Reageer positief op anderen, dat zorgt ervoor dat je ook positiever benaderd zult worden. Geef complimenten en leer complimenten ontvangen. Ben niet jaloers op mensen die vol zelfvertrouwen zijn, maar leer ervan.
Zelfvertrouwen krijg je door negatieve overtuigingen in te wisselen voor positieve opvattingen. Je dient de baas te worden over je gedachten. Je dient ook te accepteren dat daar ook negatieve gedachten en negatieve gevoelens bij zullen zitten.
Oorzaak van onzekerheid
Onzekerheid kan worden veroorzaakt door lichamelijke, sociale, financiële en emotionele factoren en angst. Iemands persoonlijkheid en verleden hebben veel invloed op iemands zelfbeeld.
Voel je spanning, begin dan met rustig en diep adem te halen. Leun wat achterover in je stoel. Lukt het je dan ook nog met een wat lagere, rustige stem te praten dan toon je ontspannen en kom je al meer zelfverzekerd over. Onzekerheid zit ook in woorden.
Symptomen van onzekerheid
Denkt dat iets helemaal goed is of helemaal fout, zonder een middenweg te zien. Vindt dat je absoluut geen fouten mag maken. Jezelf voortdurend vergelijkt met anderen en zij daar altijd beter uit komen. Je alleen richt op wat je nog niet voor elkaar hebt, zelden op wat je al bereikt hebt.
Afgezien van de eerste tijd van verliefdheid, gaat het daarna nooit meer helemaal vanzelf. Je moet er aan werken, er tijd en aandacht aan geven. Alles wat aandacht krijgt wordt groter en daarmee zullen je gevoelens ook weer terugkomen.
Twijfel aan je relatie ontstaat door een samenspel van factoren. Vaak spelen veranderingen in jullie leven samen een rol. Denk hierbij aan het wisselen van baan, werkloosheid, verhuizing, ziekten of psychische problemen.
Zeg de ander niet hoe hij/zij moet denken.
Steun hem/haar liever zoals hij/zij is, en probeer hem/haar aan te moedigen om een betere emotionele gezondheid te krijgen. Als je boos wordt op een vriend(in) om hem/haar van zijn negativiteit af te helpen, reageert hij/zij misschien niet goed.
Focus je niet alleen op jullie relatie, maar ook op je eigen leven. Ga bijvoorbeeld dingen ondernemen met vrienden of ga sporten. Zorg ook dat je afleiding hebt op de momenten dat je onzekerheid (extra) opspeelt. Bijvoorbeeld op het moment dat je partner zonder jou op stap is.
Gevolgen van onzekerheid
Langdurige onzekerheid kan allerlei gevolgen hebben voor je gezondheid, sociale leven, relatie en werk. Onzekerheid kan zich uiten in: minderwaardigheidscomplex, faalangst, depressie, eenzaamheid, schaamte- en schuldgevoel, eenzaamheid, enz.
Wel zijn er een paar terugkerende signalen die je in de gaten kan houden. Volgens Kromwijk-Lub is een van de eerste tekenen van wegkwijnende liefde dat je je steeds meer aan elkaar gaat ergeren. Je gaat elkaar vermijden, in gesprekken wordt er kortaf gereageerd en er is minder interesse in elkaars leven.
Beide geslachten hebben zo hun 'onzekere zones'. Maar goed nieuws: waarschijnlijk vallen ze alleen jezelf op. Vrouwen zijn het meest onzeker over hun buik, billen, dijen en gezicht. Voor mannen is hun gezicht, kruin, buik en de zone rond hun geslachtsdeel een bron van onzekerheid.
Waarom heb je bevestiging nodig? Tussen bevestiging en verwachting zit een dunne lijn. Indien je een gezonde relatie hebt met jezelf is het niet raar af en toe bevestiging te vragen aan je omgeving. Zo kun je voor jezelf bekijken wat een ander had gedaan in een situatie en dit reflecteren naar jouw belevenis.
Als je bindingsangst ervaart vind je het moeilijk om je aan iemand te hechten. Wanneer een contact emotioneel of fysiek gezien te intiem wordt neem je afstand. Contacten blijven vaak oppervlakkig. Je vindt het moeilijk om een commitment aan te gaan en krijgt binnen een relatie al snel een beklemmend gevoel.
Mensen die erg onzeker zijn kunnen last hebben van angst wanneer ze een prestatie moeten leveren, omdat ze denken dat ze zullen falen. Deze specifieke angst die optreedt wanneer men moet presteren, wordt faalangst genoemd.
Bij een beetje onzekerheid is er geen reden om naar een psycholoog te gaan. Als je echt zó onzeker bent of te negatief bent over jezelf dat je sociale leven eronder lijdt, is het raadzaam hulp te zoeken. Door middel van cognitieve gedragstherapie kun je positiever leren denken en doen.