Viltplekken ontstaan vaak dicht op de huid, waardoor er puur op het zicht weinig aan de hand lijkt. Als je echter gaat voelen, voel je wat hardere stukken vacht op je kat. Dat is vervilting.
Als er toch klitten of matten ontstaan, haal deze dan uit elkaar met een kam, plukje voor plukje, voorzichtig vanaf de punten. Gebruik één hand om te kammen en de andere hand om de klit of mat vast te houden, zodat het haar niet teveel afbreekt.
Als het goed gaat met de gezondheid van je kat, dan heeft die normaal gezien een mooie, volle en glanzende vacht. Ziet de pels van je kat er echter dof en onverzorgd uit, of heeft je kat last van abnormaal veel haaruitval, dan wijst dit doorgaans op een gezondheidsprobleem of op parasieten.
Als je kat in de ruiperiode regelmatig haarballen braakt kun je ter ondersteuning regelmatig borstelen en/of een haarbalpasta geven. Tegenwoordig speelt voeding niet vaak meer een rol als het gaat om haarverlies. De meeste voedingen bevatten voldoende voedingsstoffen om de vacht van je kat goed te onderhouden.
Je kat miauwt veel om aandacht te vragen
Dan hebben ze vrij snel in de gaten dat miauwen wat oplevert en wordt het aangeleerd gedrag. Je kat kan gaan miauwen uit verveling, hij wil dan aandacht van je of spelen. Er zijn katten die dan juist 's nachts veel miauwen.
Ook zijn bij een kat die stress ervaart, vaak de pupillen verwijd, is er onrust en verhoogde waakzaamheid, en zijn er soms overreacties op op zich onbetekenende gebeurtenissen. Verder kan een kat vaker aan zichzelf gaan krabben of likken, of zelfs eigen haren gaan uittrekken.
Voorbeelden van populaire binnenkatten zijn de pers, de blauwe Rus en de ragdoll, vanwege hun lage activiteitenniveau en hun relaxte karakter.
Omdat O alleen doorgegeven wordt via het X chromosoom is een kater genetisch altijd ofwel rood 'O' ofwel niet rood 'o'. Dat is bij poezen anders, want zij hebben twee X chromosomen. Zij kunnen daardoor niet rood (oo), rood (OO) of rood gecombineerd met niet rood (Oo) zijn.
Als je merkt dat jouw kat constant in zijn vacht bijt, aan zijn vacht plukt, zijn haren eruit trekt of als hij herhaaldelijk op een bepaalde plek likt, is hij misschien zijn vacht te veel aan het verzorgen. Er kunnen verschillende redenen zijn voor dit gedrag, waaronder stress en ziekte.
Een kortharige kat kam je het best één keer per week, vooral in de ruiperiode en langharige katten moeten net iets vaker gekamd worden. Hoe vaak precies is afhankelijk van hoe snel het haar klit. Soms is een dagelijkse kambeurt aangeraden, maar vaak volstaat een aantal keren per week.
Kies voor een zo grof mogelijke kam
Daar waar je met een fijne kam als het ware over de kattenvacht heen kamt zal een kam met grove tanden door de dikke vacht heen zakken en ook de klitten op de huid opsporen.
Wanneer is een kat senior of bejaard? Een kat wordt als oudere kat gezien vanaf 11 jaar, waarbij er vervolgens nog een onderscheid wordt gemaakt tussen de senior kat van 11 tot 14 jaar en bejaarde katten van 15 jaar en ouder.
Beginnend vilt is weg te halen met een kam met ijzeren tanden. Ga voorzichtig te werk, want hard trekken is erg pijnlijk voor je kat. Soms helpt het om wat maïzena op de viltplek te doen en de vilt voorzichtig uit te pluizen. Bij grote viltplekken is scheren vaak de enige optie.
Aan de vacht van uw huisdier is vaak te zien of hij goed gezond is. Misschien herkent u het wel, omdat uw eigen haar ook reageert op uw eigen welzijn. Dat is bij dieren niet anders. Als ze niet in orde zijn, wordt de vacht vaak wat 'mottig'.
Bij een professionele trimsalon of de dierenarts zijn dan goede keuzes om je kat te laten scheren. Maar je kunt je kat ook thuis scheren. Overleg wel eerst even met de dierenarts. Katten vinden het over het algemeen minder leuk dan honden om geschoren te worden.
Kattenogen bevatten daarentegen juist veel minder kegeltjes dan die van mensen. En de kegeltjes zorgen voor het zien van kleuren. Mensen kunnen de 3 primaire kleuren zien: rood, geel en blauw. Katten kunnen maar 2 primaire kleuren zien: geel en blauw (en natuurlijk de combinatie tussen deze twee, namelijk groen).
Vrouwtjes hebben per definitie twee x-chromosomen, terwijl mannetjes één X en een Y hebben. De vacht van een mannetje kan dit patroon dus in principe niet hebben. Rode katten zijn vanwege hun genetische aanleg eigenlijk altijd mannelijk, op een klein aantal uitzonderingen na.
Uit het onderzoek blijkt dat mannetjes en vrouwtjes katten veelal niet van elkaar verschillen als het om agressie gaat. Wel waren de oranje vrouwelijke katten (waaronder de lapjeskatten) agressiever en daarnaast bleken ook de zwart-witte en grijs-witte katten opvliegender te zijn tegenover mensen.
Wanneer je kat op zoek is naar een slaapplaats, willen ze niet alleen comfort en warmte, ze willen ook een plek die veilig is en vertrouwd. En die plek ben JIJ! Geen gevaarlijke roofdieren kunnen hen schaden als jij daar bent. Zo kunnen ze in vrede ontspannen.
Zijn binnenkatten zielig? We geven je gelijk antwoord: nee, je kat is niet zielig. Wel zijn er een aantal zaken waarop je wilt letten: Laat je kat als kitten al wennen aan het binnenleven als dit mogelijk is.
Een gelukkige kat herkennen aan gedrag
Diep en relaxt slapen. Uitgebreid in de zon slapen of rollen. Jou begroeten wanneer je thuiskomt. Zichzelf, een soortgenootje of jou regelmatig wassen, maar niet te veel; overmatig wassen kan ook wijzen op pijn.
Over het algemeen houden katten niet van lawaai, zoals bijvoorbeeld van vuurwerk met Oud en Nieuw of een of ander festival in de buurt. Vaak zijn ze er zelfs doodsbang voor. Ook lawaaiierige feestjes of onweer vinden ze niks. Vaak zoeken ze een rustige, veilige plek op, zoals onder het bed of achter of in een kast.
Dit zijn mogelijke signalen van eenzaamheid: lusteloosheid en weinig bewegen. veel wassen, likken, krabben of zichzelf verwonden. wegkruipen in stille hoekjes.
Gapen. Een gaap of geeuw betekent niet net zoals bij mensen dat je kat moe is. Het betekent namelijk dat hij zich ontspannen en tevreden voelt! Vaak rekt een geeuwende kat zich daarna meteen uit, wat hem een aangenaam gevoel geeft.