Hoe hang ik mijn wimpel op? Vlag en wimpel worden op dezelfde manier gehesen. los van uw kikker en knoop 1 zijde van het touw aan de bovenzijde van uw wimpel of vlag en de andere zijde van het touw aan de onder- zijde van uw wimpel of vlag. de onderzijde van uw wimpel of vlag en hijs de wimpel of vlag omhoog.
Hijsbaar of zonder stokje houdt in dat er geen dwars stokje aan zit. De wimpel is nu op dezelfde manier gemaakt als bij een vlag, d.w.z. met koord en lus. Aan de kopse kant wordt een band gestikt met een bindlijn welke bovenin een lusje heeft voor het vlaggentouw.
Doorgaans wordt de wimpel horizontaal opgehangen aan de vlaggenmast, maar het is ook mogelijk om deze verticaal aan de mast te bevestigen.
Gebruik oranje wimpel
Op Koningsdag en op de hierboven vermelde verjaardagen van leden van het koninklijk huis wordt de vlag met oranje wimpel gevoerd. Bij alle andere bijzondere gelegenheden zoals Bevrijdingsdag en Dodenherdenking wordt de Nederlandse vlag gehesen zonder oranje wimpel.
Wimpels zijn er in vele soorten en maten. Een specifiek type wimpel is de rood-wit-blauwe wimpel. Deze wimpel, die de Nederlandse wimpel heet, is een stijlvol product. Met haar langwerpige vorm die uitmondt in een punt of zwaluwstaart, wappert de Nederlandse wimpel hoffelijk in de lucht.
Over het algemeen geldt dat wanneer een officiële vlagdag op een zondag valt, het meestal een dag later gevierd wordt en daarom gaat ook een dag later de vlag uit. Dodenherdenking (4 mei) en Bevrijdingsdag (5 mei) zijn uitzondering op deze regel.
Volgens het protocol van de vlagregels mag een vlag niet in het donker buiten hangen uit respect voor de vlag, die moet je niet in het duister laten hangen. Wat daarnaast meespeelt is het feit dat de driekleur van de vlag dan niet meer zichtbaar is.
Het omkeren van de vlag werd vanaf de 16e eeuw in de scheepvaart gebruikt om aan te geven dat een schip in nood was. Op zee gold dit als een bekend noodsignaal. Het gaf een signaal aan andere schepen dat er hulp nodig was.
Met een vlagcorrector set blijven je vlaggen mooi naar beneden hangen. Je vlaggen draaien zich niet meer om de stok. Door de vlagcorrector, die zelf dan weer omdraait, komt de vlag snel weer mooi naar beneden te hangen.
Vlag uit bij bijzondere gebeurtenissen
Bijvoorbeeld om slachtoffers te herdenken van een (inter)nationale ramp. Op Koningsdag en de verjaardagen van de Prinses van Oranje, Koningin Máxima en Prinses Beatrix wordt de vlag uitgestoken met oranje wimpel.
U mag altijd de vlag uithangen. Bijvoorbeeld bij een feestelijke gebeurtenis als een huwelijk of het slagen voor een examen. Ook halfstok vlaggen bij een overlijden mag. Er is geen wet die vlaggen verbiedt of bepaalt hoe u moet vlaggen.
Er is geen wet die vlaggen verbiedt, en ook geen wet die bepaalt wanneer het genoeg geweest is. Je bent nooit strafbaar als je de vlag uithangt. Tot wanneer je hem laat hangen, is dus helemaal aan jezelf.
Waarom een wimpel? Aan een vrijstaande vlaggenmast wordt soms een wimpel gehesen als er geen andere vlag hangt. Zo'n wimpel mag, in tegenstelling tot een vlag, dag en nacht gehesen blijven. Een vlaggenmast met een wapperende vlag of wimpel in top geeft uw bezoekers en gasten een warm en welkom gevoel.
De vlag van Sleeswijk-Holstein is een blauw-wit-rode horizontale driekleur en is sinds de 19e eeuw een van de symbolen van Sleeswijk-Holstein. Sinds 1949 heeft de vlag een officiële status. De Landesdienstflagge is dezelfde vlag, maar dan met het wapen van de deelstaat in het midden.
Luxemburg (land)
De vlag van Luxemburg is vrijwel identiek aan de vlag van Nederland. Het enige verschil is de kleur blauw. Die van Luxemburg is lichter dan het kobalt van Nederland. De Luxemburgse vlag is echter niet op de Nederlandse vlag gebaseerd, maar op de kleuren van het Luxemburgse wapen.
Vroeger werd een vlag die de grond wel raakte verbrand. Tegenwoordig is dat niet meer het geval. De vlag kan dan gewoon gewassen worden. Het doek wordt wel verbrand wanneer het opzettelijk wordt misbruikt.
Een vlag die halfstok wordt gehangen is een (nationale) vlag die niet aan de top van de vlaggenmast, maar slechts tot ongeveer de helft of 2/3 van de hoogte wordt gehesen en daar uitgehangen. Dit is een teken van rouw. Symbolisch hangt de onzichtbare vlag des doods boven de vlag die halfstok is gehangen.
Elke vlag moet bij zonsondergang worden neergehaald en eventueel bij zonsopgang weer worden gehesen. Alleen wanneer een landenvlag aan beide zijden door schijnwerpers wordt belicht mag deze na zonsondergang blijven hangen.
In heel Nederland hangen vandaag de vlaggen halfstok. Hiermee tonen we van zonsopgang tot zonsondergang ons respect en medeleven met de slachtoffers van de aanslagen en hun nabestaanden. Ook in het Midden-Oosten bij ATFME is de Nederlandse vlag halfstok gehangen.
Op 15 augustus wordt er gevlagd ter nagedachtenis aan het formele einde van de tweede wereldoorlog in 1945. Terwijl in Europa in mei al een einde kwam aan de tweede wereldoorlog duurde de oorlog in Azië, en daarom ook Nederlands-Indië, nog tot in augustus.
Laatste zaterdag in juni: Veteranendag. 15 augustus (16 augustus): Bevrijding van toenmalig Nederlands-Indië 3e dinsdag in september: Prinsjesdag (alleen in Den Haag) 7 december (8 december): Verjaardag prinses Catharina-Amalia.