Wat te doen als huisarts niet wil doorverwijzen?

De huisarts geeft alleen een verwijzing als dit medisch nodig is. De huisarts weigert een verwijzing als hij ervan overtuigd is dat deze voor u niet zinvol is. Uw huisarts moet dan duidelijk aan u uitleggen waarom hij geen verwijsbrief wil geven.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op rijksoverheid.nl

Heb je recht op een doorverwijzing?

Je hebt recht op een verwijzing wanneer deze medisch noodzakelijk is. De huisarts beoordeelt dit. Hij zal een verwijzing weigeren, wanneer hij vindt dat deze niet zinvol is.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op patientenfederatie.nl

Kan ik zonder verwijsbrief naar specialist?

Is het mogelijk om zonder verwijzing van een (huis)arts naar een specialist te gaan? Je kunt zonder verwijzing naar een specialist gaan. De kosten van dit bezoek moet je dan zelf betalen. Voor vergoeding van de kosten is altijd een verwijzing van een arts of huisarts nodig.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op kennisbank.patientenfederatie.nl

Is een huisarts verplicht je te helpen?

Als patiënt heeft u rechten in de zorg. Uw huisarts moet u helpen bij uw gezondheid en u informatie geven over uw gezondheid. U heeft bijvoorbeeld recht op informatie, recht om uw medisch dossier in te zien, recht op privacy en recht om zelf een hulpverlener te kiezen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op thuisarts.nl

Kan huisarts second opinion weigeren?

Als uw patiënt om een verwijzing vraagt voor een second opinion, dan moet u daaraan meewerken. U kunt dit alleen weigeren als u daar zwaarwegende redenen voor hebt.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op knmg.nl

Waarom word ik niet zwanger? De gynaecoloog over vruchtbaarheidsonderzoek

24 gerelateerde vragen gevonden

Wat zijn de kosten van een second opinion?

Een second opinion wordt alleen vergoed als je een verwijzing hebt. Het wordt vergoed uit de basisverzekering, dus het gaat wel eerst van je eigen risico af. Kies je ervoor om zonder verwijzing een second opinion aan te vragen? Dat kan, maar dan kan het zijn dat je zelf voor de kosten opdraait.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op independer.nl

Wie betaald een second opinion?

Informeer jouw zorgverzekeraar over de second opinion

Een second opinion wordt vergoed als deze wordt uitgevoerd in een ziekenhuis waar jouw zorgverzekeraar een contract mee heeft en je een verwijzing hebt. De vergoeding komt uit de basisverzekering en je moet hiervoor een eigen risico betalen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op nfk.nl

Wat mag een huisarts weigeren?

U hebt het recht om zelf een huisarts te kiezen.
...
Een huisarts mag een patiënt wel weigeren als:
  • de praktijk vol zit.
  • u verder weg woont dan een kwartier rijden (belangrijk in spoedgevallen)
  • u niet dezelfde opvattingen over zorg heeft (bijvoorbeeld over euthanasie)

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op consuwijzer.nl

Kan je voor 1 keer naar een andere huisarts?

Dat doet u zo: informeer of de nieuwe huisarts u als nieuwe patiënt kan aannemen; licht uw oude huisarts mondeling, telefonisch of schriftelijk in dat u van huisarts verandert; vraag uw oude huisarts om uw dossier naar uw nieuwe huisarts te sturen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op rijksoverheid.nl

Kan een huisarts een patiënt weigeren?

Een arts moet iemand die ziek is in principe behandelen. Toch kan een arts besluiten om te stoppen met een behandeling. Of om een behandeling niet (meer) te geven, als hij/zij dit medisch zinloos vindt. Dit wordt ook wel 'medisch zinloos handelen' genoemd.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op kennisbank.patientenfederatie.nl

Hoe krijg je een verwijzing van de huisarts?

Je hebt recht op een verwijzing naar een specialist als dat medisch noodzakelijk is. Jouw huisarts beoordeelt of die noodzaak er is. De huisarts zal een verwijzing weigeren als hij ervan overtuigd is dat deze voor jou niet zinvol is. Jouw huisarts moet dan duidelijk aan je uitleggen waarom hij geen verwijzing geeft.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op kennisbank.patientenfederatie.nl

Wie mag verwijzen naar medisch specialist?

Verwijzing van arts is nodig

Dat kan de huisarts zijn. Ook andere artsen dan de huisarts kunnen verwijzen naar een medisch specialist. De zorgpolis maakt duidelijk wie als verwijzer mag optreden. Als een verzekerde spoedeisende zorg van een medisch-specialist nodig heeft, dan is een verwijzing niet nodig.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op zorginstituutnederland.nl

Waarom verwijzing huisarts?

