudeerd polystyreen (XPS) zijn vormen van piepschuim. EPS wordt veel gebruikt als verpakkingsmateriaal en XPS veel als isolatiemateriaal.
Piepschuim is in iedere gewenste kleur te verven met verf op waterbasis, zoals acrylverf, latex of muurverf. Let op dat er geen oplosmiddelen in de verf zitten.
De bekendste eigenschap van Tempex, of piepschuim, is de kracht massa verhouding. Hoewel het materiaal enorm licht is, is het ook enorm sterk. Daarnaast is het waterafstotend, blijft het drijven, kan het zowel trek als druk krachten aan, is het super isolerend en kan het gemakkelijk in vorm worden aangepast.
Het is licht van gewicht waardoor de kans op een krasje of deuk groot is. Door een coating aan te brengen bescherm je het materiaal en is het nog beter toepasbaar. Zonder een coating is piepschuim bijvoorbeeld niet waterbestendig en is het dus niet geschikt om buiten te gebruiken.
Het is van zelfsprekend dat piepschuim aan de bodem van het aquarium gelijmd (silicone) moet worden omdat piepschuim een sterke nijging heeft om te gaan drijven. Bovendien moeten ook de randen (rondom) waterdicht verlijmt worden om te voorkomen dat er water en of gedierte eronder kan kruipen.
De voorgeperste elementen zijn makkelijk te verwerken en zorgen voor een duurzame thermische isolatie. Doordat Tempex EPS niet gaat rotten of lekken, maar gewoon in stand blijft, zal deze isolatie ook op een constant hoog niveau blijven. Daarbij is EPS druk- en vormvast.
Een ander voordeel van tempex is dat het vochtbestendig is. Iets dat tegenwoordig steeds belangrijker wordt is dat het recyclen. Het mooie aan de piepschuim platen is dat ze volledig te recyclen zijn.
Glaswol neemt geen water op. Wie met glaswol isoleert, kan alvast gerust zijn, want glaswolisolatie is waterafstotend. De vezels van minerale wol werken ongeveer als de veren van een eend: hun oppervlakte is zo klein dat ze geen watermoleculen kunnen opnemen en ze zelfs afstoten.
EPS staat voor geëxpandeerd polystyreen. Het fijne aan de EPS parels is dat deze voor 98% uit lucht bestaan. De EPS parels zijn goed vochtbestendig en daarnaast ook nog eens brandwerend.
EPS-isolatieplaten
goedkoper dan isolatieplaten in PUR of PIR. licht en makkelijk hanteerbaar (EPS-platen laten zich makkelijk snijden of zagen) beloopbaar na de plaatsing. ongevoelig voor vocht (daardoor zijn EPS-platen rot- en schimmelvrij, ideaal voor vochtige ruimtes dus)
Piepschuim kan je lijmen met heel veel verschillende soorten lijm. Gewone hobbylijm doet zijn werk al prima. Een lijmspray of een lijmpistool zijn ook geschikt om piepschuim te lijmen. Ook de normale Bison Kit Alleslijm is geschikt om piepschuim te verlijmen.
Aceton is een organisch oplosmiddel dat er goed organische stoffen oplost, dus stoffen die uit C en H bestaan. Op het moment dat je piepschuim in het aceton duwt, gaat het piepschuim oplossen.
Met Illbruck PU010 isolatielijm kunt u onder andere alle (EPS platen, XPS platen en PIR platen) isolatieplaten verlijmen tegen muren, plafonds of onderling. De lijmbussen passen uiteraard op onze NBS pistolen.
Voordat u verf aanbrengt op doek, hout of een niet alledaags materiaal als piepschuim, is het goed om de ondergrond voor te behandelen met gesso. Gesso is een krijtondergrond die ervoor zorgt dat de verf niet in het materiaal trekt. Gesso is eenvoudig aan te brengen met een kwast.
Piepschuim wordt gemaakt van EPS (Expanded Polystyreen). Dit polystyreen is een vloeibare en chemische grondstof die gemaakt is van aardolie. Als je het in een glas giet, lijkt het eigenlijk op appelsap. Er moet natuurlijk wel wat gebeuren, voordat deze 'appelsap' is omgetoverd tot piepschuim.
Acrylverf is de beste soort verf die je op piepschuim kunt gebruiken, want de verf beschadigt het piepschuim niet en blijft er goed aan hechten.
Een van de nadelen van piepschuim is dat het niet milieuvriendelijk is, omdat het uit kunststof verkregen wordt. Daarentegen is EPS volledig recyclebaar en niet schadelijk voor de gezondheid.
EPS is op zich een milieuvriendelijk product. Het bestaat voor 98 % uit lucht en slechts voor 2 % uit polystyreen. Bovendien bevat het geen CFK' en geen giftige stoffen.
EPS is een goede warmte-isolator. De warmtedoorgangscoëfficiënt (λ) is, afhankelijk van de dichtheid en het toegepaste materiaal, ongeveer 0,035 W/(m.K).