Wikkel het kant-en-klare onderlijntje nu op een rol isolatiemateriaal. Een rol van een meter koop je voor € 0,60 bij een bouwmarkt. Prik het haakje in de rol en draai vervolgens het onderlijntje om de isolatierol heen om tenslotte de lus van het onderlijntje met een speldje aan de isolatierol te bevestigen.
1 Steek de lijn richting de haakpunt door het oog van de vishaak of wartel en hou ruim draad over. 2 Maak drie open lussen rond de vaste lijn. 3 Steek de losse draad beginnend vanaf de eerste lus door de drie lussen. Het losse eind komt aan de zelfde kant uit de knoop als de vaste lijn de knoop in gaat.
Vissen met een onderlijn is nodig om je hoofdlijn te beschermen. Dit kan bijvoorbeeld zijn voor tanden van roofvissen, maar ook voor scherpe stukken in het water zoals stenen. Ook is het met een onderlijn makkelijker om te verwisselen van haak of kunstaas.
1 Leg de lijnen naast elkaar, maak met één draaduiteinde een lus. 2 Maak nu 6 wikkelingen binnen de lus maar over beide lijnen. 3 Maak de knoop goed nat en trek de knoop rustig aan maar niet helemaal vast. 4 Herhaal dit proces met de andere lijn.
De populairste en best zinkende gevlochten lijn van dit moment is de Korda Sub Braid. Korda Sub Braid is verkrijgbaar in diverse treksterktes en op klossen van 450 meter en 1200 meter. Deze lijn is extreem populair omdat de lijn goed zinkt en behoorlijk slijtvast is.
Voor het maken van een onderlijn kan je bij de meeste karper rigs uit de voeten met de knotless knot (no-knot) oftewel de knooploze knoop: Stap 1: bepaal de lengte van je hair. Stap 2: maak 7 tot 8 omwentelingen. Stap 3: haal de lijn door het oog, bevochtig de knoop en trek deze aan.
De dikte van de onderlijn is ook afhankelijk van welke visserij je gaat doen. Als je op kleine baars gaat vissen is een onderlijn tot 6kg genoeg. Grotere baarzen en kleine snoeken 9kg en voor grote vissen minimaal 16kg. Hoe meer trekkracht een onderlijn heeft hoe dikker / zwaarder deze wordt.
Hoe dunner de lijn, hoe minder hij zichtbaar is voor de vis. Ben je een beginnende visser dan kan je het beste een vislijn nemen van 0,16 tot 0,18mm dik. De lijn moet altijd een halve meter korter zijn dan de hengel, de totale lengte op het tuigje mag twee tot drie meter langer zijn dan de hengel.
-Voor de vaste hengel op witvis raden wij een nylon lijn aan tussen de 0.08 tot 0.16mm. De gekozen dikte is altijd afhankelijk van de gebruikte hengel. - Ga je specifiek met de vaste hengel op jacht naar karper, dan kies je een nylon lijn tussen de 0.18 tot 0.26mm.
Op de meeste goede dobbers staat trouwens reeds een aanduiding van hoeveel lood hij draagt, Bv. 4xAA of 5x0.2gr, of het draagvermogen staat gewoon vermeld bv. 1gram. In veel gevallen zal je echter zelf willen beslissen welke en hoeveel loodhagels je op de lijn wil zetten.
Voor de montage van de dobber aan de lijn zijn er twee mogelijkheden: de vaste en de schuivende montage. Bij de vaste montage wordt de dobber met zogenaamde dobberslang aan de hoofdlijn bevestigd. Het is echter altijd nog mogelijk de dobber op de hoofdlijn te verschuiven.
De lengte van de onderlijn zal bij de meeste vissers variëren van 7 tot 25 centimeter. Dit bepaal je aan de hand van de bodemgesteldheid, de plantengroei en de voerstrategie. Als je hier scherp op bent en rekening houd met deze omstandigheden bij het knopen van je rigs, zal het je helpen om meer vis te gaan vangen!
Zoals reeds gezegd is 60 cm een veelgebruikte lengte. Krijgt u tijdens het feederen veel missers of bijt de vis erg voorzichtig, dan is het handig om een langere onderlijn te gebruiken (80 à 100 cm). Is de vis gulzig en wordt de haak steeds geslikt, gebruik dan een kortere onderlijn (30 cm).
Je kunt de vislijn gemakkelijk via een lusje aan de kik- kertjes bevestigen. Peillood helpt je de exacte water- diepte op je stek te bepalen. Met diverse maten silliconen rub - bertjes kun je alle maten dobbers op de lijn vast zetten. Gebruik deze ook om de lijn aan het eind van de hengeltop vast te zetten.
In bijna alle stilstaande en langzaam stromende wateren komt hij voor. Ze zoeken het liefst een modderige bodem op, waarin ze naar voedsel kunnen wroeten. De brasem heeft een voorkeur voor wat dieper water, maar is zeker in het voorjaar ook in ondiep water te vangen.
Je begint om de lijn ter hoogte van de molenspoel achter je vinger te haken. Klap nu de beugel van de hengel omhoog zodat de lijn vrij van de spoel kan lopen. Beweeg nu de hengel naar achteren (of naar rechts) en zwaai in 1x de hengel met een soepele beweging tot recht voor je.
Baars vangen onderlijn
Gelukkig is baars niet echt kieskeurig en kan je gerust een (dunne) stalen onderlijn gebruiken. Mocht je dan geen baars vangen maar een snoek aan de lijn krijgen dan heb je goede kans dat je deze weet binnen te halen. En dat is zeker geen verkeerde bijvangst.
Door een sleeve te gebruiken weet je zeker dat je montage goed vast zit en loop je geen risico dat een knoop lost schiet of de lijn op die plek zwakker is geworden omdat je de knoop te hard hebt aangetrokken. Wij raden aan om als diameter ten minste 3x de diameter van de lijn aan te houden.
Lood van 80 tot 100 gram. Dit zware lood zorgt dat de karper zichzelf haakt bij het oppakken van het aas Bevestig het lood via een safety systeem dat het lood loslaat zodra dit ergens achter blijft hangen of de lijn breekt. Karpers zijn met heel veel aassoorten vangbaar. Mais, boilies en tijgernoten zijn altijd goed.
De lengte van de onderlijn moet ieder zelf bepalen (waar jij lekker mee vist). Meestal bedraagt ze tussen de 13 á 20cm voor kanaalvisserij en tot 40 á 60cm voor vijver- en brasemvisserij. Zelf gebruik ik meestal onderlijnen van 15cm.
Een karper leader is een zinkende lijn die je aan je hoofdlijn bevestigd voor de karper onderlijn (rig). Karper leaders worden veel gebruikt tijdens het karpervissen.