Woont u samen, met of zonder samenlevingscontract? Dan kunt u zelf alles regelen als u uit elkaar gaat. Volg de afspraken uit uw samenlevingscontract. Of maak samen afspraken over bijvoorbeeld uw koophuis, spullen of kinderen.
Als u samenwoont, is uw relatie niet officieel vastgelegd. Er gelden geen rechten en plichten. Fiscaal partnerschap en het krijgen van een partnerpensioen moet u zelf regelen. Als u samen kinderen krijgt, heeft alleen de biologische moeder automatisch het gezag.
In 2021 gingen 2 686 stellen met een geregistreerd partnerschap uit elkaar. Vanaf eind jaren zestig nam het aantal echtscheidingen sterk toe. In 1965 gingen 6 duizend gehuwde stellen uit elkaar, twintig jaar later waren dat er 34 duizend.
Zolang je beiden eigenaar bent van de koopwoning, ben je beiden hoofdelijk aansprakelijk voor de hypotheek. Ook als je niet meer in de woning woont. Als het je partner financieel lukt de woning over te nemen, moet de eventueel nog bestaande hypotheek op zijn/haar naam komen te staan.
Rekenvoorbeeld partner uitkopen
Wil jij je ex-partner uitkopen en is er sprake van overwaarde? Dan zal je de helft daarvan aan je ex-partner moeten betalen. In dit rekenvoorbeeld leggen we je uit hoe dat werkt. Bij een overwaarde van € 150.000 heeft de vertrekkende partner recht op de helft hiervan.
Als je het huis overneemt moet je ook extra registratierechten betalen: de verdeeltaks, in de volksmond ook wel miserietaks genoemd. Was je getrouwd of wettelijk samenwonend? Dan bedraagt deze taks 1% van de waarde van het huis. Voor feitelijk samenwonenden is dit 2,5%.
De winter komt eraan! Voor veel koppels betekent dat het einde van zwoele avonden en fladderende vlinders. Er is zelfs één dag in het jaar wanneer de meeste koppels hun relatie verbreken. De dag dat de meeste stellen de knoop doorhakken valt in de winter.
Hoe lang stelletjes vanaf het daten gemiddeld wachten met trouwen, is 4,9 jaar. Gemiddeld wonen stellen daarvan 3,5 jaar samen, maar de onderzoekers hebben ook nog even op een rijtje gezet hoe lang elke "periode" in een relatie duurt. Daten: 1,4 jaar (17 maanden) voordat stellen gaan samenwonen.
Ook de afname van het aantal mensen dat gelooft, of anderszins door de kerk beïnvloed wordt, zou een rol kunnen spelen. Of is het de verzelfstandiging van de maatschappij. De individualisering waarin iedereen meer egoïstisch nadenkt over het eigen geluk en wat je in het leven wilt bereiken.
Je mag niet zomaar je partner uit de woning zetten als de woning van jullie beiden is. Bij een echtscheiding moeten er afspraken gemaakt worden over de verdeling van de woning. Dit kan betekenen dat één van jullie beiden de woning overneemt of dat de woning verkocht wordt.
Voor de meeste stellen raden we aan om minstens een jaar samen te zijn voordat je gaat samenwonen. Als je een jaar samen bent, heeft de heftige verliefdheid van het begin als het goed is plaatsgemaakt voor stabielere liefdesgevoelens.
Samenwonen levert geen erfrecht
De wet regelt in Nederland niets voor samenwonenden. Dus ook niet dat ze elkaars erfgenaam zijn. Dat wil zeggen dat als van een samenwonend stel er één komt te overlijden, de andere geen erfgenaam is.
Wat kun je nog meer doen? Niemand kan voor jullie de keuze maken om wel of niet uit elkaar te gaan. En welk effect het op jullie kinderen zal hebben, vertelt ook niemand jullie. Uit cijfers blijkt dat het met ongeveer tweederde van de scheidingskinderen na verloop van tijd weer goed gaat.
Signalen dat jullie uit elkaar groeien
Jullie hebben weinig interesse in elkaar. Jullie zijn vooral bezig met jullie eigen dingen, brengen tijd het liefst met eigen vrienden of alleen door en bespreken leuk nieuws of problemen eerder met iemand anders dan met elkaar.
Nederlanders hebben drie keer per maand seks
Uit de laatste monitor van sekskenniscentrum Rutgers (2017) blijkt dat een gemiddelde van twee keer per week voor de meeste mensen niet opgaat. Veruit de meeste 25-plussers hebben niet meer dan drie keer per maand seks. Maar ja, ook dat is zelfreportage.
Het zal geen verrassing zijn, maar mensen in de leeftijd 18-29 jaar hebben de meeste seks. Zij doen het zo'n 112 keer per jaar, wat neerkomt op twee keer per week. Het gaat vanaf daar wel een beetje naar beneden: mensen in de leeftijd 30-39 jaar hebben ongeveer 86 keer per jaar seks, wat 1.6 keer per week is.
Hoeveel seks in lange relatie? De helft van de stellen die langer dan tien jaar samen zijn, heeft in hun relatie langere perioden helemaal geen seks. In het eerste jaar van de relatie heeft 70% van de stellen twee keer per week of vaker seks. Na vijf tot tien jaar is dat nog maar 23% en daarna zakt het terug naar 17%.
Als je een gelukkige relatie hebt, wil je tijd doorbrengen met je partner. Je bent enthousiast voor date-avonden en je kan niet wachten om in de armen van je lover te kruipen. Maar als dat gevoel veel minder wordt en je alleen maar zin hebt om met je andere af te spreken, kan dat einde relatie betekenen.
Hij wil nooit meer seks, zij klaagt over het dopje van de tandpasta, hij komt steeds later thuis van zijn werk en zij praat liever met haar vriendinnen dan met hem. Zo herken je de signalen van een slechte relatie. Volgens psychologen zijn er verschillende signalen die erop wijzen dat het niet goed gaat met de liefde.
Als één van beiden niet meer wil, dan is er eigenlijk al geen sprake meer van een relatie. In ieder geval niet op emotioneel niveau. Als je allebei de wil hebt om er nog iets van te maken, dan kun je zeker vechten voor je relatie.
Als je het huis verlaat, vervallen alle rechten
Indien ten tijde van het huwelijk jullie gezamenlijk eigenaar waren van het huis, blijft dit ook zo in het geval één van beiden het huis verlaat. Het is niet zo dat degene die vertrekt ook het eigendom verliest.
U kunt via de rechter vragen om een zogenaamde 'machtiging tegeldemaking' ex artikel 3:174 BW. Met deze machtiging kunt u zonder de medewerking van de ander, zelf de woning verkopen. Meestal wordt deze machtiging via een kort geding gevorderd, zodat u snel verder kunt.
Als bij een scheiden een van de partners in de eigen woning blijft wonen, zal deze de andere partner moeten uitkopen. Er moet dan een uitkoopsom worden betaald aan de ex-partner. De uitkoopsom wordt berekend uit de waarde van de woning en de daarop rustende hypotheek.