In een goede wijnkelder heerst een stabiele temperatuur van tussen de tussen de 10 en 14°C, de luchtvochtigheidsgraad ligt er tussen de 60 en 80%, het is er geurvrij en goed geventileerd, donker en vrij van trillingen. Vrijwel geen enkele kelder zal aan alle vereisten voldoen.
Wijnkelder laten bouwen en de kosten
Laat je je wijnkelder bouwen dan zijn daar natuurlijk wel wat kosten aan verbonden. Voor de bouw van een kelder inclusief inrichting moet je rekenen op een bedrag van tussen de 10.000 en 30.000 euro.
Wij adviseren om de kelder absoluut niet te isoleren. De kelder heeft namelijk van nature al een constante temperatuur. Daarentegen dient de begane grondvloer, boven de kelder, wel geïsoleerd te worden. Wanneer dat niet gedaan wordt, kan de begane grondvloer warmte uitstralen naar de kelder.
Te droge lucht leidt tot inkrimpende kurken, te vochtige lucht leidt tot schimmelvorming in uw kelder, met als gevolg 'zwetende kurken' en beschadigde of uiteindelijk onleesbare etiketten. Om het vochtgehalte naar beneden te krijgen, worden ook wel richeltjes in een wijnkelder voorzien van grind.
Het aantal flessen bepaalt voor een groot deel of u een ruimte gaat ombouwen tot wijnkelder (of wijnkamer) of dat u een wijnkast gaat nemen. De grootste wijnkast biedt plaats aan maximaal 250 flessen. Voor de ruimte en de kosten bent u tot 500 flessen beter uit met wijnkasten.
De Prefab huiskelder
Een prefab kelder is momenteel al leverbaar in afmetingen vanaf 2,24 x 2,44 x 2,16 meter af fabriek vanaf zo'n € 1.710,- de maximale afmetingen van een prefab kelder zijn mogelijk tot 5,5 meter breed en maar liefst 18 meter lang!
Goedkoop is het niet, de Helicave Maxi Ronde kost 25.000 tot 30.000 euro.
Houd de relatieve luchtvochtigheidsgraad op 70%
Een relatieve luchtvochtigheidsgraad van 70% is ideaal voor een wijnkelder. Stel dat er in je kelder een temperatuur heerst van 11°C, dan zal er bij 70% luchtvochtigheid condensatie optreden. En dat kan ertoe leiden dat de flessen beschimmelen.
Knisperend wit. Voor zowel op je tuinterras, zomers balkon, als bij het voorgerecht: een knisperende droge, frisse witte wijn maakt altijd vrienden. Een Spaanse Rueda, Duitse Riesling of Sauvignon Blanc uit welk land dan ook (want die staat op vele plekken in de wereld aangeplant), is een must in elke wijnkelder.
Zo'n pallet bestaat meestal uit circa 100 dozen. De dozen moeten stuk voor stuk bestickerd worden met datum van binnenkomst, naam en artikelnummer van de wijn.
In een goede wijnkelder mag de temperatuur niet te veel schommelen en de temperatuur mag er niet onder de 6 °C en boven de 25 °C komen. Het meest ideaal is een constante temperatuur van ca. 14 °C.
Je kunt wijnen zoals Cabernet Sauvignon, Brunello di Montalcino, Barolo, Bordeaux en Amarone meer dan 20 jaar bewaren, waarvan er vele zelfs 50 of ouder worden. Wat geeft deze wijnen hun uithoudingsvermogen? Balans.
Gedurende het hele jaar is de temperatuur in de kelder gemiddeld 15 graden. De kelder is daarom ideaal om in te richten als bijvoorbeeld een wijnkelder en bewaarplaats voor veel soorten voedingsmiddelen. Het is dan absoluut niet nodig om de kelder te isoleren.
Wil je een kelder bouwen dan heb je altijd een vergunning nodig. Om precies te zijn heb je zowel een bouwvergunning (omgevingsvergunning) voor nodig, als ook een constructietekening en constructieberekening.
Het bouwen van een kelder is omgevingsvergunningplichtig. Daarbij maakt het niet uit of deze kelder al dan niet onder een bouwwerk wordt gebouwd. Een kelder wordt niet genoemd in bijlage II bij het Besluit omgevingsrecht (Bor).
Het belangrijkste verschil tussen een kelder en souterrain bouwen is de positie van de extra ruimte. Een souterrain ligt gedeeltelijk onder de grond, terwijl een kelder volledig onder de grond ligt.
Wat gebeurt er met de wijn als je hem niet op de juiste temperatuur bewaart? De algemene vuistregel is: als je de wijn te koud bewaard, zal de ontwikkeling van de wijn langzamer gaan. Als je de wijn te warm bewaard, zal de ontwikkeling sneller gaan. Beide is echter niet wenselijk voor de goede ontwikkeling van de wijn.
Wijn kan het best liggend worden bewaard om de kurk niet te laten uitdrogen. Bewaar de flessen in een donkere en relatief koele omgeving waar de temperatuur niet schommelt. Het beste is een bewaartemperatuur tussen de 10 en 13°C, maar iets hoger of lager mag ook.
Rode wijn wordt in veel gevallen ongekoeld en dus te warm gedronken. De gemiddelde Nederlander ervaart een kamertemperatuur tussen de 20 en 22 graden Celsius als aangenaam. De geur en smaak van rode wijn komen echter het best tot hun recht bij een temperatuur van 17 - 19 graden Celsius.
Binnen de EU is er vrij verkeer van goederen. Je betaalt geen invoerrechten als je bier of wijn importeert uit een andere lidstaat. De goederen invoeren bij de Nederlandse Douane is niet nodig. Je hebt wel te maken met btw en accijns.
Rekenvoorbeeld I
In een slijterij wordt een literfles jenever, met een alcoholpercentage van 35 procent, voor 12 euro verkocht. Deze fles bestaat voor 5,58 euro uit accijns en 2,27 euro uit btw. In totaal bedragen deze belastingen 7,85 euro. Er blijft een marge van 4,15 euro over.
Bekende voorbeelden zijn cabernet sauvignon, tannat en nebbiolo. Een wijn met veel tannine, zoals een Bordeaux van een hoge kwaliteit, kun je dus langer bewaren. Bovendien zal de tannine naar verloop van tijd rijpen en een zachter mondgevoel geven.