Vuistregel: begin boven
Van onderen! Er is één regel heel erg belangrijk bij efficiënt schoonmaken en dat is: begin boven. Dat betekent boven op zolder beginnen, maar ook bovenin alle kastjes en planken. Stof kan dan lekker naar beneden dwarrelen zodat je dit op het laatst allemaal makkelijk kan stofzuigen.
Badkamer – 20 minuten
Denk hierbij aan kalkaanslag en vieze schimmels. Dus de spiegels en de douchewand met een ruitenreiniger schoonmaken, met een allesreiniger de wasbak en het bad schrobben en de kranen en de douchekop met antikalk bewerken. Tot slot nog de vloer dweilen en je hebt een heerlijk frisse badkamer.
De WC moet minimaal eens per week worden schoongemaakt. Afhankelijk van het aantal personen waarmee je in huis woont, moet de WC vaker schoongemaakt worden. Een keer per week is genoeg als je op jezelf woont of met z'n tweeën. Woon je met meer personen, dan adviseer ik de WC twee keer per week schoon te maken.
Denk aan het weer, vogelpoep, ronddwarrelend zand en stof, of andere aanslag. Daarom is het aan te raden in ieder geval elke 6 tot 8 weken de ramen buitenshuis schoon te maken. Binnenshuis voldoet eens in de twee tot vier maanden voor de meeste huishoudens.
Gemiddeld moet je twee keer per week dweilen om het huis lekker schoon te houden. Zelfs als je alleen woont en de boel niet zo vies maakt, is een gemiddelde van twee keer aan te raden. De vloer komt zonder dat je het ziet vol te liggen met stof, roetdeeltjes en andere viezigheid die je mee naar binnen neemt.
“Wanneer het water warm is verdampt het sneller en blijven zeepresten van het schoonmaakmiddel achter op de vloer. Deze resten zorgen ervoor dat er strepen komen en de vloer gaat plakken. Beter is het om koud water te gebruiken met daarin een klein beetje reiniger.”
Wanneer je een lange tijd niet schoonmaakt, lucht of spoelt gaan de schimmels groeien. En dat kan schadelijk zijn voor je ademhaling en huid. (Zorg dat je na het douchen de ruimte goed laat luchten, of de ventilator aanzet. Maak je wastafel en wc minstens eenmaal per week schoon.)
De meest genoemde bedragen die mensen betalen voor hun schoonmaakster liggen tussen de 10 euro tot 15 euro per uur. Dan ben je al snel gedekt als je alles berekent en uitgaat van het minimumloon van om en nabij de 9 euro. (Voor het precieze minimumloon, kijk hier.)
De exacte schoonmaaktijd hangt af van jouw woning, jouw wensen en het werktempo van de werkster. Wat kan een schoonmaakhulp doen in 2 of 3 uur per week? In 2 of 3 uur per week kunnen doorgaans alle basistaken zoals stofzuigen, afstoffen, dweilen, het schoonmaken van de keuken en badkamer uitgevoerd worden.
Toch raden wij het niet aan om Dreft te gebruiken als reinigingsmiddel voor ramen wassen en dat brengt ons bij de nadelen. Dreft is zeer geconcentreerd en je hebt er veel water bij nodig om het te verdunnen. Voor de ramen buiten is een beetje knoeien met water geen probleem maar voor binnen niet altijd handig.
Maar hoe vaak maak je de badkamer nou écht goed schoon? De gouden regel is één keer in de week. Het schoonmaken van het douchegordijn, de voegen en de douchekop kan gerust één keer per maand of kwartaal.
Wat is osmosewater? Osmosewater is water dat vrij is van alle mineralen, virussen, medicijnen, zware metalen, bacteriën, pesticiden en vuildeeltjes. Het is water in zijn puurste vorm. Glazenwassers en schoonmaakbedrijven gebruiken osmosewater omdat de kans op strepen en vuilresten hierdoor kleiner is.
Kalkaanslag in de WC
Het zuur wat in cola zit is een effectieve verwijderaar van (kalk)aanslag. Giet een blikje leeg in de wc, laat het minimaal een uurtje intrekken, borstel je wc even flink na en spoel vervolgens de wc door. De kalkaanslag dankzij de cola als sneeuw voor de zon verdwenen.
Maak een sopje van heet water en schoonmaakazijn of biotex en ga met een schuursponsje over de voegen heen. Goed afspoelen met heet water. Op deze manier zul je de urinelucht in het toilet verwijderen.
De badkamer is één van de meest vieze plekken in je huis. Er groeien bijvoorbeeld duizenden bacteriën en schimmels in het toilet. Om deze kleine indringers op afstand te houden, kun je een teentje knoflook in het toilet leggen.
Wekelijks moet je je keuken schoonmaken. Hierbij gaat het niet om het grondig reinigen van elk kastje of apparaat, maar om het netjes en fris houden van ruimte waar je je eten bereidt. Maak met een sopje het aanrecht, fornuis, de wasbak en wandtegeltjes schoon.
Een schone koelkast is beter voor de voedselveiligheid en het energieverbruik. Ook voorkom je zo dat er nare geurtjes ontstaan. Maak je koelkast daarom 1 keer per 3 maanden uitgebreid schoon.
"Mensen denken dat ze chloor, bleek en andere middelen nodig hebben om iets schoon te krijgen. Chloor ontsmet wel een toilet, maar maakt niet schoon en ontkalkt ook niet. Een sopje met soda maakt wel schoon en ontvet en een scheut schoonmaakazijn ontkalkt het oppervlak."