Buiten poten kan tot april Als het niet te koud is, kun je vanaf februari aardappelen buiten poten, maar je hebt tot begin april de tijd. Plant 15 cm diep. Vroege soorten zet je 30 cm uit elkaar, met 45 cm tussen de rijen. Bij latere soorten laat je 40 cm tussen de planten en 75 cm tussen de rijen.
Aardappelen zaaien is niet gebruikelijk. Sterker nog, het wordt bijna nooit gedaan omdat dit lang duurt. Ook omdat je de zaden uit de rijpe aardappel "bessen" moet halen, die na de bloei aan de planten verschijnen. Per vierkante meter kan je ongeveer 5 tot 8 aardappel planten laten groeien in de volle grond.
Plant de aardappelen in rijtjes op 7,5 cm van elkaar en op een diepte van 15 cm, met de ogen (de toekomstige scheuten) naar boven. Primeuraardappelen kun je dichter bij elkaar planten. Bedek de knollen met aarde of moestuinpotgrond en geef water. Geef ze niet te veel water tot de eerste scheuten verschijnen.
Om de kieming sneller en gelijkmatiger te laten verlopen kan u het pootgoed bij 18°C en bij veel licht plaatsen. Doe dit alleen als het pootgoed nog geen uitgelopen ogen heeft. Als de ogen uitgelopen zijn worden ze afgehard, door ze terug bij een temperatuur van 6-10°C te plaatsen.
Elke pootaardappel kan (afhankelijk van ras en omstandigheden) zo'n 500 tot 1000 gram aardappelen opleveren. We weten dus nu al dat we ongeveer begin tot half juli de aardappelen kunnen rooien.
Je zou ook een aardappel uit de supermarkt kunnen gebruiken maar deze zijn meestal behandeld met een product waardoor ze niet snel kiemen en dus ook geen grote plant zullen geven. Om een aardappel voor te kiemen zet je ze in kiembakjes of eierdozen met het stompe eind, waar de ogen zitten, omhoog.
De beste tijd voor aardappels poten is in de maand april. Koop pootaardappels bij een tuincentrum of online. Bij het gebruik van echte pootaardappels kun je bodemziektes voorkomen. Wanneer je je aardappels in april gaat poten, kun je in juni vaak de eerste krieltjes ontdekken.
Aardappelen hebben namelijk tijd nodig om te groeien en dat doen ze het best op een lichte plek bij temperaturen van 10 tot 12 °C. Leg ze daarvoor in eierdoosjes met de duidelijk zichtbare 'ogen' naar boven gericht. Na gemiddeld vijf weken zie je de eerste scheuten tevoorschijn komen.
Bij de vroege aardappelen mag je al tevreden zijn met een oogst van 900 gram per plant, terwijl de late variëteiten tot 2,5 kg per plant kunnen voortbrengen. Hou dus rekening met welke pootaardappelen je aankoopt.
Je zult ook moeten kiezen of je ze wil voorkiemen of niet, of je ze in volle grond zet of in een emmer of pot. En je kan natuurlijk ook al eens nadenken hoe je ze wil bereiden. Om een mooie aardappelplant te bekomen, zet je een aardappel met uitlopers in de grond.Die uitlopers worden het begin van je nieuwe plant.
De opbrengst per plant varieert tussen de 1 en 2 kg, afhankelijk van het ras en de oogsttijd. Vroege aardappelen leveren gemiddeld 900 gram per plant, terwijl late rassen tot 2,5 kg per plant kunnen produceren.
Algemeen voorschrift is dat in Nederland slechts 1 keer in 3 jaar (1:3) op hetzelfde perceel aardappelen geteeld mogen worden (geen teelt van aardappelen in de 2 voorafgaande jaren).
Wanneer kan je aardappels poten? Het hangt af van het ras dat we gebruiken en de ligging van ons veld. Meestal planten we ze minstens twee weken na de laatste nachtvorst (half maart-eind april, afhankelijk van de regio). Als alternatief kan je in de zomer (juli – begin augustus) planten.
Wil je grotere aardappels, dan oogst je pas als de plant geel wordt en afsterft: bij vroege aardappels is dat rond eind juni, bij latere in juli of augustus. Aardappels oogsten: altijd leuk! Pas op dat je bij het oogsten de aardappels niet beschadigt want dan kun je ze niet meer bewaren.
Vaak gebeurt dat in het voorjaar en afhankelijk van het aardappelras is bepaald hoe lang deze onder de grond blijven. Vroege rassen hebben een groeiperiode van 90 – 100 dagen, waar dat bij late aardappelen minimaal 150 dagen is. Hoe langer een aardappel onder de grond blijft, hoe beter deze beschermd is.
Soorten aardappelen
Bij de vroege rassen moet je vanaf het planten tot het oogsten rekenen op ongeveer 90 dagen, terwijl het bij de halfvroege kan oplopen tot 110 dagen en bij de late variëteiten tot ongeveer 150 dagen.
Je hoeft niet alle aardappels tegelijk uit de grond te halen, je kunt prima naar behoefte oogsten. Je kunt de aardappels ook in de grond laten zitten, ondergronds blijven ze namelijk best goed.
Plant de aardappelen in rijen.
Zorg voor voldoende afstand tussen de rijen (± 70 cm), zo kan je je aardappelplanten achteraf gemakkelijker aanaarden. Maak plantgaten van zo'n 5 cm diep. In lichte grond (zandgrond) mogen ze zelfs iets dieper zijn (tot 10 cm). Respecteer een afstand van 30 tot 50 cm tussen de plantgaten.
Bespuiting gebeuren bij vochtig, warm weer met bijna dagelijks regen op zijn minst wekelijks.Bij normaal weer, toch op zijn minst drie keer tijdens de junimaand. Daarna zou het ergste achter de rug moeten zijn, behalve bij de late aardappelen, waar we langer door moeten gaan met de bespuitingen.
Pootaardappelen worden speciaal gekweekt om te poten en ze zijn dan ook vrij van virussen. Daarom moet je ook geen aardappelen uit de supermarkt gebruiken. Pootgoed zal hoe dan ook een betere oogst opleveren.
Hoe vaak moet je aardappelen in de moestuin water geven? Aardappelen hebben niet super veel water nodig. Wanneer het erg warm is kun je de aardappelen 1 keer per week water geven.Is het niet super warm dan is een keer per 2 weken voldoende.
Voor je aardappelteelt volstaat een flinke bemesting met verteerde stalmest of met compost. Vervolgens moet je er voor zorgen dat je grond rijk is aan kalium (kali of tuinpotas) en magnesium (kieseriet). De kalium zorgt voor een betere vruchtvorming en de magnesium voor een mooier en sterkere loof.
Als je de aardappelen te laat oogst, kan dit verschillende gevolgen hebben.Ten eerste kunnen de knollen te groot worden en daardoor minder lekker zijn. Bovendien kunnen de knollen gaan rotten of ziek worden als ze te lang in de grond blijven zitten. Het wordt daarom aanbevolen om de aardappelen op tijd te oogsten.
Aardappelen zijn erg gevoelig voor vorst. En zeker de reeds gevormde kiemen. Zij hebben voor de wortelvervorming en de verdere uitgroei bovendien veel warmte nodig en die mogen wij in ons klimaat midden april niet verwachten. Veiliger is het dus nog de kiemende aardappelen nog een weekje langer in hun kistje te laten.