Om theeaanslag te verwijderen doe je wat zout op een citroenschil, of op een vochtig doekje, en wrijf je ermee over de aanslag.Daarna spoel je de pot af met warm water. Je zal zien dat de aanslag makkelijk loskomt. Je kan ook heet water met een scheutje citroensap in de pot doen en dit een nachtje laten weken.
Soda verwijdert thee-aanslag
Wat je doet is de gootsteen vol laten lopen met heet water. In dat water gooi je daarna behoorlijk wat soda. Je laat de koppen en mokjes een uurtje in het water liggen en borstelt dan met speels gemak en met behulp van een borstel de aanslag definitief weg.
De Bredemeijer Minuet theepotten zijn erg praktisch, stijlvol en populair in gebruik. De theepotten hebben een strakke uitstraling en kunnen gemakkelijk in de vaatwasser schoongemaakt worden.
Vul een theepot met kokend water, knijp een partje citroen uit boven het water, voeg de citroenschil en een flinke eetlepel baking soda toe. Na een nachtje weken kun je de pot de volgende dag (goed) afwassen met water.
Pas op met azijn. Azijnzuur kan het elementen en afdichtingen aantasten. Lees dus goed de handleiding van het produkt. Veel apparaten kunnen alleen nog maar veilig ontkalkt worden met een ontkalker op basis van citroenzuur.
Een goed middel om kalkaanslag te verwijderen is schoonmaakazijn. U kunt hiervoor ook natuurazijn gebruiken en dit eventueel verdunnen met water. Schoonmaakazijn werkt echter sneller omdat het zuurder is.
Door het ontbreken van een coating komt het water in niet-geëmailleerde gietijzeren theepotten in direct contact met het ijzer. Hierdoor komt ijzer vrij in het water, wat een licht effect heeft op de smaak.
Dit heeft tot gevolg dat de onderste laag van de theestroom enigszins blijft plakken. Die laag wordt dus afgeremd, terwijl de bovenste theelaag ongehinderd naar buiten vloeit. Stop je met schenken, dan is de bovenste laag al weg terwijl de onderlaag er nog achteraan moet komen. Vandaar het lekken.
Theeaanslag ontstaat doordat de looistoffen (geen looizuur) die in thee zitten, zich vasthechten aan de binnenkant van je theeglas en je theepot. Dat kun je eigenlijk niet voorkomen.
Antwoord: Die bruine aanslag is meestal tannine. Dat wordt ook wel looistof genoemd. Hoe sterker je de thee laat worden hoe meer tannine er vrijkomt. Je merkt het wel aan de smaak.
Scheutje chloor in de mok doen water erbij even laten weken en... schoon! bodempje warm water in doen, flink veel zout erbij, en je kan het eraf schuren zonder te krassen !
Vul de mok, de thermoskan of de koffiepot volledig met heet water en voeg hier twee bruistabletten voor een kunstgebit aan toe. Wacht enkele minuten en borstel dan de binnenkant van het servies schoon met een spons of afwasborstel. Op deze manier wordt de koffieaanslag losgeweekt en verdwijnt het dus van het materiaal.
Koffieaanslag verwijderen met soda
Heb je theelepeltjes met koffie/thee aanslag. maak een heet sopje van soda doe daar je theelepels in en laat het water afkoelen en dan een sponsje pakken en je veegt het zo er af. Kan ook gebruikt worden voor een glazen theepot, en dan gewoon afwassen en schoon is alles.
Wanneer je je theepot lang warm wilt houden, is opnieuw de keuze van materiaal belangrijk. Vooral een gietijzeren theepot houdt warmte lang vast, zodat je extra lang van je thee geniet. Ook keramische theepotten houden warmte langer vast dan porseleinen en glazen theepotten.
Spoel de theepot om en droog af met een schone theedoek. Spoel voor het theezetten de theepot om met kokend water. Vul de pot daarna met kokend water en laat de theefilter of het theezakje in de pot zakken. De sterkte van de thee wordt bepaald door de hoeveelheid thee en hoe lang de thee moet trekken.
In principe kunt u alles wat u met schoonmaakazijn kunt reinigen, ook schoonmaken met natuurazijn. Het verschil tussen de 2 is dat natuurazijn iets minder zuur is, waardoor het veiliger is om met deze azijnsoort de wasmachine te reinigen. Daarnaast kunt u het ook als basis voor sladressings gebruiken, bijvoorbeeld.
Schoonmaakazijn is ook gewoon azijn, het verschil is dat dit zuurder is doordat het een hoger percentage azijnzuur bevat. Schoonmaakazijn is dus niet voor consumptie bedoeld, maar echt alleen om mee schoon te maken.
Het doekje met azijn laat langzaam het zure component van de azijn vrij en lost zo de kalk op. Deze supermakkelijke oplossing is ook nog eens een stuk milieuvriendelijker. Vergeet het doekje met azijn vervolgens niet uit het toilet te halen voordat je het weer gaat gebruiken.
Vervang het met azijn doordrenkte water met gewoon water en spoel nog eens 5 - 10 keer om ervoor te zorgen dat de azijn helemaal uit je koffiezetapparaat wordt verwijderd. Lees alle stappen op: Senseo ontkalken of Nespresso ontkalken.
De waterkoker ontkalken met schoonmaakazijn
Schoonmaakazijn heeft zowel een ontvettende als ontkalkende werking. Giet een deel water en een deel schoonmaakazijn in de waterkoker en breng dit mengsel vervolgens aan de kook. Voor het beste resultaat even laten doorkoken, als dit kan met de waterkoker.