Nicotinepleisters kunnen bij herhaaldelijk gebruik huidirritaties, zoals uitslag, galbulten, jeuk en overgevoeligheid voor UV-licht veroorzaken. Andere regelmatig voorkomende bijwerkingen van nicotinepleisters zijn duizeligheid, misselijkheid en hoofdpijn, vooral bij beginnende gebruikers.
Bij gebruik van de pleisters: jeuk en roodheid. Bij gebruik van de zuigtabletten, kauwgom en mondspray: irritatie en pijn aan mond en keel, de hik, zelden winderigheid, meer speeksel en zeer zelden neusverkoudheid, zuurbranden en blaarvorming en schilfering van het mondslijmvlies. Duizeligheid en hoofdpijn.
Op het moment dat u nicotinepleisters gebruikt kunt u beter niet roken. Door de pleisters wordt een continue dosis nicotine afgegeven. Als u daarnaast nog een sigaret rookt, kunt u teveel nicotine binnen krijgen. U loopt dan kans op een overdosis of nicotinevergiftiging.
Vermijd plekken die veel bewegen, zoals gewrichten en plaatsen die tegen de kleding wrijven. Om de pleister goed te laten plakken moet je deze minstens 10 seconden stevig aandrukken.
Meestal zijn de derde en vierde dag na het stoppen met roken het ergste. Dat wil zeggen dat men dan het meeste last heeft van ontwenningsverschijnselen. Na een paar weken hebben de meeste mensen geen last meer van ontwenningsverschijnselen.
Zoek naar afleiding die ongeveer even lang duurt: bekijk bijvoorbeeld een kort filmpje of bel naar een vriend. Roken betekent dat je iets met je hand en je mond doet. Enkele groentesnacks eten of kauwgom kauwen kan daarom ook helpen. Blijf actief!
De nicotine en andere stoffen verdwijnen snel uit je lichaam. Na twee à drie dagen is alle nicotine al uit je lichaam. Na maximaal een week is je lichaam niet meer verslaafd. Maar: ook al is de nicotine na maximaal een week uit je lichaam, de behoefte aan een sigaret is dat niet.
Nicotinell® pleister is 24 uur te gebruiken. Plak elke ochtend een nieuwe nicotinepleister nadat je de oude hebt verwijderd. Plaats de pleister op een onbeschadigd, droog en haarloos deel van de huid, zoals je bovenarm, bovenrug of heup. Strijk de randen van de nicotinepleister glad zodat die goed hecht.
Het doormidden knippen van pleisters wordt dus afgeraden, omdat het van invloed kan zijn op de manier waarop de pleister nicotine afgeeft aan de bloedsomloop.
Als u stopt met roken, kunt u last krijgen van ontwenningsverschijnselen. Voorbeelden van ontwenningsverschijnselen zijn: een slecht humeur, een onrustig gevoel, u hebt zin in roken, u bent prikkelbaar. Niet iedereen die stopt, mist het roken.
STOPPEN MET NICOTINEVERVANGERS NIET GEVAARLIJK
Je gebruikt de nicotinevervangers niet langer dan drie maanden. Daarnaast bouw je het gebruik en de dosis nicotine af tijdens het stoppen. Verslaving aan nicotinevervangers komt weinig voor: zeker niet bij pleisters.
Ik rook 10 of meer sigaretten per dag
Als je meer dan tien sigaretten per dag rookt, maak je gebruik van de hoogste dosering nicotinepleisters. Deze bevat 21 mg per pleister die je 24 uur op hebt. In de meeste gevallen bouw je dit na 6 weken af naar 14 mg per 24 uur en de laatste 2 weken gebruik je 7 mg per 24 uur.
Je kunt beter geen nicotinekauwgom of -tabletten gebruiken als je ontstekingen in je mond of keel hebt of een kunstgebit hebt. In dat geval kun je beter nicotinepleisters gebruiken.
Begindosering 2 mg, bij ernstige onthoudingsverschijnselen 4 mg gedurende circa 30 min; meestal 8–12 stuks/dag, afhankelijk van het product maximaal 14 of 24 stuks per dag (niet meer dan 1 stuk per uur) van 2 mg of 14 of 15 stuks per dag (niet meer dan 1 stuk per uur) van 4 mg.
Door roken ontstaat schade aan cellen door een toename van vrije radicalen in de huid. Ook collageen en elastine worden beschadigd met als gevolg een slappe huid en rimpels. De meest bekende rimpels bij rokers zijn de zogenaamde rokers lijnen.
Mensen die met behulp van nicotinepleisters willen stoppen met roken, kunnen beter 24 weken pleisters plakken dan 8 weken lang.
Volgens de krant L'Avenir heeft de online apotheek Viata de top 5 van favoriete nicotinevervangers van hun klanten gepubliceerd: de zuigtabletten zouden het meest succes hebben (33%), daarna de sprays (25%), de kauwgommen (20%), inhalators (13%) en patches (7%).
48 uur: Alle nicotine is uit het lichaam. Smaak- en reukvermogen verbeteren. 72 uur: Ademen gaat makkelijker en je hebt meer energie. 5 jaar: De kans op mondholte- of slokdarmkanker is gehalveerd en de achteruitgang van de longfunctie van een COPD-patiënt (longziekte) is vergelijkbaar met een nooit-roker.
Een vezelrijke maaltijd bevat fruit, groente, granen en peulvruchten. Vezels stimuleren de darmwerking waardoor de bloedsuikerspiegel daalt. Hierdoor hebben we minder hongergevoel en zullen we minder snel gaan snacken. Zorg voor zo'n 6 á 8 eetmomenten per dag.
1 week gestopt: jouw lichaam is al bezig met herstellen!
Zijn je bloeddruk en hartslag omlaag gegaan, al 20 minuten na het roken van je laatste sigaret. Is de koolmonoxide verdwenen. Dit gebeurt al na 1 uur. Heb je meer zuurstof gekregen en beginnen de longen met opruimen.
Volgens onderzoek is stoppen met roken (SMR) blijkt het meest effectief wanneer je meteen stopt. Bij meteen stoppen krijg je waarschijnlijk last van onthoudingsverschijnselen zoals: prikkelbaarheid, rusteloosheid, concentratieproblemen en slapeloosheid.
De meeste kettingrokers zijn te vinden in de leeftijdscategorie van 50 tot 55 jaar. Bijna een kwart van de rokers in deze groep rookt een pakje of meer per dag. In de groep rokers onder 30 jaar doet nog geen 10 procent hen dat na.
Wij noemen dat ontwenningsverschijnselen. Je krijgt dan bijvoorbeeld een onrustig gevoel en hoofdpijn. De eerste dagen zijn deze verschijnselen het sterkst. Na 2 weken is het al veel minder.
Als u wilt stoppen met roken, kan het daarom gevaarlijk zijn om te drinken. Na het drinken van alcohol is het namelijk moeilijker om de verleiding van het roken te weerstaan. Hoe komt dat en hoe kunt u voorkomen dat deze combinatie zorgt voor een terugval?
Nicotine stimuleert de afgifte van adrenaline aan het bloed. Adrenaline verhoogt de hartslag, bloeddruk en bloedglucose en versnelt de ademhaling. De gebruiker voelt dit als een “kick”. De bloeddrukstijging komt doordat de kleinere bloedvaten samentrekken.