Laat je houten planken/lepels nooit in water weken, zet ze niet in de vaatwasser en droog het goed af. Dit zorgt ervoor dat je hout niet splijt en dat de haartjes van het hout niet omhoog gaan staan. Als je het echt wilt desinfecteren, na gebruik van rauw vlees bijvoorbeeld, gebruik dan een beetje (pure) azijn.
Je lepel behandelen met olie
Elke voedingsgeschikte olie komt in aanmerking, zoals lijnolie, walnootolie of zuivere tungolie. Gebruik geen olijfolie, want die wordt plakkerig en trekt vuil aan.
De houten pollepel gebruik je om zonder zorgen in borrelende warme sauzen, stoofschotels en roerbakgerechten te roeren. Maar ook in bakgerechten is de pollepel ideaal. Omdat hout poreus is, zou je denken dat er bacteriën in de lepel komen. Zeker als je de houten lepel door een saus zwiert of door de soep roert.
Leg een houten lepel of spatel over de pan heen als het water kookt en je zult zien dat het niet overkookt. De reden dat het water niet meer overkookt is dat de belletjes barsten waar ze het hout van de lepel raken doordat het hout de wand van de belletjes breekt.
Pollepel zou van 'potlepel' komen, dus een lepel waarmee je in een pot roert. Omdat de 't' van pot moeilijk uit te spreken was in combinatie met de 'l' van lepel, werd het al snel pollepel.
Waarom geen zonnebloem olie, olijfolie en slaolie gebruiken
De belangrijkste reden om het niet te doen is dat het meubelstuk naar verloop van tijd echt smerig word en gaat stinken. Een ander nadeel is dat het heel diep in onbewerkt hout trekt. Als dit begint te stinken krijgt u dit er bijna niet meer uit!
Lijnzaadolie is een beproefd middel voor het impregneren en behandelen van hout. De eigenschappen van de olie zorgen voor een duurzame bescherming tegen weersinvloeden, zoals vocht. Behandeling met lijnzaadolie zorgt ervoor dat hout niet gaat rotten.
Smeer de plank in met citroensap of witte azijn. Strooi hier bovenop (zee)zout en pak een stuk keukenpapier of een schone vaatdoek. Wrijf hiermee het zout en het sap of de azijn over de plank en laat het een kwartiertje intrekken. Zo wordt de snijplank brandschoon.
Maak een sopje met een beetje schoonmaakmiddel en neem het oppervlak voorzichtig af met een doek. Is het hout gelakt of onbewerkt, gebruik dan niet te veel water, anders kan het hout beschadigd raken. Maak het hout vervolgens droog met een schone doek.
Het antwoord is: nee. Een houten snijplank kan niet in de vaatwasser want het hout kan door de vochtigheid en temperatuurverschillen uitzetten, krimpen of scheuren.
Voor het oliën kun je speciale snijplankolie gebruiken, maar arachideolie, druivenpitolie, lijnzaadolie en walnootolie werken ook prima. Let met die laatste olie wel op bij een notenallergie. Olijfolie is niet aan te raden, dan blijft de houten plank te vettig.
De volledige naam van lijnolie is lijnzaadolie. Lijnzaadolie komt uit de vlasplant, deze bloem bevat ongeveer 40% olie. De vlasplant groeit in Europa, Canada en Rusland. Rauwe lijnolie krijg je door deze bloem te persen.
* Het te behandelen oppervlak kun je goed beschermen / impregneren door aan de gekookte lijnolie zo'n 20 % tot 30 % terpentine toe te voegen. De terpentine zorgt ervoor dat het lijnolie diep intrekt. Hoe meer terpentine, hoe dieper de indringing. De terpentine verdampt, waarna het lijnolie achterblijft.
De Parel Lijnolie rauw - Welkoop.
Verwijder waterkringen van hout met zout en water. In een kommetje maakt u een mengsel van één theelepel zout en één eetlepel water, en dit brengt u met een schone doek aan op het hout. Wrijf hier voorzichtig overheen, net zolang totdat de watervlekken volledig verdwenen zijn. Let op!
Verbeterde Houtolie is de beste Meubelolie. Een goede meubelolie voedt en verzorgt het hout niet alleen maar beschermd het hout ook vooral tegen vlekken en gaat bovendien lang mee. Onze Verbeterde Houtolie is dan ook misschien wel de beste meubelolie de markt.
De Osmo TopOil is hét product om houten tafels die gemaakt zijn van houtsoorten zoals eiken, acacia, mango en grenen te behandelen. Dit is dus de perfecte olie voor een eikenhouten tafel. De TopOil is er in verschillende kleuren en glansgraden. De kleurloze variant is te verkrijgen in zijdemat en mat.
Gekookte lijnzaadolie is uitstekend geschikt voor het impregneren van hout om dit te conserveren maar kan daarnaast ook prima gebruikt worden voor het bewaren van kwasten, het oliën van ladders en dergelijke. Lijnzaadolie kan desgewenst verdund worden met Terpentijnolie.
Terpentijnolie is het natuurlijke en correcte oplosmiddel voor het verdunnen en oplossen van natuurlijke soorten olie en was. Het wordt Terpentijnolie genoemd om zo het onderscheid duidelijker te maken met Terpentine.
Hoe lang moet lijnzaadolie drogen? Rauwe lijnolie heeft een droogtijd van een week. Gekookte lijnolie heeft ongeveer een dag nodig om te drogen.
Breng de (Restol of Koopmans) olie onverdund of verdund aan op het hout (dit wordt op de verpakking aangegeven). Schilder het hout altijd met de nerf mee, veeg druppels direct weg. Na de eerste laag moet je het hout 24 uur laten drogen.
Hoeveel lijnzaadolie mag je per dag? Het is verstandig om niet meer dan 1 à 2 eetlepels lijnzaadolie per dag te verwerken in je eten. Als je meer dan 45 gram lijnzaad per dag binnenkrijgt, kan dat schadelijk zijn voor je gezondheid.
Rauwe lijnolie wordt veel gebruikt als grondstof voor grondverf, stopverf en kit. Vanwege de minder goede droging ten opzichte van andere soorten lijnolie, is rauwe lijnolie juist uitermate geschikt voor het bewaren van gebruikte verfkwasten.
Bijenwas geeft een beschermende laag op het hout, het geeft bescherming tegen vuil en vocht en is waterafstotend, het laat het licht met het hout spelen, geeft het een lichte zijdeglans en daardoor diepte.