Een van de effectieve manieren om helder ijs te krijgen, is door water te koken voordat het invriest. Kokend water verdrijft de opgesloten lucht en andere onzuiverheden waardoor het ijs helder wordt.
Dit komt doordat een ijsblokje niet gelijkmatig aanvriest: eerst bevriest de buitenkant en dan pas de kern. Water zet uit als het bevriest en daardoor krijg je barstjes in het buitenste laagje en dus troebele ijsblokjes.
Ze zien er zo uit omdat het water waar de blokjes van zijn gemaakt van buiten naar binnen is ingevroren. Dit betekent dat allerlei onzuiverheden, zoals opgeloste mineralen en gassen, tijdens het kristallisatieproces naar het midden van het ijsblokje zijn geduwd.
IJs bestaat dus hoofdzakelijk uit waterdeeltjes in een bevroren toestand. Luchtbelletjes of andere stoffen die in het water opgelost zijn, kunnen ook mee bevriezen. Vloeibaar water is doorzichtig van kleur, dus je zou verwachten dat het ijs ook kleurloos en doorzichtig is. Dit is dus niet altijd het geval.
Kokend water voor ijsblokjes
Hoe warmer het water dat je in de ijsblokjes vorm doet, hoe sneller het zal bevriezen. Giet water dat net van de kook af is in de vorm, schuif het bakje voorzichtig in de vriezer en je zult verbaasd zijn van de snelheid.
Laat uw ijsblokjes langzaam bevriezen
Door water te koken voordat u het invriest, kunt u wat van die lucht verwijderen, maar het vriesproces vertragen kan nog verder helpen. Er zijn een paar manieren om dit te doen, als u een vriezer hebt met een temperatuurregeling, kan het zo eenvoudig zijn als de temperatuur hoger zetten.
Je ijsblokjes bijven mooi helder als je water gebruikt dat meerdere keren is gekookt. Hierdoor verdrijf je de zuurstof uit het water. Laat het wel eerst - afgedekt - afkoelen voordat je je ijsblokjesvorm vult en invriest.
In een typische thuisvriezer wordt water omgeven door ijskoude lucht, waardoor ijsblokjes van buiten naar binnen bevriezen . Hierdoor worden luchtbellen en mogelijk onzuiverheden naar het midden van het ijsblokje gedwongen om als laatste te bevriezen, waardoor ijs een troebel uiterlijk krijgt. De aanwezigheid van lucht in een ijsblokje kan het ook een "vreemde" smaak geven.
Een van de effectieve manieren om helder ijs te krijgen, is door water te koken voordat het invriest. Kokend water verdrijft de opgesloten lucht en andere onzuiverheden waardoor het ijs helder wordt.
IJs ziet er wit uit als het ingesloten luchtbellen en mineralen bevat . Enkele van de meest voorkomende onzuiverheden in water zijn mineralen zoals calcium en magnesium, evenals sediment. Als deze dingen bevriezen, komen er gassen vrij, waardoor er luchtbellen ontstaan en ijs soms krimpt.
Of je het nu maakt met kraanwater of gedestilleerd water, helder ijs smaakt gewoon beter . Omdat het puur water is zonder de extra lucht, neemt het geen "vreemde" smaken op uit je vriezer thuis, zoals troebel ijs dat wel kan.
Hoe je dat bereikt? Wij hebben een simpel trucje: kook het water eerst en giet het kokende water (eventueel een paar minuutjes laten afkoelen) in je ijsblokjesvorm. Het resultaat: geen ijsblokjes met een wirwar van wit en doorzichtig, maar perfecte clear cubes. Mooi als je een speciale cocktail wil serveren.
Vuile ijsmachinefilters creëren verontreinigd ijs
Die lucht bevat stof, vuil en pollen . Ja, er zitten filters in uw machine, maar geen enkel filter vangt 100% van het stof en de huidschilfers op die het verzamelt. Filters moeten regelmatig worden schoongemaakt. Als ze niet worden schoongemaakt, laten ze steeds meer vuil binnen.
Het gebruik van gekookt of dubbelgekookt water om helder ijs te maken is een mythe. De enige manier om perfect heldere ijsblokjes te maken is door middel van directioneel invriezen . Gekookt water helpt lucht en onzuiverheden uit water te verwijderen en leidt tot ijs dat helderder is dan standaard keukenijsblokjes, maar niet kristalhelder.
Een dunne ijslaag zonder luchtbelletjes laat vrijwel alle licht door zonder dat het verschil in golflengte echt belangrijk wordt. Daardoor lijkt dat ijs doorzichtig. Hoe meer luchtbelletjes er in het ijs zitten hoe witter ook het ijs er uit gaat zien.
Als ijs helder is, komt dat doordat er geen luchtbellen in zitten. Veel ingesloten lucht zorgt ervoor dat een object er wit uitziet. U hebt misschien opgemerkt dat uw ijsblokjes er meestal troebel en ondoorzichtig uitzien in het midden . Het water uit uw kraan bevat opgeloste gassen en mineralen.
Het enige wat u nodig hebt is een ijsblokjesvorm (bij voorkeur eentje met grote compartimenten) en een handvol extra ingrediënten. Fruit, kruiden en eetbare bloemen kunnen allemaal worden ingevroren – vul het gewoon aan met gefilterd water, of water dat is gekookt en afgekoeld , om ervoor te zorgen dat uw ijsblokjes mooi helder zijn.
Je bewaart je ijs best zo koud mogelijk, dus je zet de temperatuur van je diepvries best op minstens -17 graden Celsius. Heb je geen thermometer in je vriezer, kies dan gewoon de koudste setting.
De truc om ijs zachter te maken
De enige handeling die wél werkt, is je ijs een halfuurtje van tevoren in de koelkast te plaatsen. Dit zorgt voor een minder groot temperatuurverschil, waardoor het ijs gelijkmatig zacht wordt.
Belangrijkste punten. IJs bevriest troebel door onzuiverheden en lucht die in het water vastzitten, die naar het midden worden geduwd als ijs van buiten naar binnen wordt gevormd. Transparant ijs, zoals zwart ijs of ijs dat in gespecialiseerde machines wordt gemaakt, vormt zich langzaam en met minder onzuiverheden , waardoor het helder kan bevriezen.
Troebele ijsblokjes zijn een normaal verschijnsel, voornamelijk veroorzaakt door opgeloste mineralen en ingesloten lucht in de blokjes . Als uw ijsblokjes een melkachtig wit uiterlijk hebben, is dit doorgaans geen indicatie van een probleem met uw koelkast.
Frosted glass en ice zijn bijvoorbeeld doorschijnende objecten . Dit betekent dat licht er niet altijd in een rechte lijn doorheen gaat.
Je hebt een bak naar keuze nodig (let op het materiaal en de grootte) en schoon water. Vul die bak vervolgens met water tot het niveau dat je nodig hebt voor de grootte van de ijsblokjes. Zet de bak een paar uur in de vriezer. Je kunt af en toe blijven controleren of de blokken klaar zijn.
De dichtheid van ijs is vergelijkbaar aan die van wodka, waardoor de blokjes niet blijven drijven. Het glas met de drijvende ijsblokjes is dus gevuld met water. Mochten ze toch beide blijven drijven, dan zullen de ijsblokjes zich in het glas met wodka voor een groter deel onder het wateroppervlak bevinden.
Een verwarmingselement verwarmt de ruimte kortstondig als de ijsblokjes klaar zijn om te voorkomen dat ze aan de machine blijven plakken.