Lezen in het donker slecht voor je ogen? Vaak wordt gezegd dat het slecht is voor je ogen als je leest in het donker/duister. Raar dat dit niet wordt gezegd als mensen gewoon in het donker lopen, autorijden of een zonsondergang bekijken. Lezen in het donker is namelijk ook niet slecht voor je ogen.
Eén ding staat echter als een paal boven water: lezen bij zwak licht maakt het moelijker om de woorden op de bladzijde te zien.Lezen wordt daardoor inspannender, wat ervoor kan zorgen dat de ogen vermoeid raken. Dit kan leiden tot rode ogen en hoofdpijn.
Antwoord: Het lijkt niet schadelijk te zijn om langdurig in het donker naar een telefoonscherm te kijken. Wel vermoeiend omdat de ogen continu voor dichtbij aan het scherpstellen zijn. Voorkom kramp van de oogspieren door het scherm niet te dichtbij te houden of af en toe veraf scherp te stellen.
Lees je (niet) blind
Momenteel is lezen de belangrijkste oorzaak van bijziendheid. Maar de impact van smartphones en tablets op onze ogen wordt steeds groter. Naast educatief gebruik brengen kinderen steeds meer vrije tijd achter deze schermen door. Hun ogen zijn voornamelijk bezig met dichtbij kijken.
Blauw licht passeert het hoornvlies en de lens van het oog voordat het in het netvlies wordt geabsorbeerd. Er zijn sterke aanwijzingen dat een teveel aan blauw licht kan leiden tot schade aan het oog. Blauw licht schade (photoretinitis) zou bijvoorbeeld kunnen leiden tot beschadiging van de gele vlek in het netvlies.
Je kunt niet voorkomen dat je ogen achteruitgaan. Vaak is de achterliggende reden simpelweg ouderdom, daar is geen middel tegen opgewassen. Je kunt er wel voor zorgen dat het proces minder snel gaat door gezond te leven, ofwel een veelzijdig dieet, niet te te roken en niet bovenmatig veel alcohol te drinken.
Lange tijd achter elkaar lezen of naar een beeldscherm kijken, zijn bekende boosdoeners. Het hebben van vermoeide ogen is lastig. Het kan allerlei problemen geven, zoals hoofdpijn, prikkelbaarheid en concentratieproblemen. Hoewel vermoeidheid van de ogen geen ernstige aandoening is, kunt u er wel onrustig van worden.
Kan het kwaad om dan ook nog een e-reader gebruiken? Dat valt eigenlijk best mee. E-readers maken namelijk gebruik van digitale inkt in plaats van lcd-schermen en zijn daardoor niet zo belastend voor uw ogen.
Het goede nieuws voor alle brildragers is: door het dragen van een bril gaan de ogen niet verder achteruit. Veeleer is het tegengestelde het geval: als je ondanks een oogafwijking geen bril draagt of brillenglazen met de verkeerde sterkte hebt, kan bijziendheid (myopie) verslechteren.
Lezen stelt je in staat inzichten op te doen over de maatschappij waarin je leeft en kennis te verwerven over het verleden, over gebeurtenissen in landen ver weg en over mensen met een andere achtergrond. Door te lezen train je je fantasie en je verbeelding; je leert je inleven in anderen en ontwikkelt empathie.
Kinderen lopen het risico doordat ze weinig buitenspelen en de hele dag achter een telefoon, tablet of boek zitten. Door het vele dichtbij kijken kan de oogbol, die normaal rond is, op termijn ovaal worden en kunnen cellen die licht moeten opvangen achter in het oog beschadigd raken.
Hoe meer pigment iemand heeft, hoe donkerder de ogen zijn (bruine ogen) en hoe beter iemand in het zonlicht kan kijken. Mensen met lichte ogen (blauw of zelfs albino) hebben minder pigment en kunnen dus slechter tegen zonlicht in de ogen. Deze mensen hebben vaak ook een lichtere huidskleur.
