'Met minder bladen, heeft de turbine minder last van de luchtweerstand en haal het een hogere rotatiesnelheid', zegt van Bussel. Daarom hebben windmolens geen vier of meer wieken, zoals vroeger, maar drie. Maar waarom dan geen één of twee bladen? Een hoge rotatiesnelheid zorgt voor meer geluid.
Met 2 rotorbladen 'wiebelt' een turbine meer dan met 3, als de bladen draaien. Er komen dan enorme krachten op de windturbine te staan. Bij een windturbine met 3 bladen worden die krachten beter verdeeld en daarom staat hij steviger.
De oudste windturbines in Europa zijn inmiddels aan het einde van hun levensduur. Tienduizenden wieken worden her en der opgestapeld en begraven op stortplaatsen waar het eeuwen zal duren alvorens ze afgebroken zijn. Volgens Siemens Gamesa is de herbruikbare wiek daarom een 'gamechanger'.
Een oude molen heeft vier wieken. Dit heeft puur te maken met balans. Er worden twee gekruiste balken gebruikt, waar in het middel een as doorheen gestoken wordt.
Een wiek is 60 meter lang en weegt ongeveer 7 ton. Dat gewicht valt overigens in het niet bij het gewicht van de nacelle (ook wel gondel genoemd).
Doordat de zon elke dag vanuit het oosten naar het westen beweegt, kreeg het hout een rechtse draaiing mee. Door de wieken van de molen juist de andere kant op te laten draaien, dus naar links of tegen de klok in, draai je tegen de barsten in het hout in, waardoor je de barsten dichtdraait. Zo scheurt het hout niet.
De windturbine van MingYang Smart Energy is nog groter dan de Haliade-X van GE die op de Maasvlakte in Rotterdam staat. Daarmee verbreekt de Chinese turbinebouwer het wereldrecord. De Haliade-X had een capaciteit van 12 megawatt, maar deze windmolen heeft een capaciteit van 16 megawatt.
Als er iemand is overleden, zet de molenaar de wieken in de rouwstand. Iedereen weet dan dat er een dierbare van de molenaar is overleden. In de rouwstand staan de wieken niet helemaal in het midden, maar iets naar rechts. Het is daarnaast gebruikelijk de molen in de rouw naar het huis van de overledene te richten.
Harde wind brengt ongeluk
Hierbij kantelen de kop en de wieken zodat de wind alleen tegen de scherpe zijde van de wieken waait. Van de voorkant lijken ze dan dunnere wieken te hebben. Daardoor vangt de windmolen bijna geen wind meer en komen de wieken tot stilstand, rustig wachtend op een aangenamer briesje.
Het systeem in de windmolens zorgt er voor dat de bladen om hun eigen lengte-as kunnen draaien, dit proces wordt ook wel pitchen genoemd. Bij extreme windsnelheden worden ze automatisch uitgeschakeld. Afhankelijk van het bouwjaar, gebeurt dat bij windsnelheden van windkracht 10 t/m 12.
Wieken van windmolens zijn gemaakt van composiet. Dit materiaal is heel sterk en licht. Dat komt de levensduur ten goede, maar maakt het onmogelijk om ze te recyclen. De mast en fundering bestaan uit cement en metaal en kunnen makkelijker worden hergebruikt.
Financieel gezien kost een windmolen 3 miljoen + € 363.000 per jaar. Daarvoor moet een windmolen minimaal 15 jaar draaien om zichzelf (fabriceren, plaatsen, onderhouden en slopen) terug te verdienen.
Levensduur windturbines en windparken
Moderne windturbines hebben een langere levensduur dan vroegere modellen. Tegenwoordig gaan ze ongeveer 30 jaar mee, en toekomstige modellen mogelijk nog langer. De vergunning voor een windpark op zee is maximaal 40 jaar geldig.
Grotere windmolens zijn veel efficiënter. Omdat de wieken van een windmolen twee keer zo groot worden, vangen zij niet twee keer maar vier keer zo veel wind omdat ze een groter oppervlak 'pakken'. Een turbine met een rotordiameter van 150m heeft een ca. 3x groter oppervlakte dan één van 80m.
Een klassieke molen heeft 4 wieken. Een moderne windmolen heeft er 3 . Toegevoegd na 2 minuten: Bij oude windmolens was het gemakkelijker om met 4 bladen te werken: je kruist gewoon 2 lange bomen en je hebt al 4 wieken die in balans zijn. Moderne windturbines hebben 3 wieken, die we rotorbladen noemen.
Wieken van windmolens zijn gemaakt van composiet. Dit materiaal is heel sterk en licht. Dat komt de levensduur ten goede, maar maakt het onmogelijk om ze te recyclen. De mast en fundering bestaan uit cement en metaal en kunnen makkelijker worden hergebruikt.
„Dat komt omdat er onderhoud nodig is. Windturbines zetten zichzelf automatisch in een 'onderhoudsstand' wanneer er onderhoud nodig is. Sinds oktober 2019 zijn ze na elkaar in die veilige, inactieve stand gekomen.” De weersomstandigheden waren begin dit jaar alleen niet geschikt voor groot onderhoud op zee.
Aan de bladen zit een mechanisme waarmee ze om hun eigen lengte-as kunnen draaien. Dit wordt pitchen genoemd, en gebeurt volautomatisch. Al onze molens zijn uitgerust met een beveiligingssysteem om een harde storm goed te weerstaan. Dit systeem zorgt ervoor dat de molens bij extreme windsnelheden worden uitgeschakeld.
Duurzame energiebronnen
Het aandeel zonne-energie was bijna 10%. Dat er zoveel meer duurzame energie van wind afkomstig is, heeft onder andere te maken met het vermogen van een windturbine. Zo levert een moderne windturbine aan de Nederlandse kust jaarlijks ongeveer net zoveel stroom op als 36.000 zonnepanelen.
Wieken zijn het deel van een windturbine die de wind vangen en doorgeven aan de as.
Zo wordt bij overlijden van de molenaar de molen in de zware rouwstand gezet en wel gedurende een jaar en zes weken. Voor andere sterfgevallen, zoals iemand uit het molenaarsgezin, een buurman, een collega molenaar, een poldermeester, een molenmaker of iemand uit het dorp, enz.
Voor de plaatsing van één windmolen kan een ondernemer rekenen op een vergoeding van 40.000 – 50.000 euro per jaar. Ook een zonneweide brengt aardig wat in het laatje. De bijverdienste is volgens de fiscalist niet zonder risico.
Je zou het misschien niet verwachten, maar in de meeste windmolens zit een lift, zodat de monteurs en andere medewerkers niet tien trappen op hoeven om bovenin de windturbine te komen.
Meestal begint een windturbine bij 12 kilometer per uur te draaien en vaak stopt ze, uit veiligheid, bij windsnelheden van zo'n 90 kilometer per uur. Zo komt het dat windmolens vaak stilstaan als het heel hard waait.