Gips onderhouden doe je door het in te smeren met een papje van aardappelmeel en water. Laat dat papje goed opdrogen en borstel het poeder daarna weg. Samen met het papje verdwijnt ook het vuil.
Kies voor soda, ammoniak of bleekmiddel. Daarnaast een spons, emmer met water, een trapje en een droge doek. In plaats van een trapje kun je ook een spons op een steel gebruiken. Dit werkt vaak nog sneller ook.
Het schoonmaken van je plafondplaten is niet heel ingewikkeld. Net als een plafond met stucwerk zijn een spons, wat kraanwater en een licht sopje voldoende om de klus te klaren. Gebruik geen chemische of bijtende chemische schoonmaakmiddelen, dit kan de kleur van je plafondplaten aantasten.
Doe een heel klein scheutje chloorbleekmiddel of bleekwater (50 cl op een liter) in een emmer en meng dit met water. Dep vervolgens op de schimmelplekken en laat dit kort inweken. Verwijder vervolgens met water en maak het plafond schoon zoals hierboven, met een klein beetje soda.
Voor het reinigen van stucwerk kan je het beste gebruik maken van een doek die niet pluist, een spons of een borstel. Zeker wanneer je stucwerk met korrel reinigt is het handig om een borstel te gebruiken. De borstel die we aanraden zijn een nagelborstel of schrobborstel.
Ontvetten. Voordat je het plafond gaat witten is het belangrijk dat het plafond ontvet wordt. Dit kun je doen door in een emmer water een scheutje ammoniak in te doen en het plafond daarna af te doen met een doek of spons. Hierdoor wordt het plafond stofvrij, vetvrij en is het klaar om het plafond te witten.
Vlekken op een witte muur kunt u aanpakken met een beetje tandpasta. Tip de plekken aan met een vochtige doek en een beetje tandpasta. Vaak trekken de vlekken dan vanzelf weg. Dep eventueel na met een licht vochtige doek of spons.
Door het voorstrijken van het plafond met voorstrijkmiddel (bv.Brander Isofix) wordt de zuigende werking van het plafond grotendeels opgeheven. Dit zorgt bovendien voor een betere hechting van de verf op de ondergrond. Dat is de eerste stap die strepen in schilderwerk helpt te voorkomen.
Met groene zeep kunt u de nicotineaanslag verwijderen van gladde oppervlakken. Maak een mengsel van warm water en groene zeep, van bijvoorbeeld Driehoek, en gebruik een schone doek of een zachte spons om dit aan te brengen op het oppervlak.
Nicotine aanslag verwijderen plafond
Het reiningen doe je dus met een sterke ontvetter zoals PK Cleaner of Universol. Gebruik geen huis, tuin en keuken reiningingsmiddelen, want daar zitten vaak glansmiddelen en dergelijke in, waardoor er geen optimale hechting ontstaat voor de nieuw aan te brengen verf.
Je kunt nicotine aanslag verwijderen door gebruik te maken van ammonia, maar liever nog met een ammoniakvervanger als schoonmaakmiddel. Ook binnen ons assortiment zijn passende producten voor deze klus te vinden.
Sterk vervuilde muren reinig je met een goede ontvetter of ammoniakwater (1 deel ammoniak op 9 delen water). Laat goed drogen.
Schoonmaken met ammoniak
De verhouding is 10 liter water met 1 liter ammoniak. Roer dit grondig door elkaar en neem een antistatische doek en dompel hem in het mengsel. Nu kun je ontvetten. Na het ontvetten neem je een schone doek en lauw water om de oplosmiddelen te verwijderen.
Wijze van reiniging; Neem een emmer met handwarm water ( max 40°C) met daarin groene zeep. Reinig het oppervlak met een spons of doek onder lichte druk met rechte ( geen draaiende ) bewegingen. Droog het oppervlak met een droge doek.
Wanneer je een muur gaat schilderen is het belangrijk dat je altijd 'nat in nat' werkt. Dit betekent dat je verder werkt vanuit de baan die je als eerst hebt aangebracht. Begin dus niet aan de ene kant van de muur om vervolgens verder te gaan aan de andere kant. Zo voorkom je strepen en aanzet vorming.
Hoe vaak je je plafond moet schilderen, hangt af van de functie van de ruimte en hoe je er in leeft. Wordt er binnen gerookt? Dan krijgt je plafond sneller een gele gloed. En een vochtige ruimte maakt je plafond eerder grauw.
Hoe gebruik je St Marc
Voor ontvetten is vaak 1 dopje St Marc in een kwart liter water voldoende sterk om goed te kunnen ontvetten. Gebruik een witte doek zodat je kunt zien of de kast nog afgeeft. Blijf doorgaan tot je doek wit blijft. Als je alles goed schoon hebt gemaakt neem je de kast af met alleen water.
Als je van een donkere muur naar licht gaat, gebruik je idealiter een gewone muur voorstrijk/primer. Dit zorgt ervoor, dat de oude, donkere kleur minder makkelijk door de nieuwe laag heen komt. Heb je hier om wat voor reden dan ook geen zin in, en wil je liefst meteen aan de slag, bereid je dan voor op meerdere lagen.
Voor de hardnekkigste vlekken kun je het beste gebruik maken van warm water met afwasmiddel of opgelost soda. Ook op afwasbare verf kun je voor stiften en kleurpotloden het beste een gum gebruiken. Heb je te maken met vocht en/of schimmelplekken? Dan kun je het beste gebruik maken van water met javel of ammoniak.
Het verwijderen en behandelen van vochtplekken
Ontdekt u vochtproblemen dan is het van belangrijk dat u de kern van het vocht laat stoppen door een ervaren vochtbestrijder. In de meeste gevallen zullen de vochtplekken dan zelf opdrogen en verdwijnen omdat de toevoer aan vocht gestopt is.
Technisch gesproken kun je vochtplekken op de muur overschilderen of schimmel in de badkamer overschilderen, maar dit raden we ten strengste af tenzij je de oorzaak van het probleem hebt aangepakt.
Watervlekken zijn van de stoffen meubels te verwijderen met behulp van schoonmaakazijn. Meng in een spuitfles een half kopje azijn met twee kopjes water en breng dit aan op de vlek. Werk van buiten naar binnen.