In het voorjaar, voor de bloei, bemest je magnolia met een organische meststof.Om de bloei te stimuleren kun je in de zomer (juni) de boom ook nog licht bemesten. Je kunt hiervoor goed rododendronmest gebruiken. Net zoals rododendrons houden magnolia's van een zure bodem.
Kan zijn dat je een geënt exemplaar hebt waarbij de ent is afgestorven en de onderstam is gaan uitlopen. Onderstammen zijn bijna altijd zaailingen en de tijd die een zaailing nodig heeft om de eerste bloemknoppen te maken is soms tamelijk lang. Andere mogelijkheid is dat jouw magnolia een verkeerde standplaats heeft.
De magnolia reageert gevoelig op een te droge of een te natte bodem. Droogte heeft het gevolg dat de bladeren geel verkleuren en niet meer groeien. Een te natte bodem bevordert schimmelziektes. Bij zandbodems is het raadzaam voor het planten, rijkelijk humus of compost toe te voegen.
De magnolia boom is een sterke struik die maar weinig verzorging nodig heeft. Regelmatig ieder jaar wat tuinturf of zelfgemaakte compost is wel voldoende. Omdat de magnolia geen echt stevige wortels heeft, is het gebruik van boompalen zeker aan te raden. De struik heeft maar weinig last van ziekte en parasieten.
De Magnolia kun je het beste planten op een plek waar veel zon komt. Ook mogen ze ook geplant worden op een plek waar het halfschaduw is, maar in ieder geval niet op het noordoosten van de tuin. De Magnolia heeft namelijk echt lekker veel zon nodig om goed te bloeien. Daarnaast houdt deze boom niet van veel wind.
De magnolia bloeit vroeg in het voorjaar, april/ mei. Pas na de bloei verschijnen de donkergroene, glimmende bladeren. De soorten die hun blad verliezen bloeien zelfs al wat eerder omdat na de bloei meteen het blad wordt gevormd. De bloemen kunnen wel 40 centimeter groot worden en zijn roze, wit, purper of geel.
Hoe magnolia voeden? Zorg ervoor dat je de magnolia ook elk voorjaar een beetje voeding geeft. De boom onttrekt gedurende het jaar veel voeding uit de bodem en die reserves moeten aangevuld worden. Dat doe je het beste met DCM Meststof Rhodo, Hortensia & Azalea.
De Magnolia heeft, naast bescherming tegen nachtvorst, weinig verzorging nodig. Het is wel goed om jaarlijks wat tuinturf of zelfgemaakte compost rond de struik te strooien. Ook het gebruik van boompalen is aan te raden om de niet zo stevige wortels te beschermen.
Zonnig, verlangt een plekje in de zon en verdraagt zomerse warmte redelijk, mits de standplaats voldoende vochthoudend is. Kan bij nachtvorst in april-mei schade oplopen. Deze plant is in haar jonge jaren eenvoudig met allerlei vaste planten te combineren. Later alleen nog maar met 'bosrand' en 'bosplanten'.
Lang niet iedereen weet dat er ook Magnoliabomen zijn die zelfs twee keer in een jaar een korte tijd bloeien. De Liliflora Nigra bloeit één keer in het vroege voorjaar (maart/april), en de tweede keer later in de zomer. De tweede keer soms zelfs ook nog eens in een andere kleur, zoals paars!
Het beste moment waarop je Magnolia kunt snoeien is in het voorjaar/begin mei, net na de bloei. Snoei deze boom alleen als het echt nodig is. En snoei nooit in het najaar. De nieuwe knoppen van Magnolia verschijnen al rond september/oktober aan de boom.
Een volwassen Beverboom hoeft u alleen water te geven in extreme droogtes of tijdens een hittegolf. Zorg er bij het water geven voor dat de kluit doet nat wordt en dat het water de grond in trekt en niet zijwaarts afloopt. Af met al is de Beverboom of Magnolia een prachtige toevoeging aan elke tuin.
Een Magnolia is een prachtige plant die maar kort bloeit en het liefst in de schaduw zich laat volgroeien. In het voorjaar zal de plant zich rijk vullen met grote, witroze, geurende bloemen.
Vocht. Omdat magnolia niet zo diep wortelt, is het belangrijk dat de grond niet te snel uitdroogt. Als je de boom plant is het verstandig om tuinturf door de grond te mengen, dat houdt het vocht beter vast. Ook daarna kun je af en toe wat tuinturf rondom de stam van de boom verspreiden.
Magnolia's houden niet van wind en staan graag in de zon. Snoeien kun je een magnolia het beste vlak na de bloei, maar eigenlijk is snoeien amper nodig.
Alle magnolia's groeien vanzelf in een mooie, karakteristieke vorm, snoeien is eigenlijk niet nodig. Het is wel mogelijk om Magnolia soulangeana jaarlijks direct na de bloei sterk te snoeien als het nodig mocht zijn.
De mooiste gele zijn 'Daphne', 'Elizabeth' en 'Gold Star', met erg mooie, lichtgele sterbloemen. De beste periode om te planten is oktober-november of vanaf midden mei. Graaf een plantgat dat twee keer zo breed maar even diep is als de wortelkluit.
De meeste Magnolia´s zijn bladverliezend maar er zijn ook prachtige bladhoudende soorten. Deze laatste worden in ons klimaat meestal als (grote) kuipplant gehouden. De bladverliezende soorten bloeien in het voorjaar. De vroegste bloeien reeds in maart, nog voordat het blad aan de twijgen verschijnt.
Gewone beverboom – Magnolia x soulangeana
Een van de oudste exemplaren van Nederland met een zeer brede kroon staat in het Wageningse Bassecourt en is ongeveer 150 jaar oud. Het is eigenlijk een grote struik die altijd laag vertakt is en zeer breed kan uitgroeien. Hij bloeit vroeg en vormt maar weinig vruchten.
In principe is het niet nodig om een Magnolia te snoeien. Dood hout kan echter wel verwijderd worden, dat geldt ook voor kruisende takken of slecht geplaatste takken. Ook is het aan te raden het hart van de struik open te houden.
De magnolia heeft snel last van nachtvorst. Wij adviseren u de boom tegen vorst te beschermen door bijvoorbeeld een stuk vitrage over de takken met knoppen te bevestigen.
Deze Magnolia groeit circa 30cm per jaar. Het eerste jaar moeten alle tuinplanten zich settelen, in het tweede jaar zal de struik sneller groeier. Magnolia soulangeana Om een goede groei te krijgen is het raadzaam om naar de (voeding in) grond te kijken. Een bodemverbeteraar is misschien wel aan te raden.
De Magnolia is een prachtig bloeiende heester en wordt in het Nederlands Beverboom genoemd. Deze struiken vallen vooral op in het vroege voorjaar, wanneer ze bloeien met de opvallende grote tulpachtige of stervormige bloemen in wit, roze of paars.