Een rolzoom is een heel smal zoompje dat op je overlock gestikt wordt met 3 draden, 1 bovendraad en je 2 grijperdraden. Door de spanning op je bovenste grijperdraad, wordt de onafgewerkte zijde van de stof naar de achterkant 'gerold' en komt mooi tussen je draden te zitten.
Voor het omzomen van de stof (bijvoorbeeld onderkant van een t-shirt of mouwtjes) kun je ook een tweelingnaald gebruiken. Die naait in één keer twee evenwijdige rechte stiksels aan de bovenkant van de stof, terwijl de draad aan de onderkant een zigzag maakt.
Er zijn verschillende manieren om je zoom af te werken met de naaimachine. Je kunt ervoor kiezen dit te doen met een zigzagsteek, een rechte steek, een siersteek of met een tweelingnaald. Wat belangrijk is, is dat je bij rekbare stoffen altijd voor een steek kiest die hier geschikt voor is.
De breedte van de zoom verschilt sterk, afhankelijk van de toepassing, maar ook van het soort stof. Bij gordijnen kan de zoom wel 15 cm breed zijn. Bij pantalons is de zoom soms slechts 3 cm breed, en bij zakdoeken slechts 0,5 cm.
Een overlocksteek wordt gevormd wanneer een naald (of twee naalden) de stof binnendringt om een naad te naaien, terwijl een mes de stof afsnijdt en de grijperdraden de schone, ruwe rand omhullen.
Stretchsteek bij deze steek staat de naald in linkse positie. Deze steek wordt gebruikt voor naden in elastische stoffen. Versterkte rechte steek bij deze steek staat de naald in het midden. Deze steek wordt gebruikt voor naden die onder spanning staan.
Tricot en jersey zijn twee verschillende namen voor dezelfde stof. Het is een enkelvoudige gebreide stof die een voor- en achterkant heeft. Het is een lichte en luchtige stof die door zijn structuur van nature rekbaar is, en door toevoeging van bijvoorbeeld elastaan ook goed terug veert.
Wat doet een lockmachine eigenlijk? Een lockmachine snijdt af, werkt af en stikt in elkaar in één handeling. Dat betekent dat een handeling als af zig-zaggen en vaak ook het in elkaar zetten van een project door een lockmachine kan worden overgenomen.
Dit is een naad waarbij twee stoffen naast elkaar liggen of waarbij een naad midden over een stof ligt. Twee lagen stof worden aan elkaar genaaid en de naad wordt daarna voorzichtig uit elkaar getrokken tot de naad plat ligt. De steken vormen lussen aan de bovenkant en “ladders “aan de onderkant.
Wanneer je geen lockmachine hebt kun je de randen afwerken met een naaimachine. Sommige naaimachines hebben een locksteek waarmee je de randen kunt afwerken. Heeft jouw naaimachine geen locksteek, dan kun je de breedste zigzagsteek op je naaimachine gebruiken.
Algemene tips voor het naaien met rekbare stoffen:
Gebruik altijd een stretch naald, of een jersey naald. Met een tweelingnaald kan je mooi je zomen afwerken. Een lock machine is ideaal voor rekbare stoffen, maar zeker geen must. Gebruik een smalle zigzag steek voor je naden op een normale naaimachine.
Rijg steek / Rechte steek
Rijg het garen door de naald en maak een knoop aan het eind van de draad. Steek de naald door de stof van de verkeerde kant naar de goede kant, zodat het knoopje onzichtbaar blijft. Steek 1 cm verder de naald weer naar de verkeerde kant van de stof. Ga verder in een rechte lijn.
De flauwe zigzag steek is een plattere zigzag. Door de zigzag blijft de naad rekbaar. De flauwe zigzag steek ziet er ongeveer zo uit als in onderstaand plaatje van de website van Bernina. Mocht je nu geen flauwe zigzagsteek op de naaimachine hebben, heb je vaak wel een 'normale' zigzag steek op de machine.
BabyLock Desire3 Coverlock is een gecombineerde lockmachine en coverlock-machine in één. Het wordt geleverd met het unieke Jet-Air-inrijgsysteem en automatisch draadspanning systeem. Deze 5-draads machine kan gemakkelijk worden ingeregen of worden omgezet voor elke steek die u nodig hebt.
Nee, de lockmachine is een aanvulling op de naaimachine. De lockmachine maakt met 2, 3 of 4 draden (soms 5) een ander soort steken dan een gewone naaimachine. Met de lockmachine kunt u: naden stikken en afwerken in een handeling.
De makkelijkste machines om in te rijgen zijn die met een luchtdruk-systeem. Door middel van lucht wordt de machine automatisch ingeregen. U hoeft zelfs niet de draden door de naalden te rijgen.
De standaardmaat voor de zoom is 3 tot 10 cm. Voor de zoom moet het gordijn 6-20 cm langer worden gesneden. Als je een kortere zoom wilt, ga dan voor 5 cm en knip het gordijn 10 cm langer voor de zoom. Leg gordijnstof op de vloer of een grote tafel.
Het berekenen van de gordijnstof
Dikke stoffen of lichtdichte stoffen dienen gemaakt te worden met een 10 cm zoom aan de onderkant. De zoomhoogte kunt u naar eigen gewenste hoogte maken maar minimaal 10 cm. Plooisoort: Gordijnen tot 2 meter hoog is het advies een enkele plooi en daarboven een dubbele plooi.
Eerst bepaalt u de hoogte, waar de band op vast gestikt moet worden. Eventueel controleert u de hoogte door het gordijn met spelden in elkaar te zetten en op te hangen. Vervolgens stikt u de gordijnenband vast. Daarna alle koordjes aantrekken en alle plooien mooi gelijk verdelen.
Bij een blinde zoom kun je (bijna) niet zien dat deze vastgezet is aan de buitenkant, maar ook niet aan de binnenkant; Het lijkt alsof de stof zit omgevouwen, maar nergens aan vast zit. Dit is natuurlijk erg mooi bij cocktailjurkjes en kleine mouwen.