Wanneer je lang achter het scherm zit of in een donkere ruimte werkt, zorgt dit blauwe licht voor een wazig beeld. Dit leidt niet alleen tot vermoeide ogen, maar ook tot hoofdpijn en slaapproblemen. Schakel daarom het blauw licht filter van je monitor in wanneer het donker wordt.
Welke lichtkleur is het best geschikt om te lezen? Gezellig licht in de slaapkamer of in de leeshoek mag niet ontbreken om goed te kunnen ontspannen en helemaal tot rust te komen. Een warme lichtkleur zorgt voor een gezellige sfeer. Een warmwitte lichtkleur van minder dan 3.300 Kelvin is precies goed.
Bij nachtblindheid ziet u niets of bijna niets in het donker, terwijl u bij voldoende licht wel goed ziet. In het netvlies liggen twee soorten lichtgevoelige cellen: kegeltjes en staafjes. De kegeltjes gebruikt u als het licht is. Ze zorgen ervoor dat u scherp ziet en kleuren kunt onderscheiden.
Het lezen van kleine lettertjes is zeker niet slecht maar juist heel plezierig. Mits je ontspannen blijft. Het is voor je ogen veel makkelijker zich te richten op een klein gebied (kleine letters) dan op een groter vlak (wat je bij de koeienletters in kinderboeken moet doen).
We kunnen ons zicht niet corrigeren zonder professionele hulp, en er is geen snelle oplossing voor problemen met het gezichtsvermogen. Maar met zaken zoals goede voeding kunt u uw gezichtsvermogen nog steeds op natuurlijke wijze zelf helpen. Bespreek dat, zoals altijd, met uw oogarts.
Dit samenklonteren zorgt ervoor dat de lens troebel wordt en u wazig gaat zien, dat is staar oftewel cataract. Het is normaal dat uw zicht achteruit gaat als u 60 jaar of ouder bent. Vanaf deze leeftijd komen oogziekten ook vaker voor en loopt u meer risico een oogaandoening te ontwikkelen.
Volgens onderwijspsycholoog Paul Kirschner (Open Universiteit) onthoud je veel meer als je van papier leest. 'Je leest wel sneller van een scherm, maar je onthoudt specifieke details veel minder goed. Het globale verhaal begrijp je, maar voor echt diep lezen moet je papier gebruiken. '
Het verschil is dat e-readers meer milieu-impact veroorzaken tijdens gebruik (elektriciteit benodigd om de batterij op te laden), terwijl het boek geen impact veroorzaakt tijdens het lezen. Dus een papieren boek dat vaak gelezen wordt, is beter dan hetzelfde boek vaker lezen op een e-reader.
Bij het langdurig kijken naar de tablet is dat anders: het netvlies wordt op 1 plek geprikkeld. Het oog hoeft zich niet te concentreren op meerdere prikkels van buitenaf. Doordat die afwisseling mist, ontwikkelt het oog zich anders. Daarom krijgen kinderen behoefte aan een bril om veraf beter te zien.
Door een teveel aan cafeïne kun je bijvoorbeeld sneller last krijgen van wazig zicht of een trillend ooglid. Het zou mogelijk zelfs de kans vergroten om een glaucoom te ontwikkelen als je veel koffie drinkt. Een glaucoom is een beschadiging in je oogzenuw dat uiteindelijk tot uitval van het gezichtsveld kan leiden.
Zo zorgt koffie voor verlichting als je last hebt van droge ogen en koffie beschermt je ogen tegen beschadiging van het netvlies. Maar helaas kan teveel koffie een negatief effect hebben op de gezondheid van je ogen, zowel op korte termijn als op lange termijn.
Je ogen verbeteren door voeding
Het is verstandig om twee keer per week bijvoorbeeld makreel, zalm, tonijn of sardientjes te eten. Daarnaast is het goed om iedere dag 200 gram fruit en 200 gram groente te eten. Vooral groene bladgroenten zijn goed, zoals spinazie, broccoli, groene kool en boerenkool.