Het vertelt eerlijk en in duidelijke taal wie je bent en wat je brengt. Een goed cv ziet er professioneel uit en bevat de volgende onderdelen. Persoonlijke informatie, je profiel, werkervaring, opleiding en aanvullende informatie, zoals competenties en interesses. (Naast een huisje staat: Persoonlijke gegevens.)
aanvullende elementen. Je cv bestaat minimaal uit de volgende elementen: persoonlijke gegevens, ervaring (werk, stages, nevenactiviteiten, vrijwilligerswerk), opleidingen/cursussen, kerncompetenties en je talenkennis. Aanvullende elementen kunnen je passies/hobby's zijn of bijvoorbeeld referenties.
Oude vaardigheden en certificaten
Skills en vaardigheden die je niet meer onder de knie hebt, horen niet op je cv te staan. Net zoals certificaten die zijn verlopen en die je niet opnieuw hebt behaald.
Op je cv gebruik je de profielschets om wat persoonlijkheid te laten zien aan de recruiter.Je portfolio is daarvan de overtreffende trap. Een portfolio is jouw persoonlijke plek waar je kunt laten zien wie je bent, waar je een passie voor hebt en waar je ambities liggen.
Werkervaring: wat zet je op je cv? Heel simpel gezegd: je relevante werkervaring. De banen waar je écht wat aan hebt gehad zijn de moeite waard om te melden op je cv. Vertel hierbij altijd kort wat jouw taken waren.
Als je geen werkervaring hebt om op je cv te zetten, is het aan te raden om een persoonlijk profiel op te nemen. Het persoonlijk profiel is een kort stukje tekst aan het begin van je cv waarin jij jezelf presenteert: het zegt iets over wie jij bent en wat voor werk je zoekt.
Het persoonlijk profiel is een kort stukje tekst aan het begin van je cv. Het is een profielschets en een inleiding tot je cv waarin jij jezelf presenteert: het zegt iets over wie jij bent en wat voor werk je zoekt. Je plaatst deze korte samenvatting op je cv nà de persoonlijke gegevens en vóór je werkervaring.
Met vaardigheden bedoelen we activiteiten waar je goed in bent. Deze activiteiten zijn aan te leren. Je oefent ze in de praktijk. Vaardigheden die je op je cv zou kunnen vermelden, zijn bijvoorbeeld: MS Excell, Photoshop, JavaScript maar ook: aftimmeren, steigerbouw, stucen of het besturen van een heftruck.
Uw curriculum vitae (cv) is het eerste waar een werkgever naar kijkt. Die neemt daar gemiddeld 9 seconden de tijd voor. Het is dus belangrijk om in die korte tijd indruk te maken met uw cv, zodat een werkgever u uitnodigt voor een sollicitatiegesprek.
Een portfolio bestaat meestal uit: Een cv-deel met persoonlijke gegevens en feiten over je opleiding en werkervaring. Jouw reflectie op je eigen competenties. Een dossier met bewijzen, zoals diploma's, testresultaten, certificaten, producten, etc.
omschrijving van je werkervaring
Maak een makkelijke en scanbare omschrijving van elke baan. Vermeld per baan alleen de basisinformatie. De functietitel, de naam van het bedrijf of de werkgever en de periode dat je er hebt gewerkt. Schrijf daaronder over wat je hebt uitgevoerd en wat je daarvan hebt geleerd.
Als je gaten in je cv hebt, is het verstandig daar een positieve verklaring voor te hebben. Of je die verklaring nou op je cv zet of tijdens het sollicitatiegesprek pas uitlegt, dat maakt niet zo veel uit. In beide gevallen bestaat de kans dat je hierover vragen krijgt.
Het gegeven dat je een rijbewijs hebt, voeg je toe aan de algemene persoonlijke gegevens (personalia) op je cv. Je zet dit dus bij je naam, adres, telefoonnummer, e-mailadres, geboortedatum en nationaliteit. Zet je rijbewijs onderaan het lijstje. Je vermeldt dan de categorie.
Er zijn vele beschrijvingen van skills: Vaardigheden die je nodig hebt om een prestatie te leveren. Een vaardigheid die geleerd wordt door training.
Hard skills zijn vaardigheden die nodig zijn om bepaalde taken en processen uit te voeren, zoals het gebruik van gereedschap, de kennis van vreemde talen en het gebruik van specifieke software en apparatuur. Twijfel je nog aan de hard skills van een werknemer of sollicitant?