Verwijsbrief - Huisarts.nl. Voor specialistische zorg heeft u altijd een verwijsbrief nodig van de huisarts. Zonder verwijsbrief kunt u bijvoorbeeld geen afspraak maken bij een specialist in een ziekenhuis. Want zonder verwijzing worden de zorgkosten niet vergoed.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op huisarts.nl

Is een medisch specialist verplicht de huisarts te informeren?

Een arts heeft alleen de verplichting om de patiënt te informeren over de medische aspecten van de behandeling en de kosten ervan. De informatie over de vergoeding door de zorgverzekering is de verantwoordelijkheid van de cliënt zelf.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op degeschillencommissie.nl

Kan een huisarts een verwijzing intrekken?

Kan ik mijn toestemming ook weer intrekken? U kunt uw gegeven toestemming altijd weer intrekken. Dit doet u bij het ziekenhuis waaraan u toestemming heeft gegeven.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op elkerliek.nl

Wie controleert de huisarts?

Met ons toezicht beschermen wij de patiënten. Zo kunnen wij zorgverzekeraars aanspreken op hun verantwoordelijkheid om zorgnota's te controleren en fouten op te lossen. Ook kunnen we maatregelen nemen als zorgaanbieders zich niet aan de regels houden.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op nza.nl

Kun je twee huisartsen hebben?

De meeste mensen in Nederland hebben een vaste huisarts. In een huisartsenpraktijk kan er één huisarts zijn of meerdere. U bent niet verplicht om u in te schrijven bij een huisarts, maar dit wordt wel aangeraden. Een vaste huisarts kent uw situatie en houdt zicht op veranderingen in uw gezondheid.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op thuisarts.nl

Hoe ver mag je huisarts zijn?

U moet wel een huisarts vinden die plaats heeft in zijn of haar praktijk en die niet te ver van u vandaan woont. De huisarts moet namelijk ook in acute situaties snel bij u kunnen zijn, dus de afstand tot uw huis mag niet te groot zijn. Als vuistregel geldt hiervoor een reistijd van hooguit 15 minuten.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op weblog.independer.nl

Hoe kan ik een klacht indienen tegen een huisarts?

U kunt uw klacht voorleggen aan een klachtenfunctionaris. Alle huisartsenpraktijken en huisartsenposten zijn aangesloten bij een onafhankelijke en onpartijdige klachtenfunctionaris. Vraag aan de assistente of de huisarts bij welke regionale klachtenfunctionaris u terecht kunt.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op thuisarts.nl

Welke plichten heeft een arts?

De plichten van de arts of zorgverlener zijn bedoeld om u, als patiënt, betere zorg te geven. En omgekeerd hebt u als patiënt rechten en verplichtingen waardoor uw arts betere medische beslissingen kan nemen. Deze rechten en plichten zijn wettelijk geregeld in de Wet op de Geneeskundige Behandelingsovereenkomst (WGBO).

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op dijklander.nl

Welke zorgplicht hebben huisartsen?

Als arts zorg je goed voor je eigen veiligheid, gezondheid en welzijn. Je zoekt hulp als dit nodig is. Als arts verleen je goede zorg in overeenstemming met de professionele standaard, waaronder kwaliteitsstandaarden.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op knmg.nl

Heeft elke arts toegang tot mijn medisch dossier?

Uw zorgverlener mag uw medisch dossier inzien en gegevens uit uw medisch dossier bij een ander opvragen. Ook mag hij die gegevens met uw toestemming delen. Soms is hij verplicht uw gegevens te delen en is uw toestemming niet nodig.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op rijksoverheid.nl

Kun je zomaar een second opinion aanvragen?

Voor een second opinion heeft u een verwijzing van uw behandelend arts nodig. Hij moet aan uw verzoek voldoen. Behalve als hij daartegen zwaarwegende argumenten heeft. Die moet hij dan onderbouwd aan u laten weten.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op rijksoverheid.nl

Kun je altijd een second opinion aanvragen?

Ook als u twijfels heeft bij het oordeel of diagnose van uw arts - of er geen diagnose kan worden vastgesteld - kunt u een second opinion aanvragen. U mag altijd een second opinion aanvragen, maar houd hierbij wel in gedachten dat uw behandelend arts u al van de beste zorg voorziet.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op unitedconsumers.com

Hoe vaak mag je een second opinion aanvragen?

Ja, u kunt altijd een second opinion aanvragen. Toon het antwoord op de veelgestelde vraag Mijn specialist wil geen verwijzing geven voor een second opinion.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op cz.nl

Populaire vragen

Volgende artikel  
Is het jou of jij?