Gebruik geen wasverzachter bij sportkleding. Je favoriete wasverzachter zorgt ervoor dat je garderobe heerlijk naar bloemetjes ruikt. Nadeel bij het sporten is dat de wasverzachter ook jouw zweet zal vasthouden. Niet erg fris dus!
'Maar als je geen droger hebt, zitten er best wat voordelen aan wasverzachter. Het is een vettige substantie waardoor je kleding zachter aanvoelt en minder stijf wordt. ' Vooral bij handdoeken is dat wel fijn. 'Zonder wasverzachter kun je je handdoeken bij wijze van spreken rechtop zetten', zegt Hoffer.
Het advies is om je sportkleding bij voorkeur met vloeibaar wasmiddel* te wassen. Wasmiddel in poedervorm kan namelijk sneller resten achter laten in je hardloopkleding. En gebruik vooral niet teveel. Doe liever te weinig wasmiddel in de wasmachine voor sportkleding wassen dan voorgeschreven dan te veel.
Een wasverzachter geeft kleding niet alleen een aangenaam gevoel en een lekkere geur, het is ook op een fundamentelere manier goed voor kleding. Het verzorgende effect dat vezels zacht en soepel doet aanvoelen, beschermt ze ook.
Kleding 'ademt' niet door vetlaag
Je huid komt in direct contact met de vetlaag, dit kan zorgen voor irritaties en zelfs eczeem. Dit geldt vooral voor mensen met een gevoelige huid, ouderen en baby's. Specifiek bij sportkleding en handdoeken heeft gebruik van wasverzachter extra nadelen.
Na het wassen
Dit leidt tot vlekken, de bedrukking op de kleding gaat namelijk reageren op hitte boven de 40 graden. Het is niet noodzakelijk om de sportkleding in de droger te stoppen. De kleding droogt door de samenstelling van de stof al snel, omdat de vezels geen vocht opnemen.
Laat je sportkleding met zweetlucht een nachtje weken in een emmer water en een flinke hoeveelheid azijn. Doe de kleding daarna in de wasmachine op een gewoon wasprogramma. Het is ook mogelijk om (natuur) azijn te gebruiken als verzachter. Voeg een beetje toe aan je was.
In wasverzachter zitten vaak wasactieve stoffen. Ze maken je wasgoed zacht en soepel. Ze hechten zich goed aan bijvoorbeeld katoen en wol, en blijven na het wassen (voor een deel) achter op je kleding.
Azijn verwijdert kalk uit het water. Dit ontkalkte water zorgt voor zachtere kleding en minder kalkaanslag in de wasmachine. Je kunt zowel natuurazijn als schoonmaakazijn als wasverzachter gebruiken.
Tip 2: Gebruik geen wasverzachter bij het handdoeken wassen
Je handdoeken worden weliswaar wat zachter, maar het absorberend vermogen van je handdoeken wordt wel minder van de wasverzachter. Bovendien heb je kans dat er meer zeepresten achterblijven in je handdoeken.
Zo bestaan er geen niet-centrifugeren-symbool of geen-wasverzachter-symbool. Meestal wordt dit in tekst aangegeven op het waslabel. Tip: knip dus niet meteen na aankoop het etiket uit je kleding, maar kijk goed wat er precies op staat!
Week uw kledingstuk in een emmer met azijn voordat u het wast. Zorg dat het kledingstuk hierbij helemaal is ondergedompeld in de azijn en laat het minimaal een uurtje intrekken (de hele nacht is nog beter) en doe het vervolgens in de wasmachine.
Muffe kleding kun je behandelen met soda, azijn of Dettol. Laat je kleding bijvoorbeeld weken in sodawater. Witte was kan prima een uurtje weken, met bonte was moet je oppassen, want soda kan de kleur aantasten. Laat de bonte was daarom niet te lang in de soda staan.
Was de sportkleding op het speciale sportprogramma (of synthetisch op 30°C) en gebruik een klein beetje wasverzachter om het elektrostatisch effect te verminderen. Omdat sportkleding weinig water absorbeert, is de droogkast overbodig. Het volstaat het om de kleding even op te hangen.
ZO WAS JE SPORTKLEDING DIE HEEL HARD STINKT
Even weken in azijn kan wonderen doen voor je sportkledij. Doe een kopje witte azijn met wat koud water in een wasbak en laat de sportkleding zo'n 15-20 minuten weken. Was de kleding dan zoals je dat altijd doet.
Vetluis geeft een muffe, zure geur en kan grijze of bruine vlekken geven op je net gewassen wasgoed.
Als de lucht erg droog is, is de kans groot dat je minder zweet als je buiten sport. Dan kun je je sportkleding prima vaker dragen zonder te wassen. Maar als het juist erg vochtig is in jouw regio, kun je de kleren toch het beste na iedere sportsessie in de wasmachine gooien.
In de meeste gevallen kun je ondergoed dus op 30 graden wassen. Is het echter nodig om 'hygiënisch schoon' te wassen (bijvoorbeeld door bovenmatige tekenen van gebruik), dan is 60 graden de beste keuze. Check wel altijd even het wasvoorschrift in je ondergoed.
Met een beetje schoonmaakazijn krijg je de zweetplekken en zweetgeur er zonder problemen uit. Vul een emmer met water en doe er een flinke scheut azijn bij. Dit weekt de bacteriën en de eiwitten die eraan vastzitten los. Als je de kleding daarna wast ruikt het niet alleen weer fris, dat ís het ook.
Is een wasverzachter hetzelfde als een wasmiddel? Absoluut niet. Zelfs in de verste verte niet. Hoewel de termen vaak door elkaar heen worden gebruikt, voeren de twee producten heel verschillende taken uit.
Het wasmiddel van Lenor reinigt het wasgoed grondig, terwijl de wasverzachter van Lenor zorgt voor een zacht gevoel en een aangename geur.
Conclusie: voor wassen op lage temperaturen kun je beter vloeibaar wasmiddel gebruiken omdat dit sneller oplost. Op hogere temperaturen is waspoeder weer fijner in gebruik. Geen van de twee is dus op alle vlakken de beste keuze, maar het is wel slim om de twee middelen af te wisselen.