Stap 1: losse draden wegknippen. Stap 2: de garen (de draad) door de naald krijgen. Stap 3: Over de randen van het gat naaien. Stap 4: Het gat / scheur in de spijkerbroek dichtnaaien.
Als je gaten wilt maken, gebruik dan een schaar, een scheermes of een scherp mes om je spijkerbroek te scheuren. Een hobbymes of een stanleymes werken ook prima. Om een gerafelde uitstraling te creëren, gebruik je schuurpapier, een kaasrasp, staalwol of een puimsteen.
Wat je nu ook veel ziet in de winkels zijn gaten die op een grappige manier dicht gestikt zijn. Eerst strijk je een stuk reparatiedoek aan de binnenkant van de broek of je speldt er een stuk spijkerstof aan vast. En dan lekker zigzaggen met de naaimachine, net zolang totdat het gat in de broek dicht is.
#1 Wassen met de hand.
In de wasmachine wordt je jeans toch wat ruiger behandeld dan wanneer je het met de hand doet. Maar ook met de hand behandel je je broek met beleid: ga dus vooral niet schrobben. Tenminste, als je wil voorkomen dat je straks meer gat dan broek hebt.
Kort je jeans in op de gewenste lengte. Gebruik een tornmesje om de jeansnaden te rafelen. Knip de uitstekende draden af met een klein schaartje met een scherpe punt.
Van een oude spijkerbroek kun je natuurlijk ook allerlei nieuwe kledingstukken maken. Vroeger knipte ik broeken die te kort waren of gescheurd waren af om er een korte broek van te maken, maar je kunt jouw jeans ook omtoveren in een rokje of een kledingstuk voor één van de kinderen.
Een smalle 'gespleten naad' is veel gemakkelijker dicht te naaien dan een groot, volledig gat in de stof. Als het gat een gespleten naad is, dan moet je de naad met sterk draad weer aan elkaar kunnen naaien. Als er daadwerkelijk stof ontbreekt, kun je het gat versterken met draad, of een lapje over het gat naaien.
Stap 1: losse draden wegknippen. Stap 2: de garen (de draad) door de naald krijgen. Stap 3: Over de randen van het gat naaien. Stap 4: Het gat / scheur in de spijkerbroek dichtnaaien.
Textiel lijm is een zelfklevend product dat wordt gebruikt als alternatief voor het naaien van kleding en andere materialen van textiel. Hiermee kunt u stoffen samen lamineren zonder een draad en naald te gebruiken met de optie om tijdelijke of permanente bindingen te maken.
Hoe werkt het ReStyle reparatiedoek:
Hittegevoelige stoffen als de synthetische stoffen PVC, Nylon, Rayon en Acetaat kunnen meestal niet tegen hitte. Bij zwaardere stoffen als jeansstof of denim is het verstandig om het te repareren stuk eerst te strijken. Hierdoor wordt de stof goed warm en zal de lijm beter hechten.
Reparatiedoek gebruik je om kleding aan de binnenzijde te repareren.
Het reparatiedoek van Pronty kun je in veel meer soorten krijgen. Het merk heeft opstrijkbaar doek in zo'n twintig kleuren in dezelfde dikte als dat van Hema (Snelfix noemt Pronty dit). Daarnaast heeft Pronty speciaal reparatiedoek voor zwaardere stoffen, zoals denim, en juist lichte stoffen.
Pak aan beide zijden van de taille de hoeveelheid stof vast die je in wilt nemen. Zet de eerste speld op de plek waar de meeste stof moet worden ingenomen. Zet op deze manier langs de hele naad spelden tot je de juiste pasvorm hebt. Trek de jurk uit en rijg een draad langs de lijn met spelden.
Bij sommige supermarkten of op straat staan bijvoorbeeld verzamelcontainers voor oude kleding een textiel. Ook bij een kringloopwinkel, liefdadigheidsinstelling of soms bij een kledingwinkel kan je oude jeans inleveren. Daarnaast kan je ze wegbrengen bij het gemeentelijk afvalstation.
Gebruik een krijtje of speld om aan te geven waar je de broek wilt afknippen: bij de kuiten, knieën, halverwege je dij of helemaal bovenaan. Doe de spijkerbroek uit als je het punt hebt gemarkeerd. Onthou wel dat de broek nog wat korter wordt als het gaat rafelen.
Knip met een scherpe schaar jouw jeans op dezelfde lengte. Als laatste stap haal je de scherpe zijkant van de schaar langs de zoom of gooi je jouw jeans in de wasmachine zodat de zoom ontrafelt.
Gebruik hiervoor een zeer scherpe schaar om happen in de stof te voorkomen, bij voorkeur een stofschaar. Als de eerste broekspijp eraf is, trek je de broek nogmaals aan, om te kijken of het naar je zin is. Zo niet, knip je 'm bij.
In principe geldt: hoe minder je je jeans wast, hoe langer hij mooi blijft. Was je jeans dus niet al na één dag dragen. Als je je jeans te vaak wast, slijt de denimstof sneller. Het is voldoende om de broek na vier tot vijf keer dragen te wassen.
Het is absoluut niet goed voor de stof om jeans te vaak een wasbeurt te geven. Lucht ze gewoon vaak genoeg om geurtjes te vermijden. Vlekken kan je er best afwassen, zonder de volledige jeansbroek nat te maken. Gewone truien en broeken kan je zeker vijf keer dragen voor ze gewassen moeten worden.
Denim verdraagt geen hoge temperaturen. Wanneer je een spijkerbroek te heet wast, vervagen de kleuren snel en bovendien kan het elastaan in stretch en skinny jeans beschadigen. Daarom mag je jeans ook nooit in de droger doen.