Wist je dat je heel gemakkelijk zelf aquarelverf kunt maken van kleurstoffen en enkele basis ingrediënten? Aquarelverf bestaat namelijk uit niet veel meer dan Arabische gom (binder) en een drupje Ossengal (om de verf beter te laten vloeien). Voeg hieraan een droge kleurstof toe en je hebt waterverf.
Zit er verschil tussen aquarel- en waterverf? Eigenlijk kan ik hier heel kort in zijn: er zit helemaal geen verschil tussen aquarel- en waterverf. Water- en aquarelverf is precies hetzelfde. In Nederland wordt vaak de term waterverf gebruikt als aanduiding voor goedkope verf en aquarelverf voor de kwalitatieve versie.
Aquarelpapier is van Cellulose of katoen gemaakt. Papier wat van katoen is gemaakt, is sterker, kan meer water aan en vloeit beter. Een egaal vlak met aquarel is makkelijker te verkrijgen op papier van katoen. Voorbeelden zijn het mooie aquarelpapier van Arches of het aquarelpapier van Winsor & Newton.
Deze bindmiddelen zorgen voor verschillende eigenschappen. Zo is de droogtijd van olieverf veel langer door de olie, terwijl acrylverf juist snel droogt waardoor je snel kan werken. En omdat acrylverf watervast opdroogt kan je goed laag over laag werken. Aquarel lost weer op met een nieuwe laag waterverf.
Vraagt u zich af: wat is het beste merk aquarelverf? Wat ons betreft werkt u het best met Rembrandt of Van Gogh aquarelverf. Rembrandt aquarelverf is ideaal voor de professional, Van Gogh aquarelverf biedt meer dan genoeg keuze voor de veeleisende amateurschilder.
Persoonlijk raden wij acrylverf aan voor beginners. Acrylverf is zeer gemakkelijk in het gebruik en kunnen op vele manieren worden toegepast. Je kunt de verf in lagen aanbrengen zoals je met olieverf zou doen, of je kunt het glaceren zoals je met een aquarel zou doen.
Nat op Nat.
Bij nat op nat maak je het papier nat voordat je begint te aquarellen. Het vochtige papier zal ervoor zorgen dat kleuren makkelijker in elkaar gaan overlopen. Dit zorgt voor een wat vrijer aquarel schilderij waar de kleuren een beetje hun eigen leven beginnen te leiden.
Door een speciale grondering te maken is het mogelijk om te aquarelleren op doek. Aquarelverf gedraagt zich op doek heel anders dan op papier aangezien de verf niet in het doek trekt maar er op blijft liggen. Het drogen van de lagen duurt dus langer als op papier. Ook de werkvolgorde is anders.
Je kan werk in potlood, houtskool, pastel of waskrijt, aquarel, pen en tempera fixeren met glasheldere, zuivere en niet vergelende acrylharsfixatief. Het is niet goedkoop. Je kan het bestellen via internet en misschien ook bij hobby winkels kopen.
Water lost de verf op en verdunt het tot schildermassa. Maar water zorgt ook dat het papier gaat uitzetten. Dat is lastig bij het aquarel verven. Daarom spannen we het papier op.
De meeste aquarelblokken zijn vervaardigd van 300grams papier, maar u kunt bij DiscountOffice.nl ook 165 grams en 250 grams aquarelpapier bestellen.
Je hebt papier waarbij je een hele groffe textuur hebt, er zitten als het ware ribbels in het papier. Daar moet je echt van houden. Je hebt ook heel glad papier, als Canson Bristol papier. Dit papier is zó enorm glad, dat heel veel tekenaars dit papier heel fijn vinden om een glad resultaat te krijgen.
Aquarel effect
Met verdunde acrylverf kun je een effect creëren, welke overeenkomt met die van aquarelverf. Door acrylverf met veel water te verdunnen zal deze lichter van kleur worden. Hierdoor blijft de ondergrond van het schilderij vaak gewoon zichtbaar.
Welk papier je gebruikt is afhankelijk van het soort kleurpotlood dat je gebruikt. Aquarelpotloden kun je het beste gebruiken op aquarelpapier. Dit is dikker papier en is geschikt voor het gebruik van water.
Aquarelverf droogt zeer snel. Dit heeft het voordeel dat je snel een afgewerkt beeld in je hand kunt houden. Dit betekent echter ook dat latere wijzigingen moeilijk door te voeren zijn.
Ronde penselen zal je waarschijnlijk het meeste gebruiken. Als eigenschap hebben zij dat ze veel verf vast houden, waardoor je bredere penseelstreken en wassingen kan maken. Ook de punt van de penseel kan je heel goed gebruiken voor je preciezere werk. De Chinese penseel wordt ook vaak door kunstenaren gebruikt.
Als je tubes met aquarelverf gebruikt, dompel je natte penseel dan in de kleur die je wilt gebruiken. Breng de verf op je penseel dan met ronddraaiende bewegingen aan op het palet. Voeg meer water toe totdat je een plasje aquarelverf gemaakt hebt dat door je penseel opgezogen kan worden.
Je kunt meerdere technieken gebruiken met waterverven. Zo heb je nat-op-nat waarbij je eerst het papier nat maakt en vervolgens de verf aan brengt, en nat-op-droog waarbij je je verf direct op droog papier aanbrengt. Zeker wanneer je de nat-op-nat techniek gebruikt is het opletten dat je niet te veel water gebruikt.
*WAT KAN IK SCHILDEREN? Begin met leuke dingen en leg de lat niet meteen te hoog. Makkelijke vormen zoals een appel (rond), doos (vierkant), glas (cilinder) zijn een grote uitdaging in het begin. Je kunt hier ook mooie composities van maken en je leert meteen veel over kleurgebruik en lichtinval.
Het is een goede gewoonte om je schilderij te beginnen met de grootste kwast die je vinden kunt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een kwast van 5 á 6 cm breed (groter mag ook). Begin met grote streken en forse bewegingen, zonder hier al te veel over na te denken.