Natuursteen aanrechtblad schoonmaken met groene zeep
Meng warm water met een scheutje groene zeep. Gebruik een schone, zachte doek en neem het oppervlak af. Droog het blad goed af om de laatste resten zeep te verwijderen. Vlekken kunt u proberen te verwijderen met oud frituurvet of bijenwas.
Gebruik bijvoorbeeld een onderzetter wanneer je iets op de vensterbank zet. Toch vuil geworden? Maak de vensterbank dan schoon met een doek en een sopje (geen bijtende of zure middelen gebruiken!).
Hoe moet je blauwe steen dan WEL reinigen? Dep vlekken meteen droog. Gebruik een pH-neutraal schoonmaakmiddel, bijvoorbeeld Marseillezeep. Laat geen water in de steen trekken, maar droog hem onmiddellijk af.
Dat je natuursteen moet schoonmaken met groene zeep is een fabeltje. Groene zeep geeft namelijk een vettig laagje op de vloer en op lange termijn kan dit zorgen voor strepen en vlekken. Je kunt beter kiezen voor natuursteen 'goudzeep', dit geeft de vloer, bij regelmatig gebruik, ook nog eens een supermooie glans!
Natuursteen schoonmaken met soda
Het antwoord is nee ! Baking soda kan de natuursteen beschadigen. Sommige soorten natuursteen kunt u met soda schoonmaken, andere soorten weer niet. Om dus een heel veilig antwoord te geven is het beter om geen soda te gebruiken als u natuursteen gaat schoonmaken.
De beste schoonmaakproducten voor natuursteen die bijna overal te koop zijn, zijn dus dreft, groene zeep en voor de hardere steensoorten allesreiniger. Om je natuursteen weer te laten glanzen kun je het product gebruiken dat je van je leverancier krijgt.
Schud de natuursteen polish goed voor gebruik. Breng vervolgens HG natuursteen glans polish dun aan met een zachte, niet pluizende doek. Laat de polish drogen en wrijf het oppervlak op met een droge, niet pluizende doek door middel van draaiende bewegingen. Doe dit totdat er een mooie glans ontstaat.
De vlekken insmeren met een beetje waterstofperoxide (2%), dat is verkrijgbaar bij de drogist. Dek het gebied af en laat het middel zo'n 24 uur intrekken. Verwijder het daarna met een natte doek. Is de vlek niet verdwenen, probeer het proces dan nog eens te herhalen.
Kalkhoudend natuursteen, zoals marmer, kan niet tegen zuren. Gebruik in ieder geval geen azijn. Azijn is een schoonmaakmiddel met een te hoge pH waarde voor natuursteen. Azijn kan het natuursteen dus beschadigen.
Bestaande natuursteen vloer of gevel
Het beste kunt u een kleur verdieper aanbrengen als de temperatuur tussen de 12 en 25 graden is. Verwijder eventueel residu met een tissue of een droge pluisvrije doek. Herhaal dit desgewenst nog een keer voor een nog donkerdere uitstraling.
De meeste granieten zijn bij huishoudelijk gebruik bestand tegen de meeste zuren en logen. Ook al is graniet goed bestand tegen de meeste zuren wij adviseren niet het gebruik van producten zoals chloor, schoonmaakazijn, anti-kal(k), allesreinigers en vergelijkbare producten.
Graniet is gevoelig voor bijtende middelen. Wees bij een granieten aanrechtblad dus altijd voorzichtig met bijtende middelen. Voorbeelden van bijtende middelen zijn de meeste bleekmiddelen, ontkalkingsmiddelen en ontstoppingsmiddelen. Graniet is zeer hittebestendig, tenzij het blad erg koud is.
Wat moet je niet doen als je natuursteen wilt schoonmaken? Schoonmaakmiddelen die je beter niet kan gebruiken zijn azijn, groene zeep en glansmiddelen. Gebruik ook geen bleek of kalkreiniger, omdat deze schoonmaakmiddelen te agressief zijn en het natuursteen kunnen aantasten.
Vlekken uit de vloer verwijderen
Het eerste wat u doet is een sopje maken van lauw water en zeepsop. Om verdere vlekken te voorkomen moet u kiezen voor een zeep met een lage pH-waarde. Hiermee kuist u de natuurstenen tegels zo snel mogelijk af.
Het grote verschil hierin is dat de vloerenzeep gebaseerd is op groene zeep. Dit werd vroeger gebruikt als onderhoudsmiddel voor natuursteen / hardsteen. Helaas is het natuurlijk nog steeds maar zeep. Boenzeep wordt gedragen door plantenextracten die de eigenschap hebben de natuursteen / hardsteen te voeden.
De Ph waarde van de schoonmaakproducten
Een Ph waarde van 7 is neutraal, dit zijn dan vaak de allesreinigers. Een ontvetter (ook wel een alkalisch of basisch genoemd) heeft een Ph waarde van 8 of hoger. Een ontkalker heeft daarentegen een Ph waarde van 6 of lager.
Om groene aanslag op een juiste manier van je tegels te verwijderen heeft Lithofin een product genaamd ALLEX. Met Lithofin ALLEX kunnen alle stenen tegel oppervlakken eenvoudig en moeiteloos worden gereinigd. Lithofin ALLEX is een met water te verdunnen concentraat voor universeel gebruik.
Reinig uw tegels met neutrale zeep op basis van lijnolie of marseillezeep, opgelost in lauw water. Het zeepwater zal uw steen voeden en eventuele kleine krasjes verdoezelen. Spoelen is niet nodig. Droog de vloer gewoon af met een in lauw water gespoelde dweil en de klus is geklaard!
Soda is eigenlijk niets anders dat een vrij agressief schoonmaakmiddel. Chemische middelen en de natuur gaan absoluut niet samen. Je tuin is een aaneenschakeling van natuurlijke processen die met elkaar samenhangen.
Aanslag verwijderen zonder schrobben
Meng 5 eetlepels soda en 5 eetlepels groene zeep in een emmer met 10 liter heet water. Gooi de inhoud van de emmer gelijkmatig over het hele terras en verdeel het met een harde bezem over de tegels. Laat het even inwerken en spoel de tegels af met water. De vieze aanslag is weg!
Hoewel je zowel schoonmaak azijn als gewone azijn kunt gebruiken voor je wasmachine, is gewone azijn wel wat milder. Schoonmaakazijn is twee keer zo zuur als gewone azijn, en daardoor agressiever.