Kinderbijslag en uitkeringen omhoog
Verschillende uitkeringen zoals de bijstand, Wajong en AOW gingen op 1 juli 2022 omhoog. Bekijk de uitkeringsbedragen vanaf 1 juli 2022. Ook steeg de kinderbijslag. Bekijk de bedragen kinderbijslag op de website van de Sociale Verzekeringsbank (SVB).
Per 1 juli 2021 krijg je te maken met nieuwe wetten en regels. Je mag alleen nog met toestemming consumenten bellen voor een verkoopgesprek, er komt statiegeld op kleine plastic flesjes en de btw-regels voor internationale webshops veranderen. Dit zijn de belangrijkste wetswijzigingen voor starters.
Per 1 augustus 2022 mag je voor opleidingen die verplicht zijn op basis van de wet of de cao geen studiekostenbeding meer afspreken. Verplichte opleidingen zijn: opleidingen die uit het nationaal recht, het Europees recht, een cao of een rechtspositieregeling voortvloeien.
Het aantal wetten en regels is de afgelopen tien jaar met ongeveer duizend toegenomen. Per 1 januari 2019 bedroeg het totale aantal regelingen 9.834.
De regering maakt wetten in samenwerking met de Eerste en Tweede Kamer (wetgevende macht). Een wet begint met een wetsvoorstel en is klaar na publicatie in het Staatsblad.
Het zijn vaak heel lange procedures, en het duurt soms wel 2 of 3 jaar bij heel belangrijke onderwerpen. Vooral als het lastig is voor de regering, om een meerderheid te vinden in de 2e kamer voor het wetsvoorstel.
Een aantal van die wijzigingen zijn: de btw op energie gaat tijdelijk omlaag, het minimumloon gaat iets omhoog, verhuurders mogen de huur verhogen en pensionado's krijgen er iets bij. We zetten de belangrijkste veranderingen voor je op een rij.
Dit verandert op 1 juni: als consument krijg je voortaan 2 jaar garantie, en strengere straffen bij verkrachtingen. Vanaf woensdag 1 juni 2022 stijgen verschillende tarieven bij telecombedrijven Orange en Telenet. Consumenten zullen voortaan het recht hebben op een volledige garantietermijn van twee jaar.
De Wet verplaatsing bevolking is een Nederlandse wet die vastgesteld is in 1952. Doel is bij oorlog, oorlogsgevaar, daaraan verwante of daarmee verband houdende buitengewone omstandigheden, regels te stellen voor het verplaatsen van de bevolking.
Toelichting. Wetsvoorstellen kunnen worden ingediend door de regering en door de Tweede Kamer. Dit laatste heet het recht van initiatief. Het recht van initiatief is zo geregeld dat één of meer leden van de Tweede Kamer, de initiatiefnemers, een wetsvoorstel in de Tweede Kamer ter behandeling aanbieden.
Grondwettelijk is de koning het staatshoofd en maakt hij deel uit van de regering. Ook heeft hij een rol in de kabinetsformatie en het wetgevende proces. Hij moet elke wet ondertekenen om deze in werking te doen treden.
Een bijzondere wet, in tegenstelling tot een gewone wet, is een wet (federaal beleidsniveau) waarvan het onderwerp een bijzondere meerderheid vereist (bijvoorbeeld in elke taalfractie) om te worden aangenomen of gewijzigd.
Wetten zijn door een overheid opgestelde regels waar de bevolking zich aan moet houden. Want als er geen wetten zouden zijn kan een samenleving niet functioneren. Dan zou het recht van de sterkste en de brutaalste gelden. Overtreding van een wet wordt gestraft met een boete of een gevangenisstraf.
De oudste wet die sec voor Nederland gold, was de Grondwet van 1798, de 'Staatsregeling voor het Bataafsche Volk'.
De Grondwet is de hoogste nationale wet voor de Nederlandse staat; andere wetten dienen haar bepalingen in acht te nemen. ...
De Grondwet is het belangrijkste staatsdocument en hoogste nationale wet van Nederland. Zij bevat de regels voor onze staatsinstellingen en de grondrechten van de burgers. Daarnaast bevat de Grondwet regels over bestuur, wetgeving en rechtspraak.
Het Statuut voor het Koninkrijk vormt sinds 1954 een overkoepelend document van een hogere orde dan de Grondwet. Met het statuut staan Aruba, Curaçao, Nederland en Sint Maarten als gelijke landen binnen het Koninkrijk. De Grondwet dient het Statuut in acht te nemen.
De meeste plichten worden door middel van wetten opgelegd. Zo kennen we de leerplicht, de plicht om verkeersregels en andere voorschriften na te leven, de plicht om belasting te betalen en de plicht om voor de rechter als getuige op te treden.
In het algemeen geldt dat internationale verdragen (VN/Europa) bovenaan de rangorde staan, gevolgd door landelijke wetgeving zoals de Grondwet, Algemene wet bestuursrecht, Wmo, ministeriële besluiten en regelingen en tot slot de provinciale en gemeentelijke verordeningen en beleidsregels.
Dit verandert er aan het ouderschapsverlof per 2 augustus 2022. Vanaf 2 augustus 2022 verandert de regeling van het ouderschapsverlof. De 26 weken verlof voor ouders zijn nu nog onbetaald, maar vanaf die datum gedeeltelijk betaald. Zo kunnen ouders rustig wennen aan de nieuwe situatie.