Wanneer twee primaire kleuren worden gecombineerd, produceren zij de zogenaamde secundaire kleuren. Zo geeft menging van rood en blauw violet; geel en rood geeft oranje; blauw en geel geeft groen; rood en blauw geeft violet.
-Meng geel bij oranje om een lichter/feller oranje te krijgen. -Meng geel bij groen om een lichter/feller groen te krijgen. -Om groen donkerder te maken, meng blauw erbij. -Om oranje donkerder te maken, meng rood erbij.
Afhankelijk van de kleurtinten blauw en oranje krijg je een donkere groentint. Probeer de kleuren eens uit via de link hieronder.
Zo kun je bijvoorbeeld de kleur bruin krijgen door rood en groen met elkaar te mengen. Echter kun je ook bruin krijgen met de secundaire kleuren oranje en paars of de primaire kleuren rood, geel en blauw.
Het maken van bruin via kleurmenging is ook uniek omdat het op veel verschillende manieren kan worden gedaan. In de schilderkunst wordt het meestal gemaakt door zwart met oranje te mengen. Hoewel het mengsel lijkt op een donkerder oranje tint, geeft het in feite een mooie bruine tint als het goed wordt gedaan.
Door het mengen van een primaire en een secundaire kleur (bijvoorbeeld rood en groen) of twee secundaire kleuren (bijvoorbeeld oranje en groen) krijg je een tertiaire kleur. Vooral als je secundaire kleuren mengt, krijg je meestal modderige kleuren zoals bruin, grijs en zwart.
Zuiver geel maken uit andere verfkleuren is niet onmogelijk. De kleur geel is een mengsel van 2 kleuren: 100% groen en 100% rood. Bij het afrukken van een print wordt de kleur geel als primaire kleur gebruikt, net als magenta en cyaan.
Turquoise is in feite een mengsel van blauw en groen, dus zorg ervoor dat je een blauw gebruikt die al groene pigmenten bevat. Je kunt al zien in welke richting het pigment neigt door alleen naar de kleur te kijken: een groenig blauw duidt op een neiging naar groen, terwijl een paarsige blauw richting rood gaat.
Andere kleuren ontstaan door het mengen van rood, groen en blauw in verschillende verhoudingen. De hoofdmengkleuren zijn cyaan, geel en magenta: geel is een mengsel van 100% groen en 100% rood, cyaan is een mengsel van 100% groen en 100% blauw, magenta is een mengsel van 100% blauw en 100% rood.
Met gebruik van titaanwit (Talens, Van Gogh) kun je het kobaltblauw lichter maken totdat de tint overeenkomt met het koningsblauw. Dat gaat heel makkelijk. Heb je liever een meer transparant koningsblauw … gebruik dan zinkwit. Meng het kobaltblauw met een klein beetje gebrande sienna.
Van jongs af aan leren wij dat wij alle kleuren zouden moeten kunnen mengen met de drie primaire kleuren: geel, rood en blauw. Primaire kleuren zijn kleuren die niet te maken zijn door andere kleuren met elkaar te mengen.
Gewoon roze krijg je door rood en wit te mengen. Picasso gebruikte hele bijzondere tinten roze, niet alleen maar het gewone roze. Hij mengde er een klein beetje geel, of wat blauw of groen of grijs doorheen.
Een mooie geel-koperen kleur wordt ook wel messing genoemd en kun je krijgen door gebrande omber en cadmiumgeel als basiskleur te mengen. Om mooie highlights te krijgen meng je witte verf door het basismengsel.
Kleur terracotta
De kleur is een mix van oranje, rood, roze en bruin. Veel mensen bij de kleur terracotta aan de aardewerk potjes. Deze zijn oranje van kleur, maar je hebt ook andere varianten en tinten. Zoals peach, een meer roze variant terracotta.
Naast primaire, secundaire en tussenliggende kleuren zijn er ook drie tertiaire kleuren. Deze kun je maken door twee secundaire verfkleuren met elkaar te mengen. De tertiaire kleuren zijn bruin (groen gemengd met oranje), roodbruin (oranje gemengd met violet) en leigrijs (violet gemengd met groen).
Zwart is de donkerste kleur maar is geen kleurtint. Zwart en wit geven gemengd een grijze tint. Hoe meer wit er wordt toegevoegd hoe lichter het grijs wordt. Wil je een ander grijs dan de menging zwart/wit, ga dan spelen met je grijs door er een paar druppeltjes rood, blauw, geel of groen aan toe te voegen.
De kleur taupe
Taupe is een mix van grijs en bruin. Het is dus geen grijs, maar heeft wel wat grijs in zich. Het voordeel van de kleur taupe, boven grijs, is dat deze warmer oogt dan een grijze kleur. Een grijs kleur kan wat kil zijn en dat is taupe zeker niet!
Je kunt een gewone roze kleur krijgen als je geen wit gebruikt. Dit hangt af van hoeveel je de rode kleur met water verdunt voordat de verf opdroogt. Voeg geel toe om zachtere tinten roze te krijgen. Hierdoor krijg je uiteindelijk een perzikkleur.
Meng rood en geel.
De twee primaire kleuren die je voor oranje nodig hebt zijn rood en geel. 'Primaire' kleuren komen alleen van nature voor en kunnen niet gemaakt worden door andere kleuren te combineren. Rood, geel en blauw zijn de drie primaire kleuren, maar je hebt voor oranje alleen rood en geel nodig.
Rood kun je niet maken, behalve oranje rood, dat doe je door een tikje geel toe te voegen, of roze rood, dat doe je door een tikje wit toe te voegen.
Secundaire kleuren: oranje, paars en groen. Secundaire kleuren zijn altijd een combinatie van twee primaire kleuren. Rood en geel geven oranje, blauw en rood leiden tot paars, blauw en geel vormen samen groen. Tertiaire kleuren: alle andere kleuren.
Oranje zkt.
Overweeg dan eens oranje en paars! Probeer daarbij zachte tinten zoals lavendel wel links te laten liggen, want die kunnen soms moeilijk opboksen tegen het felle oranje. Een diepe paarse tint daarentegen brengt een mooi contrast in je outfit en zorgt meteen voor een winterse toets. Gedurfd, maar oh zo mooi!
Als je rood licht met blauw licht mengt krijg je paars licht. Dit wordt de additieve kleurmenging genoemd. Ook nu kun je met deze basiskleuren alle andere kleuren maken. Als je alle kleuren mengt dat krijg je geen zwart, maar juist wit.
Geel en blauw wordt samen groen.